Начало / All / 5 лидерски характеристики на успелия предприемач

5 лидерски характеристики на успелия предприемач

За да станете добре работещ и успял човек, независимо какво начинание решите да предприемете, трябва първо да придобиете правилната нагласа и поведенчески черти.  Едно от най-важните неща, за които това твърдение важи, са чертите нужни на един предприемач да бъде истински лидер.

Вие можете да придобиете, разработите и практикувате тези лидерски умения.

Сър Ричард Брансън обяснява защо променя нагласата си и става лидер: “Аз исках да бъда редактор или журналист и наистина не съм искал да бъда предприемач, но скоро разбрах, че трябва да стана, за да продължи списанието ми да съществува.

Значи все пак Ричард Брансън, Бил Гейтс, Стив Джобс и други като тях, вече са притежавали лидерските качества и са се държали като лидери. Ако се надявате успешно да започнете каквато и да е компания, ще трябва да научите, придобиете и развиете лидерските умения на един предприемач.

Какви са тези черти, които предприемачите имат? Важно ли е това поведение? Накратко – тези лидерски характеристики са важни, защото ако не ги притежавате, ще имате по-ниски шансове за бизнес успех.

1. Оценявайте риска – това е много важен аспект от предприемачеството и най-неразбраният от всички. Много ръководители са склонни да поемат всякакви рискове, които са представени като недостигани досега възможности, но без да отделят време и усилия изцяло да оценят и разучат потенциалните слаби места на новата си идея, не е много вероятно да успеят в това начинание. В хода на правене на бизнес, вие винаги ще се сблъсквате с редица проблеми и ситуации, изискващи незабавно внимание, решение и действие. Въпреки всичко, след внимателна преценка има много рискове, които си струва да поемете. През цялото това време, трябва да сте склонни да бъдете “risk taker”, в противен случай няма да действате с пълния си лидерски капацитет като предприемач.

2. Мъдър и умен при приемането на нови идеи. Повечето хора вярват, че да си умен е всичко, което ти трябва, за да бъдеш успешен ръководител, но мъдростта, склонноста да научавате нови неща и да приемате нови гледни точки е също необходима, за да победите в своето предприемаческо начинание.

Разбира се, това че си интелигентен и запален ще те отведе далеч в твоите бизнес цели, но независимо от позицията, на която се намирате, днешните сложни и изпълнени с напрежение ситуации ще ви предизвикат да демонстрирате психическа издръжливост, бдителност и прогнози за очертаващите се тенденции.

3. Развивайте лидерството . Все още е изненадващо да чуете някой да казва, че лидерството е талант, с който някои хора просто са родени. Не са много тези, които естествено имат тези качества. Въпреки това, днешните иновативни програми тренират голям брой от обикновени хора да учат, разбират и усвояват основите на лидерските принципи и дисциплини в предприемачеството.

Вашите ръководни умения ще служат на вашата компания, а личните ви качества и поведение ще ви помогнат да насочвате, влияете и менажирате хората. Ще се занимавате с бизнес задачите си с по-голяма лекота и позитивни емоции.

4. Страст към вашия бизнес. Една съществена характеристика на успелите предприемачи, е размера и обхвата на ентусиазма им в бизнеса.

Никоя програма за лидерски умения не може да ви “научи” как да придобиете страст и изгарящо желание за развитието на вашата компания. Вие сами трябва да имате, поддържате и увеличавате ентусиазма си към вашия бизнес. Когато вашата решителност и страст се “изстрелят” нагоре, ще се движите към успешно ръководене и разрастване на бизнеса си.

5. Честност, надеждност и почтенност. Всяка организация е построена и зависи от позитивни отношения. Някои експерти в мениджмънта казват, че лидерството в предприемачеството означава да отдадете и инвестирате 80% от времето си в развитие, организиране и заздравяване на отношенията със сътрудници, клиенти и други хора, важни за вашия бизнес.

Както кинорежисьорът Neil LaBute отбелязва: “В  една връзка трябва да отворите себе си.” – всеки мениджър знае, че това е вярно,  защото без да сте откровени и искрени с клиентите си, бизнесът ви няма да стигне далеч. Честната, надеждна и почтена натура ще ви позволи да спечелите лоялността и доброто отношение на вашата общност, клиенти, спонсори и колеги.

 

Очевидно е, че има и други характеристики и поведенчески черти нужни, за да ви осигурят успех в лидерството като предприемач.  Петте атрибута по-горе, ще ви помогнат да се справяте с повечето организационни отговорности и задължения.

 

Допълнителното време, прекарано в участие в семинари и обучения по лидерски умения ще подобри представянето ви и ще ви постави в лидерската позиция, която целите като предприемач.

 


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.