Начало / All / Предприемачеството – Козът на България? – с Алън Барел

Предприемачеството – Козът на България? – с Алън Барел

Кой е Алън Барел?

Алън Барел, преди да достигне до престижния си пост като гост-предприемач и ментор в Кеймбридж, е работил 30 години на най-отговорни позиции в технологиите на здравеопазването и след това в сферата на електрониката. Той е един от тези CEO – та, които вярват, че иновацията е нужна навсякъде.

Специално за вас събрахме най-интересното в една инфографика.

alan_barrel1234

Ето и въпросите, които зададохме към господин Барел:

Как виждате бъдещето за предприемачите на Балканите?

На скоро работих в Латвия и Естония и намирам, че ситуацията на Балканите е доста сходна. Гледат да развиват силна технологическа способност в сферите на ИТ и Телекомуникации. Това е много правилно. Най-големият проблем за бъдещите предприемачи е липсата на каквото аз наричам “Предприемаческа Екосистема”. По-организирана подкрепа и предприемаческа подготовка са нужни, особено за млади ‘startup’ бизнеси, които тепърва предприемат първите си стъпки. Например в Латвия (Рига), организирам семинари за изобретатели, които подпомагат подема на бизнес начинанията им – препоръчвам подобно нещо в Балканите.

Как бихте определили промените в Българската предприемаческа екосистема по-конкретно?

Виждам изключително много позитивни промени! Някои от местните членове  на iCUE (глобална мрежа на предприемачески организации) са много голяма част от тези промени (например Start It Smart ). Виждам и чувствам страхотен ентусиазъм. Но както в държави като Латвия, подкрепа, под формата на възпитание и финансиране е нужна, за да може повече бизнеси да се движат напред. Много от това би могло да се постигне с малко ресурси, както и ако се възползваме от моделите, вече развити другаде в Европа.

Съвети за българите, които работят за собствена компания?

Осигурете си добри съветници и ментори, при които можете да консултирате идеите, преди да започнете да предприемате нещо. След това много внимателно и точно начертайте един ясен модел за бизнеса ви. Обезателно имайте една добра идея от къде ще потърсите финансиране. Обмислете реалистичната сума, която е нужна за реализация на вашата идея. Чак след това се научете как най-добре да представите идеята си на потенциални спонсори, клиенти или партньори. Ето това би било един добър старт!

allan_barrel

Бихте ли инвестирали в България в момента? В бъдещето?

Откровено, точно сега не бих – но аз в момента не инвестирам никъде, всичките ми възможности за инвестиция са в четири компании. Обаче, бих инвестирал в България ако намеря местна компания която е “родена глобално” – такава която би имала потенциал за успех на глобалния пазар. Но това не е конкретно за България, това би било критерия, където и да се намира една компания. А и също, ще трябва искрено да вярвам че хората, с които партнирам биха могли да се конкурират (и да стигнат до върха!) на световния пазар!

Каква е ролята на предприемачеството в развитието на стандарта на живот в една държава като България?

Предприемачеството, като бизнес и като начин на мислене е за всекиго! Да мислиш по този начин, помага на всички да реализират потенциала си. Хора, които не питат “защо?” през цялото време, а по скоро мечтаят за неща, които липсват и си казват “защо пък не?” – такива са тези, които водят към истинска промяна и тя се усеща във всяка сфера.

Имате ли коментар за скорошните промени в политическия климат в страната?

Всякаква политическа или социална нестабилност афектира инвестициите. Инвеститорите винаги ще странят от допълнителни проблеми, където има риск за загуба, дължаща се на фактори извън контрола на състоянието на пазара. Парите буквално пресъхват на места, подложени на сериозни бунтове, както например в Сирия. Инвеститорите обаче, могат да се върнат много бързо, ако стабилността се възвърне и има добри възможности за бизнес в зоната на реконструкция. Това се случва в момента в Ирак. България е на радара само на инвеститори с много опит и капитал. Нови инвеститори не биха рискували, особено сега. Въпреки това трябва да имаме предвид, че ако има подем в страната, “най-големите” ще го забележат първи. Цел номер едно е, вместо да ги отблъскваме, да създадем условия за тяхното завръщане в България, когато ситуацията се стабилизира.

Успех желая на България! Мисля, че може да се очакват само хубави неща!

Напишете в коментарите под статията името на успелия предприемач, с който искате да прочетете интервю на нашия уебсайт. (Не ни жалете, имена като Ричард Брансън и Робърт Кийосаки се приемат)

 

Подобни статии:

Деян Витанов – български сериен предприемач, базиран в Силициевата долина

Югослав Петкович – успял търговец, бизнес ангел и сериен предприемач.

Стевица Кухарски – “Който банкрутира, консултира.”

 Picture 1 credit (www.nacue.com)

Автор: Моника Георгиева

Моника Георгиева
Моника Георгиева е студентка по английска литература и медии в University of Toronto в Канада. Занимава се с работа в редакционния отдел на две университетски издания както и издателство на новели и поезия в Торонто. Вярва в уникални идеи, големи мечти и силно кафе.
  • http://cocoonix.com Georgi Ivanov

    Слави Трифонов! 😉