Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Кристиан Митов

Предприемач в България. Защо не? – Кристиан Митов

Предприемач в България. Защо не? – Кристиан Митов

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, решихме да направим поредица от няколко статии, в които представяме българи, получили своето образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

В третата и последна статия от нашата поредица ви представяме Кристиан Митов, предприемач, учил в чужбина. Завръща се в България и стартира няколко проекта в сферата на туризма: Free Sofia Tour, The New Sofia Pub Crawl, Balkan Bites. Кристиан е включен в проучването 40 до 40 /40 успешни българи под 40 години/ на Дарик радио за 2013 година.

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Упоритост, идеи, ниско кръвно.

Къде си учил извън България и колко време ти отне това?

Учих почти седем години в Германия, в град Манхайм и завърших Индустриален Мениджмънт.

С какво се занимаваш в момента/над какво работиш?

Обичам да казвам за себе си, че съм “self unemployed”. Т.е. нямам работа от 9-5 в офис на бюро, а се забавлявам с различни проекти, за различни организации. В момента основно се занимавам в сферата на туризма, работейки над проекти като “Free Sofia Tour”, “The New Sofia Pub Crawl”, “Balkan Bites”. Освен това работя по започването на нов тур, свързан с комунистическото минало на България/София, който ще се осъществява на трабант, който в момента реновираме. В страни от това координирам за по няколко месеца в годината разпродажба на персийски килими в София.

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствен бизнес тук?

Според мен в България има много възможности за стартиране на собствен бизнес, доста от нишите не са заети или са заети, но има огромен потенциал за развитие. Например в Германия, където завърших, щях да си намеря работа от 9-5 и да ми е планиран целият живот – работа, жена, деца и … Това просто не е моят начин на живот. Разбира се, това е напълно индивидуално и всеки трябва да реши за себе си кое му пасва най-добре. Затова и съветвам всеки, който има възможност, да поживее/поработи в чужбина, за да види двете страни на монетата. Аз лично се чувствам прекрасно в България, защото мога да започна бизнес идея без особен финансов капитал, но с постоянство и упоритост (както навсякъде другаде) да постигна едно доста добро развитие.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес?

Тук отговорът ми е свързан с предишния въпрос, тъй като една от причините да се върна беше свързана с факторите, които правят България привлекателна за стартиране на бизнес.

На първо място бих отговорил малко по-абстрактно на този въпрос. Да кажем, че се връщате в България от дълъг престой в чужбина. Кацате на летището и ви обират в таксито, виждате лошото осветление по улиците, несанираните блокове в жилищните комплекси, липсата на инфраструктура за велосипеди и т.н. Това, разбира се, има две страни – едната е: “Неее, тук няма да остана дълго, тук не ми се живее!”, а другата: “Уау, тук има огромен потенциал за развитие в много сфери!”. Просто в България трябва да се научим да гледаме на лошите/неработещи неща като потенциал за развитие, а не като причини за следващото оплакване пред съседа.

Малко допълнение към горните ми мисли са фактори като: благоприятни данъци, възможност за добра работна ръка, има доста сфери, които са незаети – т.е. можеш да си първи в нишата, сравнително нисък стандарт на живот – т.е. със сносна заплата и сравнително малки разходи, можеш да живееш дори и по-добре отколкото на някои места на запад.

За да обобщя: Ако сте човек, който иска да развива своя собствена идея, тогава България е една от вашите опции. Ако искате да си живеете живот, планиран от началото до края, то по-добре засега си останете в чужбина, ако сега сте там.

Кои бяха предизвикателствата, които срещна при започването на бизнес в България?

Принципно предизвикателствата са си малко или много едни и същи навсякъде. Много зависи от това как всеки персонално ще подходи към тях. Едно от тях, според мен е, че всеки действа като единак и се опитва да прави всичко сам. Няма достатъчно смислени партньорства между различните фирми и пример за това е, да речем, туризма в София.

Какво би казал на българските студенти в чужбина?

Ако искате да изграждате собствен бизнес, колкото и странно да звучи, България в момента е най-доброто място за вас:

– има доста незапълнени ниши

– супер ниска данъчна основа

– лесен достъп до рисково финансиране (Eleven, LAUNCHub)

– растяща среда от млади предприемачи

Ако искате животът ви да е начертан до края – т.е. зона на уютна сигурност, по-добре останете в чужбина. Всеки трябва сам да реши за себе си.

За финал какво би казал на хората, които имат идея за стартиране на бизнес?

Започвайте да я реализирате малко по малко. Ако имате друга работа, не я напускайте веднага, а вижте как ще тръгне идеята ви. Опитайте се да си намерите партньор, но гледайте да се допълвате в сферата, в която стартирате.

 Благодарим на Кристиан за отделеното време! Пожелаваме му успех с Free Sofia Tour, The New Sofia Pub Crawl и Balkan Bites!

 

Прочетете и останалите интервюта от поредицата: 

Предприемач в България. Защо не? – Невена Ганева

Предприемач в България. Защо не? – Любомир Недялков

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи компании в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън.

Кариерното изложение ще бъде съпроводено със специална стартъп арена, където ще може да поговорите с водещите предприемачески организации в България като Start It Smart, ABLE, Entrepreneur.BG, LAUNCHub, eleven, betahaus| Sofia & StartUp. Целта на арената е да покаже стартирането на бизнес като добра алтернатива за професионална реализация в България!

Разберете повече за „Стартъп арена“


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.
  • Стефан Адамов

    Линковете на страницата са малко счупени : (

    • Екип

      Благодарим ти! Оправихме ги :)