Начало / All / Шест български стартъпа, които ще избухнат през 2014

Шест български стартъпа, които ще избухнат през 2014

Шест български стартъпа, които ще избухнат през 2014

О, да! Българската стартъп екосистема определено вече има с какво да се похвали. Двата фонда – LAUNCHub и Eleven финансират стартъпи от вече почти две години; предприемаческите организации Start It Smart и StartUP Foundation, вършат прекрасна работа, вдъхновявайки хората с идеи да стартират собствен бизнес; през 2013 г. се състояха и няколко големи събития, които доведоха много чуждестранни лектори и гости в България. Казано накратко – нещата се случват.

Говорейки за случване, чувствамe се длъжни да споделим впечатленията си за стартъпите, които от стартирането си направо се набиват на очи. Те, както и повечето по света, в един момент от развитието си са имали трудности, някои се затрудняват и сега, но с оглед екипите, които работят по тях, развитието им през изминалата година и резултатите, които показват до момента, си позволихме да ги наречем „стартъпите, които ще избухнат през 2014 г.“ Няма реално да гърмят, просто според наблюденията ни досега, тази година ще бъде особено силна за тях.

Ето ги и тях:

Kolos Wheel

Kolos wheel

Kolos е първият в света настолен волан за iPad и съвместим с всички поколения на устройството iPad 9.7″. Стартъпът действа от известно време, показвайки сериозен напредък – имат работещ прототип и завършен дизайн на 100%; патент за индустриален дизайн, търговска марка за името „KOLOS“ и логото на компанията; запитвания за дистрибуция от 11 страни, включително и от retail магазини на Apple; имат потвърдено желание за покупка на 2000 бройки от продукта и 30 направени анкети с позитивна обратна връзка на клиенти в риселър магазини на Apple. Не изпускаме и качествения производител, който са намерили, сключвайки 10-годишен договор с него.

Макар наличието на няколко отказа за финансиране от инвеститори, екипът на KOLOS не смята да се отказва и си поставя амбициозни цели за 2014 г.. Основателите смятат успешно да реализират кампания за споделено финансиране (crowdfunding), с цел $100 000, с които да пуснат в производство първата партида от продукта. След старта на производство през лятото, екипът има за цел да разработи и произведе KOLOS mini в края на 2014 г. В света има около 200 млн. iPad устройства, чиито собственици са потенциални купувачи на KOLOS Wheel.

DST

LogoDSTech

DST е стартъп, преминал през състезанието 3Challenge (в момента Start It Smart | Pre-Accelerator) на предприемаческата организация Start It Smart. Те разработват устройства, които следят поведението на части от окачването на спортния автомобил. Спрямо информацията от анализа на устройството, ще се преценява как да бъдат настройвани тези части, за да е по-стабилен автомобилът. Основателите на компанията споделят, че събирането на информацията в такива натоварващи и тежки условия, каквито са моторните спортове, е предизвикателство, което екипът посреща с удоволствие.

Това е стартъп, който не отстъпва на KOLOS по напредък до този момент – започват активно партньорство със състезателния екип на Дунев Мотор Спорт, за който ще разработват системи за анализиране на състезателните автомобили (DST запазват пълни права над изобретенията си); разполагат със завършен прототип, на който предстоят тестове в технически лаборатории; екипът споделя, че сериозната мрежа от контакти, която са изградили досега, определено ще бъде важна при реализирането на продажби. През 2014 г. DST цели да започне активен бизнес с помощта на Дунев Мотор Спорт, което означава, че ще навлезе на този пазар. Разширяване на екипа и диверсификация на предлаганите продукти и услуги също залягат като цел през 2014 година.

SmartHand

SmartHand

SmartHand е механична протеза за ръка, управлявана от биосигналите за движение, които мозъкът на човек продължава да изпраща към крайника, дори и ако част от него липсва. Целта на SmartHand e да предостави високотехнологична протеза с много високо качество, на хора, които не могат да си позволят доста скъпите варианти.

Създателят на протезата – Георги Чипов е събрал прекрасен екип до този момент. Работата по продукта върви с пълна сила, като се очаква съвсем скоро да имат напълно работещ прототип. Екипът споделя, че се гордее с голямото количество хора, които успяват да вдъхновят със своя проект.

