Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Любомир Недялков

Предприемач в България. Защо не? – Любомир Недялков

Предприемач в България. Защо не? – Любомир Недялков

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, решихме да направим поредица от няколко статии, в които представяме българи, получили своето образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

Това е второто интервю от поредицата и в него ви представяме Любомир, който е завършил своето образование в Холандия. След завършването на магистратурата си там, той се връща в България и стартира уебсайта StudyMentors, чиято цел е да помогне на младите хора, които вече са решили да следват в чужбина, да направят по-информиран избор, като ги свърже с ментор (завършил студент), съответстващ на тяхната специалност и университет.

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Усмихнат, любопитен и упорит.

Къде си учил извън България и колко време ти отне?

Учих в продължение на 2 години в градчето Делфт, Холандия. Там изкарах магистратурата си „Management of Technology” в Delft University of Technology.

С какво се занимаваш в момента/над какво работиш?

Веднага след като завърших се върнах в България, за да започна работа по платформата StudyMentors. Една от основните ни цели е да позволим на младите хора, които вече са решили да следват в чужбина, да направят по-информиран избор на бъдещата си специалност и университет. В сайта ни, кандидат-студентите могат както да намерят текущ/завършил студент (ментор) от специалността/университета, където искат да следват, така и да го попитат всичко за кандидатстването, ученето и живота там.

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствен бизнес тук?

Още със заминаването си за Холандия, аз знаех, че ще се върна след като завърша, въпреки съмненията на много хора. Върнах се заради две причини: първо –  възможността да работя над проект, който има потенциал да помогне на хиляди млади българи и второ – приятелката ми, семейството и приятелите.

Следях какво се случва в България и се радвах, че предприемаческата среда се развиваше бързо, което също оказа влияние.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес

Смятам, да. Според мен основните причини са наличието на рисков капитал, по-ниските разходи за живот и развиващата се екосистема. Пазарът ни не е достатъчно голям за повечето стартиращи компании, но пък държавите в западна Европа са на максимум 3 часа полет, така че това не е голямо препятствие.

Кои бяха предизвикателствата, които срещна в започването на бизнес в България?

Честно казано, до този момент не съм срещал големи препятствия. След две години в чужбина ми трябваше малко време, за да възстановя контактите си и да направя нови такива. Тепърва ни предстоят много от практичните неща, свързани със стартирането на бизнес тук и съм сигурен, че ще изскочи нещо, но това не ме плаши.

Какво би казал на българските студенти в чужбина?

Според мен, най-ценното от опита в чужбина е многообразието от хора. Моят съвет е да бъдете активни – срещайте се с възможно най-различни хора и взимайте най-доброто от тях като начин на мислене, добри практики и култура. Това помага, където и да живееш. А ако за вас има смисъл да се върнете в България, то обезателно го направете, защото имаме огромна нужда от хора, които карат нещата да се случват, вместо да чакат да им се случат (щом сте отишли да учите навън, значи сте от първата категория).

И като за финал, какво би казал на хората, които имат идея за бизнес?

Идеите са идеи, нищо повече. Те имат стойност, когато някой започне да ги реализира, така че – започвайте. Аз съм привърженик на lean startup и customer development методологиите, така че ги препоръчвам силно. Освен задължителната литература, в София от време на време се организират и workshop-и по темите, търсете ги!

Благодарим на Любо! Желаем му успех в развитието на StudyMentors!

Photo credit: Tsveta Ruseva

Прочетете първото интервю от поредицата: Предприемач в България. Защо не? – Невена Ганева

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи компании в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън.

Кариерното изложение ще бъде съпроводено със специална стартъп арена, където ще може да поговорите с водещите предприемачески организации в България като Start It Smart, ABLE, Entrepreneur.BG, Launchub, eleven, betahaus & StartUp. Целта на арената е да покаже стартирането на бизнес като добра алтернатива за професионална реализация в България!

Разберете повече за „Стартъп арена“


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.