Начало / All / Югослав Петкович – успял търговец, бизнес ангел и сериен предприемач.

Югослав Петкович – успял търговец, бизнес ангел и сериен предприемач.

Jugoslav Petkovic - entrepreneur

Ветеран на словенската бизнес сцена и интернет пространство, Югослав е водещ търговец и успял предприемач. Започнал своята кариера още на 16 години, едва навършил пълнолетие, той вече има зад гърба си собствена компания. В момента подпомага няколко стартъпа в Словения и е активен ментор и инвеститор в Seedcamp. С всички сили  се опитва да изгради стартъп екосистемата в родната си страна, съветвайки всеки който иска да започне собствен бизнес, създавайки тренировъчни програми за предприемачи и набирайки средства за създаването на бизнес акселератор.

Здравай Югослав, разкажи ни малко за себе си, с какво се занимаваш в момента и как започна всичко?

Какво мога да кажа за себе си… Основал съм няколко компании още докато бях тийнейджър. В началото започнахме с уебсайтове, а после се разраснахме, създавайки софтуерни системи за управление на съдържанието (CMS) и  управление на онлайн магазини. Естествено искахме да намерим купувач за всичко това, но беше много трудно, защото бяхме прекалено млади и неопитни, и никой дори не искаше да говори с нас. Решихме проблема, създавайки демо магазин, за да можем да покажем на какво е способен нашият софтуер. Магазинът бързо привлече достатъчно внимание и се превърна в най-големия онлайн магазин в Словения. С две думи – успяхме да създадем словенски еквивалент на Amazon.com, който продава над 100 000 хил. продукта и генерира над 30 млн. приход на година. Вече не се занимавам с тези компании. В началото на миналата година се отдадох на подпомагането на стартъпи – финансирах няколко нови проекта, започнах доста

petkovic_jugoslav - entrepreneur

менторски програми, но най-вече гледах да се срещам с всеки, който ми се обади и има нужда от съвет. Това е моята история засега…

Подобна статия: Адел Закут: стартиране в България – митове и легенди

Спомена, че вече не се занимаваш с компаниите, които някога си започнал. Би ли разказал на нашите читатели за твоята Exit Strategy?

Не се опитвайте да измислите Exit Strategy! Единственият съвет, който мога ди им дам в момента е да мислят основно за изграждането на компанията, намирането на клиенти, изкарването на печалба, а exit ще бъде последната крачка, която ще ви дойде на пътя. Аз обичам да казвам – “Парите не трябва да бъдат мотивиращ фактор, когато започваш свой собстен бизнес, а трябва да бъдат смятани за нещо което идва с упорита работа.”

Според теб, какво най-вече трябва да вземат под внимание младите предприемачи, когато пускат нов продукт?

Много ми е трудно да определя само едно нещо, което е най-важно. Бъдете себе си! Една успешна комапния разполага с подробен анализ на потребителите си, какъв точно е техният проблем и колко ценен е вашият продукт за тях.

Подобна статия: Лука Сартони – “Нормално е продуктът ви да не успее от първия път”

Коя черта според теб, е характерна  за един успял предприемач?

По принцип не е като да имаме личен избор – или го имаш в себе си или – не. Едната черта, при всяко положение, е смелост. Като предпремачи трябва да можете да поемате рискове. Друга задължителна характерстика е уверененост. И последно, но не на последно място, класирам интуитивността. Емоционалната интелигентност не може да се научи, колкото повече – толкова по-добре!

Какъв съвет би дал на нашите читатели – българските предприемачи?

Запоменте, че дори и да не успеете, трябва да се поучите от опита си. И то не да си кажете – “Еее, какво пък, поне опитах”, а да си дадете ясна сметка какво точно се е объркало и какво научихте от цялата работа. Ако искате да се наричате предприемач, трябва да бъдете част от екосистемата. И дори да има други, които растат върху вашия провал, поне екосистемата се развива!

Благодарим на Югослав за отделеното време!


Автор: Mirela Yordanova

Mirela Yordanova
Мирела е амбициозна млада дама и автор в Entrepreneur.bg. Писането и журналистиката винаги са били нейна страст и силно вярва в позитивното мислене като метод за постигане на целите. Тя е студент по бизнес мениджмънт, мечтател по душа и предприемач по призвание.