Цели, които SmartHand са си поставили за 2014 г., са намиране на финансиране за проекта и привличане на надеждни партньори. През 2014 трябва да станем свидетели и на първите тестове на протезата от поне 10 пациенти, според Георги Чипов. До края на годината екипът смята да пусне още един продукт на пазара, който по думите на основателя ще бъде част от SmartHand.

Edhub

Edhub

Edhub е онлайн платформа за бърз и лесен достъп на училища до образователни апликации. На нея учители могат бързо да добавят цели класове като потребители. В рамките на минути преподавателите и учениците могат да използват избрани от тях апликации от библиотеката, като за това дори не е нужно създаването на акаунти, а само едно натискане на бутон.

Стартъпът в момента е в затворена бета версия с няколко училища в Англия, част от които King Solomon Academy, London и Westminster Academy, London. Междувременно усилено разширяват своята мрежа от контакти в образованието. Александър Китов, съосновател на проекта, споделя, че началото на 2014 г. ще се окаже решаващо за бъдещето на Edhub. Очакват оценка от училищата, с които са тествали досега и преглед на постигнатите резултати.

Важно е да споменем, че през септември 2013 г. те получиха финансиране от българския инвестиционен фонд LAUNCHub. Впоследствие в началото на тази година Edhub беше приет в английската акселераторска програма Emerge Education, която е насочена специално към образователни стартъпи. През 2014 г. предстои да увеличат библиотеката си от предлагани обучителни апликации и да достигнат поне двуцифрен брой училища, които ги ползват. Относно развитие на компанията, стартъпът цели да привлече по-голям инвеститор и да направи няколко големи партньорства.

DeskGod

Deskgod

Сигурно много от вас наскоро са чули за успехите на DeskGod на американска почва. Това е платформа за онлайн продажби, която оптимизира и автоматизира продажбения процес на всичките му нива – от момента, в който посетителят стъпи на уебсайта, до вземането на решение за покупка, и е достъпен именно за средния и малкия онлайн бизнес. Продуктът на DeskGod отдавна е напълно разработен и се търгува много добре на пазара. Въпреки това постоянно се извършват негови оптимизации, с цел модернизиране и добавяне на нови функционалности.

Освен че този стартъп е в инвестиционното портфолио на LAUNCHub, през изминалата година постигна доста добро развитие,  включващо партньорство с описваната като една от най-иновативните компании в САЩ – Salesforce и приемане в една от най-известните акселераторски програми в света – Plug and Play – САЩ, помогнала в развитието на компании като Google, PayPal и DropBox. Софтуерът на DeskGod се използва с висока оценка на полезност в България, САЩ и Англия. Тъй като продуктът е вече разработен, през 2014 г. те ще се фокусират върху разширяването на пазарния дял на компанията и по-дълбокото навлизане на българския, американския и английски пазари.

Melissa/Мелиса

Melissa/Мелиса

Melissa е система за домашна автоматизация. Основателят – Любомир Янчев, споделя, че целта на Melissa е да бъде вашият персонален помощник в дома – да осигурява комфорта, да се грижи домът ви да бъде защитен от крадци и да прави всичко по силите си, за да спести от сметките ви за ток.

Разберете повече за Melissa, тук.

Относно напредъка на Melissa през изминалата година, Любомир Янчев споделя, че едно от нещата, с които се гордее най-много е фактът, че е успял да събере уникален екип. През 2013 г. стартъпът взе участие в програмата WARP на hub:raum – инкубатор на Deutsche Tekelom. Явно това им се е отразило доста добре, тъй като в момента разработват крайната версия на продукта, намаляват производствената му цена и започват тестове на системата.
Макар и в тестова фаза, екипът на Melissa постоянно получава предварителни поръчки за продукта си. Най-голямата им цел през 2014 г. е пускането на краен продукт за продажба на пазара за домашна автоматизация. Любомир Янчев казва, че могат да се наложат някои корекции на посоката, в която се движат, но със сигурност до края на календарната година ще изкарат един от компонентите на Melissa за продажба.

Това бяха само шест от българските стартъпи, в чието светло бъдеще наистина вярваме. В България има още редица талантливи екипи, развиващи своите иновативни компании, за които тепърва ще пишем. : )

Оставете вашия коментар под статията и ни кажете кои български стартъпи, според вас, ще „избухнат“ през 2014 година.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.