Начало / All / Стартъп Разговор – подкаст за българското предприемачество

Стартъп Разговор – подкаст за българското предприемачество

"Стартъп Разговор" подкаст

Имаме за цел да подкрепяме стартиращите компании в България и да окуражаваме иновативното предприемачество. Радваме се когато виждаме повече хора да стартират смели инициативи, да се изправят пред предизвикателства, които стремително и с жар биват преодолявани. В този ред на мисли, освен предприемачите, искаме да подкрепим и другите хора, които ги насърчават. Затова ще ви запознаем със Стартъп Разговор – стартъп подкаст, записван от Подкаст станция Predpriemachite.com.

Какво е подкаст?

Подкаст е аудио или видео файл, достъпен за автоматично сваляне от интернет или слушане онлайн. Потребителите имат избор да го слушат/гледат на компютъра или на плейър (MP3 player). Това позволява на подкастите да се слушат по всяко време.

Защо харесваме подкаста Стартъп Разговор?

Харесваме го, защото водещите му представят интересни български компании, които имат сериозен пазарен потенциал. Харесваме го, защото от подкастите строи свежест и оптимизъм. Харесваме го, защото е информация поднесена по лесносмилаем начин – просто слушаш.

Кои са „виновните“?

Хората, които поддържат подкаст станцията са двама сами по себе си серийни предприемачи. Борис Христов, който в момента работи над www.greenhero.com и www.power-of-youth.bg и Николай Начев – www.next-episode.net и www.sc2casts.com

Представяме ви някои от публикуваните до този момент Стартъп Разговор подкасти.

Стартъп гаражи и панелки

Първият епизод на Стартъп Разговор разнищва гаражите и таваните, в които младите български бъдещи звезди на дигиталните продукти започват да гонят мечтите си. Защо в България няма достатъчно иновации на физически продукти, кои са младите български иноватори, та дори БАН са също сред темите в първата част на каста.

Във втората част водещите и гостите преобръщат бизнес моделите на някои от интересните и обещаващи български стартъпи като Farmhopping (българска стартъп крауд-фъндинг платформа за подпомагане на устойчиви малки ферми по света), Dragon Inside (онлайн продажба на костюми), La Koketa (апликейшън за орнанизиране на гардероба и препоръки за обличане за жени) и KeenSkim (софтуер за автоматично резюмиране на текстове).

Ще чуете също и историята на Imagga, български стартъп ветеран на 4-5 години, които наскоро получиха финансиране от 260 000 долара, директно от съ-основателя й Георги Къдрев.

Екип + VC = Exit

Вторият епизод на Стъртъп Разговор разбулва митовете и реалностите около двата фонда, които инвестират в български стартиращи компании. Разговорът с гостите – Станислав Сираков от Launchub и Максим Гурвиц от Eleven показва плюсовете и проблемите на тази нова за България индустрия.

Откъде се финансират двата фонда. Каква е целта им и какъв бизнес модел имат. Кой ги управлява, с кого си партнират и кой определя в какво да инвестират. Успешни и неуспешни практики от дейността им, препоръки към стартъпите, търсещи инвестиция и конкуренцията вътре в тях. В хора или в идеи инвестират. Колко пари получават избраните фирми и за какво ги харчат.

Училища на бъдещето

Млади, адски предприемчиви, лидери и с ясна визия за бъдещето на децата на България. Това са само някои от нещата, които свързват Дарин Маджаров, основател на ucha.se и Кирил Митов, основател на училището по роботика Robopartans.

Откъде са тръгнали и накъде отиват, как са структурирали двете фирми, как се финансират и какви бизнес модели имат, каква е визията им и как смятат да я постигнат.

Още – как вземат важни решения във фирмите си и как търсят и се разделят с хора. Какви аналози има по света и как те ще ни стигнат. Какво биха направили, ако утре имаха всички пари на света или нищо.

И накрая – какво Е наред в училищното образование в България?

Мелиса vs. БАНModern steward/Мелиса/Модерен Иконом

В този епизод на Стартъп Разговор водещите обширно разговарят с Любо Янчев, който е само на 18 години, но вече е изобретил Melissa: Модерния Иконом, домашна система за управление на уредите по телефон или с глас. За този проект в момента чака финансиране и започване на масово производство. Освен това той работи и над изкуствен интелект, който да се използва при анализиране на медицински изображения.

Любо разказва за себе си, как е започнал да програмира, какво го мотивира и кои са важните събития в живота му, както и какво е да си предприемач в България на 18 години.

Повече за Любо и „Модерния иконом“ – 18-годишен предприемач, изобретател и програмист-визионер

Стартъп екосистемата в България

Този епизод е посветен на части от стартъп екосистемата в България. Гостуват Никола Янев и Радо Георгиев, хората зад сайта Entrepreneur.bg – един от най-добрите (или най-добрият ; )) сайтове за предприемачи в България.

Водещите разговарят с Никола и Радо за вече успели стартъпи от България, като Телерик, Имага, Уолтопия, Трансметрикс, Уча.се, iMediaShare и др. Ще чуете за медиите, конференциите, организациите, университетските клубове и програми, пре-акселераторите и VC фондовете у нас, както и основните events в България и Европа.

Това са само част от Стартъп Разговор подкастите, останалата част можете да намерите на сайта на Подкаст станция Predpriemachite.com

Можете да намерите Подкаст станция Predpriemachite.com във Facebook, Twitter, iTunes.

Поздравяваме Борис и Николай за прекрасната работа! Ние от своя страна обещаваме да публикуваме всеки един нов Стартъп Разговор подкаст, който бъде записан.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.