Начало / All / Поглед напред – София Тех Парк, Пре-Акселератор, Фондове и Събития

Поглед напред – София Тех Парк, Пре-Акселератор, Фондове и Събития

Обикновено времето през годината, когато обръщаме поглед напред е покрай Нова година.
И тъй като сега е лято, а навън е 40 градусова жега, която най-добре се прекарва близко до солен водоем намиращ се покрай ивица кварцов силициев диоксид, ние решихме да погледнем напред, за да видим какво интересно ни чака до края на годината, в предприемаческия казан на България и региона.

Готови за малко доза бърза информация ? Старт !

Фондове и Паркове

До края на годината очакваме официалната поява на фонда NEVEQ II, както и информация за това какво ще има в София Тех Парк (Sofia Tech Park)

Нека да започнем със:

София Тех Парк.

Както много от вас знаят, това ще бъде масивен инфраструктурен проект, който ще се помести на територията на бившите военни поделения, намиращr се на 4ти километър.

От Entrepreneur.bg разполагаме с ексклузивен снимков материал от вътрешността на самият парк, който може да очаквате в началото на септември.

А до тогава, прочетете повече по темата за Sofia Tech Park в Capital.bg:

От гледна точка на фондовете също ни очакват интересни неща.

Пре-Акселераторска програма

Start It Smart (on black background)Това е интересен проект, който идва от страна на предприемаческия клуб Start It Smart. Проблемът е, че повечето екипи и хора с идеи, потенциал и мотивация в България, не получават нужните знания, насоки и помощ в най-ранното ниво от своето развитие. Тази липса на умения и напредък, води до бързия провал на стартъпите, невъзможността да бъдат одобрени за акселераторски програми или да получат ангелска инвестиция.

Пре-Акселераторската програма ще подготвя не дотолкова развитите екипи и идеи от първо ниво, като ги обучава на основните неща, които един предприемач трябва да знае, за да направи адекватен customer development, product development, валидиране на своя продукт и бизнес модел.

Крайният резултат са стартъпи достатъчно напреднали, за да могат да продължат развитието си самостоятелно, да влезнат в акселераторска програма или дори да получат Seed инвестиция.

Повече за програмата ще научите скоро от Entrepreneur.bg.

NEVЕQ II…

ще бъде новият фонд, който от тази есен ще започне да инвестира в компании от България и региона. NEVEQ II е структуриран като фонд за рисково инвестиране с общ капитал от 30 млн. евро, 30% от него осигурен от частни инвеститори и 70% от него, идващи по програмата JEREMIE (LAUNCHub и Eleven също са финансирани по JEREMIE)

Интересното е, че NEVEQ II няма да се фокусира с инвестиции само в IT сектора, а ще търси и други интересни възможности, като например биотехнологиите.
И тъй като все още няма достатъчно публична информация за NEVEQ II, подробностите покрай фонда може да прочетете в Capital.

 

Освен това до края на годината, познатите ни LAUNCHub и Eleven, ще отворят още един път своите прозорци за кандидатстване за стартиращи компании.

  • Eleven ще отворят своя прозорец около началото на октомври, като се очаква програмата за приетите от него да започне към януари.
  • LAUNCHUb също ще се целят към късна есен – около октомври и ноември.

Ако все още се чудите, дали да пробвате своята идея до края на годината – сега е най-добрият момент да започнете с нейната разработка 😉 Фондовете чакат.
Може да ползвате следните статии от Entrepreneur.bg, като отправна точка:

 

Събития, събития

Разбира се, не може да пропуснем и някой от интересните събития, които предстоят да се случат до края на годината.

The European Pirate Summit

The European Pirate Summit 2013Събитие с уникална атмосфера (Пиратска!), което се провежда всяка година в Кьолн!
Ако искате нещо по-разчупено и не толкова скучно, EPS може да ви предложи ходене по корабната дъска и среща с истинските стартъп пирати. Аррр!
Повече информация за събитието може да намерите в календара на Entrepreneur.bg.

 

Tech Crunch Disrupt Europe

Tech Crunch Disrupt Europe

Tech Crunch Disrupt в Европа, може най-спокойно да се нарече „конференцията, която е престъпно да изпуснеш“ – организирана от световната медия за стартиращи компании и за първа година, в Европа, TC Disrupt ще бъде голяма.

Повече информация за Tech Crunch Disrupt Europe, можете да намерите тук.

 

Pioneers Festival

PioneersFestival_Logo

Както говори името, Pioneers Festival е много повече фестивал, от колкото поредната startup конференция.
Започвайки от мястото на провеждане – дворецът Хофбург във Виена – и минавайки през участниците на събитието, „Фестивалът на Пионерите“ е място, където човек може да представи своята компания, да се запознае с много нови хора и да се мотивира за дълъг период напред. Преди събитието във Виена, в София ще се проведе Pioneers Unplugged Sofia – подгряващо събитие за конференцията в Австрия.

Повече информация за Pioneers Festival, можете да намерите тук.

Balkan Venture Forum Tirana

Да, точно така, Албания. Досега Balkan Venture Forum е имал три издания – Македония (Скопие), Сърбия (Белград) и България (София). Организаторите смятат, че събитието помага на градовете, в които се провежда, като развива в позитивна посока стартъп общността.

Като се замислим Тирана е град, за който не сме чували особено много от гледна точка на предприемачество. Ние също се надяваме, че едно такова събитие ще засили предприемаческата мотивация и процент на успели стартъпи.

Разберете повече за Balkan Venture Forum Tirana, тук.

 

Ако има нещо интересно, което сме изпуснали, пишете ни в коментарите.


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com
  • http://www.lionsharp.com Nigel Sharp

    Looks like it’s going to be an interesting Autumn / Winter startup season… can’t wait!