Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Невена Ганева

Предприемач в България. Защо не? – Невена Ганева

Предприемач в България. Защо не? - Невена Ганева

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, решихме да направим поредица от няколко статии, в които представяме българи, получили своето образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

В първото интервю ви представяме Невена Ганева, дама, която е учила в Дания, а в последствие става един от основателите на българската стартъп компанията, разработваща умни стелки за обувки – Stepsss.

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Само три думи няма да ми стигнат : )

Къде си учила извън България и колко време ти отне?

Учих в Орхус, Дания. Общо прекарах 5 години там.

С какво се занимаваш в момента/над какво работиш?

В момента съм съосновател на Stepsss – стартъп, разработващ умни стелки, които измерват начина на бягане и помагат на бегачите да се предпазват от травми.

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствен бизнес тук?

В Дания никога не съм чувствала, че това е „моето място“, колкото и изтъркано да звучи. Мен ме тегли динамиката, близките хора и разнообразието. От години знаех, че след като завърша, искам да се върна в България и да се занимавам със собствен бизнес. Само не ми бяха ясни детайлите. След като се върнах, нещата просто започнаха да се случват.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес?

Смятам, че България е едно нелошо място за стартиране на бизнес. Един от факторите за това в момента са многото възможности за инвестиции и финансиране, както и богатия ресурс от млади хора с различни компетенции и приключенски дух. Факт е, че и трудностите не са малко, но когато идеята е издържана, а екипа – силен, всичко останало се преодолява.

Кои бяха предизвикателствата, които срещна в стартирането на бизнес в България?

Може би най-голямото предизвикателство беше да се справя с реакцията на семейството ми и с негативизма към подобно начинание. Друго, по-лично предизвикателство, беше да свикна с несигурността на този начин на живот.

Какво би казала на българските студенти в чужбина?

Не бих им казала да се върнат в България на всяка цена, защото това е едно много лично решение и въпрос на вътрешно усещане. Бих им казала да извлекат максималното от всеки един миг, прекаран в която и да е държава и  да следват това, което ги прави наистина щастливи, защото щастието трябва да се изживява, а не да се отлага.

И като за финал какво би посъветвала хората, които имат идея за стартиране на бизнес?

Go for it! Ако имат идея, но не знаят как да я осъществят или по някакъв начин се страхуват, трябва просто да направят първата малка крачка към нея.

Благодарим на Невена за за отделеното време! Успех в развитието на Stepsss.

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи компании в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън.

Кариерното изложение ще бъде съпроводено със специална стартъп арена, където ще може да поговорите с водещите предприемачески организации в България като Start It Smart, ABLE, Entrepreneur.BG, Launchub, eleven, betahaus & StartUp. Целта на арената е да покаже стартирането на бизнес като добра алтернатива за професионална реализация в България!


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.