Начало / All / Как да се подготвим за пълноценна почивка далеч от бизнеса

Как да се подготвим за пълноценна почивка далеч от бизнеса

kak da se podgotvim za pochivka dalech ot biznesa

Навън е топло, точно като за плаж на брега на българското черноморие или седмица сред свежия български лес. Голяма част от приятелите ти вече си почиват от монотонната работа, която вършат в големите компании през годината. Но ти си предприемач, ти имаш собствен бизнес и до голяма степен имаш свобода в личния си живот. Да, но все още си в големия град и списъкът със задачи изглежда безкраен, дори е трудно да ги приоритизираш. След по-малко от седмица трябва да си на морето или в планината – резервацията е направена, всичко е планирано няма как де се отмени. Най-накрая ще усетиш топлия морски пясък между пръстите си или ще вдишаш чистия и свеж планински въздух.

Погледът ти отново се спира на безкрайния “To do” списък и изникват два въпроса: “Да зарежа всичко и да си почина пълноценно? Или да опитам да съчетая работата с почивката, като свърша голяма част от нещата, докато съм извън града?”

Всеки един предприемач е изпадал поне веднъж в тази ситуация. Някак си не върви да оставите всичките си ангажименти незавършени, но от друга страна що за почивка ще бъде ваканцията ви, ако сте пред компютъра или на телефона постоянно?

Ако ситуацията ви е позната, съветите в тази статия ще бъдат полезни за вас.

Започнете подготовката един месец преди заминаване

Не искате в последния момент да се сещате за срещата с клиент, която ще пропуснете или банков превод, който трябва да направите.

След като точната дата за почивка е вече известна, отделете време и направете обобщение на задачите, които имате да свършите до момента на заминаване. Ако имате ангажимент, насрочен за датите, през които почивате, отхвърлете го по-рано или го отменете за след завръщането си. Идеята е да свършите всичко предварително, за да бъдете спокойни и да се насладите на почивката си.

Приоритизирайте!

Когато знаете с какво трябва да се справите до заминаването си, трябва да приоритизирате задачите си. Няма как да свършите всичко, но можете да свършите най-важното. Преценете какво бихте могли да реализирате по-късно и какво не търпи отлагане. Не се страхувайте да отказвате срещи, но първо помислете от какво значение за развитието на вашия бизнес са те.

За поставяне на приоритети можете да използвате “ABCDE метода, където A е най-важна задача, а E – такава с по-нисък приоритет. В списъка си поставете съответните букви пред задачите със съответния приоритет. Започнете да работите над тези с A, след това над тези с B и тн…

Друг метод за поставяне на приоритети са четирите квадранта на Стивън Кови „Спешно/Важно“ , за който скоро ще пишем по-подробно.

Делегирайте задачи

Голяма е вероятността да имате партньор. Обсъдете отсъствието си с него и преценете какво може да поеме той. В такъв случай, дори може да не стигнете до отлагане на ангажименти, а просто до пренасочването им. Ако бизнесът ви е в напреднал стадий и имате служители, можете да разпределите задачи и на тях. Бъдете сигурни, че те са наясно с това какво трябва да свършат и какъв е очакваният резултат.

Направете така, че всички важни фирмени документи да са на разположение на вашия партньор и най-необходимите на вашите служители. Можете да използвате Dropbox, GoogleDocs, BitCasa и други.

Социалните мрежи?!

Важно е брандът ви да има присъствие в социалните мрежи, а вие със сигурност сте помислили за това. Освен просто присъствие, важно е то да бъде постоянно. Това означава да поддържате Фейсбук феновете си ангажирани с интересно и приятно съдържание. Когато сте на почивка, чудесен начин да менажирате фирмената си Фейсбук страница е като предварително насрочите публикации с опцията “Schedule”.

За други социални мрежи като Туитър и Google+ можете да използвате инструмент като HootSuit (имайте предвид, че такива инструменти влияят по негативен начин на Edge Rank-а на Facebook, което довежда до по-нисък Reach на публикациите, пуснати чрез него).

Подгответе се

Подготовката е ключът към това, бизнесът ви да се движи плавно когато си почивате.

Ако планирате да не проверявате пощата си, напишете съобщение, което автоматично да се изпраща в отговор на всеки един имейл, който получите. В него уведомете хората, че не сте на работното място през съответната седмица и ще се свържете с тях след определена дата. По този начин те няма да се чудят защо не отговаряте на съобщенията им дни наред.

Възложете на някой от служителите ви да отговаря на обажданията на вашия служебен телефон.

Оставете на партньора си и на служителите, на които сте възложили задачи един телефонен номер, на който могат да ви намерят, в случай, че наистина се налага.

Изключете се напълно! (Това е задължително)

Вие отивате на почивка и искате да си отпочинете. Релаксирайте и се наслаждавайте на приятните моменти с любимите хора и приятелите. Не взимайте лаптопа и таблета със себе си. Ограничете достъпа си до смартфона. Не проверявайте профилите си в социалните мрежи и имейлите, без туитове и ъпдейт на Фейсбук статуса.

Прочетете приятна книга и мислете за живота. Дръжте тефтер за записване на добри идеи близо до себе си, защото те идват когато се забавлявате и си почивате.

Picture credit: www.mrwallpaper.com

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.