Начало / All / Как да откриете своя бизнес ментор?

Как да откриете своя бизнес ментор?

Как да откриете своя бизнес ментор

В предишна статия говорихме за стойността на бизнес ментора и защо всеки предприемач трябва да има такъв. Сега, след като знаете, че е важно да имате бизнес ментор и сте решили, че ще намерите своя, идва въпросът как да се спрете на правилния.

Откриването на човек, който е готов да посвети част от времето си на вас и вашия бизнес не е лесно, а още повече няма да се случи моментално.

Намирането на правилния бизнес ментор е път, който започва със запознанство и минава през изграждане на взаимоотношения и готовност за подкрепа, дори и от ваша страна.

От какво имате нужда?

Процесът започва от вас – от това, да знаете каква е посоката, в която искате да развиете своя бизнес. Идентифицирайте това, което искате да получите от своя ментор – съвет относно маркетинга, продажбите, цялостната посока на бизнес развитие или пък специален контакт и връзка с инвеститор.

Без да знаете от какво вие и вашият бизнес имате нужда, няма да знаете и какъв точно е човекът, който търсите за свой ментор.

Потенциални начини, чрез които можете да намерите бизнес ментор:

Приятели и семейство

Чичовци, лели, братя и сестри – те са първите хора, с които трябва да споделите, че искате да намерите бизнес ментор. Може да се окаже, че някой от тях познава точно човекът, който ще  ви окуражи и подкрепи със знание и опит в бизнеса.

Предприемачески организации

В България определено не страдаме от липса на предприемачески/стартъп/бизнес организации, които имат широк набор опитни хора от различни индустрии в своите менторски мрежи.

Ето няколко примера за организации и акселераторски програми, чрез които можете да достигнете до потенциален ментор:

  • Start It Smart и по-конкретно Start It Smart | Pre-Accelerator – програмата е особено добра за хора на ниво “идея”. Списъкът с ментори на Start It Smart наброява повече от 65 човека.
  • За компании на по-напреднало ниво и участници в техните програми, българските стартъп акселератори Eleven и LAUNCHub също предоставят стабилна мрежа от ментори.

Нетуъркинг събития

Нетуъркинг събитията са добър начин да се запознаете с хора, които могат да ви дадат съвет или нова идея за развитие на вашия бизнес. Въпреки това, вие не търсите еднократен съвет от човек, с който току що сте се запознали,  вие търсите опитен ментор във вашата сфера, който може да ви помогне в конкретните нужди и регулярно да ви отделя нужното време.

Това означава, че нетуъркинг събитията са вариант за първоначално запознанство с опитни хора. Ключово в случая е изграждането на добри взаимоотношения, които в последствие могат да се пренесат към бизнеса.

Популярни предприемачески нетуъркинг събития в София са:

Silicon Drinkabout, SISiety и OpenCoffee

     Прочетете още:  Нетуъркинг събитията в София

Вашата мрежа от лични познати

Разгледайте своята мрежа от познати, приятели на семейството, професори от университета, бивши работодатели, професионални контакти, които сте осъществили на събития и обучения.

На кои от тези хора се възхищавате? Кой от тях е бил ваш модел за подражание? С кого вече сте си сътрудничили и смятате, че може да ви помогне дългосрочно?

Ако на първо четене не се сещате, можете да се разровите из контактите, с които разполагате в социалните мрежи. LinkedIn e едно добро място за намиране на опитни хора в сферата на вашия бизнес.

     Прочетете още: 4 полезни факта за LinkedIn, които трябва да знаете

Голяма е и вероятността да срещнете своя бизнес ментор съвсем случайно, без това да е било ваша конкретна цел. Често случайните неща се оказват най-плодородни, така че ако имате проблеми с намирането на бизнес ментор, просто оставете обстоятелствата да се наредят без да ги насилвате.

Както вече отбелязахме, намирането на ментор е процес, а не еднократно събитие. Ако трябва да обобщим всичко казано дотук:

  • Оглеждайте се постоянно, бъдещият ви бизнес ментор може да е навсякъде;
  • Допринасяйте за развитието на хората около вас, за да имат и те желание да допринесат за вашето развитие;
  • Бъдете търпеливи във взаимоотношенията си и изграждайте стабилни връзки.

 

Ако сметнете, че статията е била полезна за вас, споделете я със своите приятели, а ако мислите, че има какво да допълним в нея, кажете ни в коментарите.

Picture credit: eric molina

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.