Начало / All / StatAce – Българският Startup, който спечели betapitch Global

StatAce – Българският Startup, който спечели betapitch Global

Имаме една прекрасна новина – StatAce, българска компания, спечели състезанието betapitch Global 2013, което се проведе предната седмица в betahaus | Berlin.

betaPitch Global е състезание, организирано от всички betahaus работни пространства в Европа, като то минава през два етапа – първо компаниите презентират в локалните betahaus-и (София, Берлин, Барселона, Виена, Хамбург, Кьолн), а след това най-добрите отбори се събират в Берлин, за финалa!

За повече информация относно състезанието, може да прочетете тук.

От България, отборите, които заминаха за Берлин бяха Farmhopping , StatAce и LionSharp Solutions.

Победителите

От Entrepreneur.bg с удоволствие взехме интервю със StatAce, разпитвайки ги за подробности както покрай проекта, така и покрай състезанието.
В интервюто участват Кристиан Младенов – основателят на StatAce, и неговият партньор – Велико Минков.

 

Кристиан е на 29 години, завършил американския колеж, след което прекарал следващите 8 години от своето учене в Холандия.
Завършил бизнес-администрация и програмист по хоби, прекарва 9 месеца работейки в HP в Холандия, след което работи 9 месеца в HP тук, в България.
Разбира се, това му стига и решава, че е време да започне собствена компания, като стартира работата си върху StatAce.

Велико е на 22 години, студент във ФМИ, където учи Компютърни науки, като в момента е Co-Founder и Java разработчик в StatAce.

Екипът на StatAce - Кристиан и Велико

Екипът на StatAce

Нека започнем с интервюто!

Entrepreneur.bg:

Здравейте и честито за победата! Опишете с няколко думи какво представлява StatAce?

StatAce (Велико Минков):

StatAce е онлайн платофрма за професионални статистици, която е базирана на езика R. Насочена е към хора, които си вадят хляба правейки статистика, към учени и професори, които боравят с множество данни.
StatAce върви в облака, като премахва някои много големи проблеми – нуждата от мощен хардуер, за изчисляване, липсата на централизирано място за статистически данни и документи и трудната колаборация между няколко статистика, които си прехвърлят файлове с данни с риск да се получат големи обърквания.

(Пояснение от нас – Трябва първи да разберете какво представлява R и кои са хората, които го използват. След това да видите какви проблеми решават Google Docs и GitHub с пазенето на версии на документи и работата на повече от един човек върху тях)

Entrepreneur.bg:

Статистически софтуер в облака звучи много добре. От колко време работите по проекта и кога да очакваме излизане от „ранната бета“, в която се намира?

StatAce (Кристиан Младенов):

Продуктът се разработва в последните 11 месеца, като работя на пълен работен ден по него. Едва в последните месеци кандидатствахме за последният прозорец на LAUNCHub и betapitch.
Очакваме 4 месеца след септември (Към януари 2014), да имаме следващата бета версия и съответно, нашето MVP.

(Пояснение от нас – Може да прочетете повече за Minimum Viable Product, какво означава и защо е толкова важен за една стартираща компания)

Entrepreneur.bg:

А от къде ти дойде идеята за StatAce? Защо точно статистика в облака?

StatAce (Кристиан Младенов):

Докато си пишех дипломната работа, работех с много голямо количество данни и се оказа трудно да си намериш статистически пакет, който да се справя добре с тях.
На всичкото отгоре, със стандартен студентски лаптоп е трудно да обработваш толкова големи данни, когато ти трябват над 20 GB рам памет.

От там дойде и идеята – защо да не бъде статистика, базирана на езика R (който има много големи способности) и да върви в cloud-a, за да няма ограничение откъм хардуер.
Също така защо да не се направи нещо за колаборация между статистици и учени, тъй като в момента е голяма тема за измамите в проучванията.
Вече няма нужда хората да си разменят файлове с различни версии напред-назад.

Entrepreneur.bg:

А какво всъщност спечелихте от betapitch Global?

StatAce (Кристиан Младенов):

STATACE Betapitch Win

Наградите, които спечелихме, са общо четири :

  • 10 000 евро кеш от Hub:Raum (акселератор на Deutsche Telekom).
  • Две седмици престой в BlackboxVC Mansion в силициевата долина.
  • 6 месеца престой в betahaus Берлин (бюро).
  • Кредити за cloud системата на Amazon.

Entrepreneur.bg:

Страхотни награди! А каква беше атмосферата на самото състезание в Берлин?

StatAce (Кристиан Младенов):

Атмосферата – много интерактивна, много жива. Състезанието беше силно фоусирано върху презентирането – без workshops или лекции.
Имаше много иновативни екипи с добри идеи на различни стадии на развитие – от тимове на етап идея до екипи на етап с няколко милиона финансиране и над 20 човека, работещи в компанията.
Интересното е, че бетахаус в Берлин е на 5 етажа и само кафето е с размери, колкото е нашият бетахаус тук.

betapitch Global - Снимка от https://www.facebook.com/betapitch

betapitch Global

Entrepreneur.bg:

И като за финал – смятате ли да гоните американския пазар и американските инвеститори? Имате ли подобен план за бъдещето?

StatAce (Кристиан Младенов):

За сега не, но ако покрай пътуването до щатите излезе нещо (Някой инвеститор), със сигурност ще се замислим и за този вариант.

StatAce е обещаваща българска компания и може да бъдете сигурни, че Entrepreneur.bg ще следи тяхното развитие.


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com