Начало / All / Gameleon допринася за демократизацията на създаването на онлайн игри

Gameleon допринася за демократизацията на създаването на онлайн игри

Gameleon startup funded by Eleven

Gameleon е онлайн платформа, която позволява лесното създаване и монетизиране на игри. Състезанието How to Web Startup Spotlight 2012, което представя 32-та най-добри стартъпа в Централна и Източна Европа, откри нови хоризонти пред отбора – през 2012 година те спечелиха наградата IXIA Innovation на състезанието и бяха приети в акселератора Mozilla WebFWD. (Отваряме скоби като казваме, че победителят в How to Web Startup Spotlight тази година е българският стартъп Smart Hand, очаквайте скоро разговора ни с тях.)

Обратно към Gameleon, където всеки етап е успех за тях: сключили са стратегическо партньорство със Softlayer, важен глобален пазар за хостване на приложения; спечелили са състезанието за иновации Intel Innovation Challenge в Силиконовата долина, приети са в акселераторската програма на Eleven в България и са спечелили няколко конкурса за представяне на идеи из Европа. Entrepreneur.bg говори с Влад Раду от Gameleon, за да научи повече за тайните на техния успех.

Нека го чуем и от самия теб, каква е идеята на Gameleon?

Влад Раду(Gameleon): Идеята на Gameleon е да допринесе за демократизацията и crowdsourcing-а на създаването на онлайн игри. Това е платформа тип „облак”, която позволява на всеки да създаде, публикува, играе и монетизира свои собствени онлайн игри по начин, който е заангажиращ и безпроблемен. Всичко е визуално и не изисква опит с програмиране, а както редакторът, така и създадените игри работят на всяко устройство с HTML5 – това включва всички PC-та, Mac-ове, таблети и смартфони.

Разбрахме, че миналата година сте спечелили наградата за иновация IXIA на How to Web Startup Spotlight 2012. Как се отрази тази победа на вас и на бъдещото развитие на Gameleon?

Влад Раду(Gameleon): Първо, тази награда валидира технологичните пробиви, които постигахме с платформата и на които все още разчитаме и днес. Второ и дори по-важно, това улесни бъдещото ни съдействие както с акселераторската група на Eleven, което беше невероятно важно за развитието на продукта ни, така и с акселераторската програма на Mozilla, WebFWD, с което много се гордеем и им благодарим, че ни помогнаха да се свържем с голяма общност и да оформим Gameleon.

Ако можеш да споделиш само един съвет за успех с предприемачите, какъв би бил той?

Влад Раду(Gameleon): Ако трябва да избера само един, ще бъде: съберете невероятен екип от супергерои. Всичко друго може да води началото си единствено от това страхотно решение.

Gameleon_Bulgaria

Във връзка с основната тема на тазгодишното издание на How to Web, а именно “Let’s Grow Together” („Да растем заедно”), разкажи ни малко повече за вашите партньорства. Най-вече искаме да знаем твоя съвет за това как можем да помогнем на своя стартъп да се разраства чрез партньорство.

Влад Раду(Gameleon): Нашите партньори са програмата на Mozilla WebFWD, акселераторската група Eleven, Microsoft BizSpark Plus! и Softlayer. Предложението на Eleven беше прекалено добро, за да го откажем и се радваме, че работихме заедно, за да изведем Gameleon до следващия етап не само по отношение на финансирането, но и като възможности за растеж. Гордеем се, че сме първата румънска компания, поканена в WebFWD, това е чест и привилегия за нас. Много сме признателни за техния невероятен принос към Gameleon, под формата на менторство и помощ да достигнем до подходящите общности. Microsoft BizSpark Plus! е много ексклузивна програма за развитие на стартъпи от най-престижната мултинационална софтуерна корпорация в света (а партньорството с програма на Microsoft е достатъчно брутално само по себе си!) и цели да подпомага стартиращите компании със софтуер, инструменти и технологии – те предлагат технологията и хардуера, с които създаваме облак, а ние разчитаме на тях за нашата инфраструктура, както преди със Softlayer, която е най-голямата частна компания тип „Infrastructure-as-a-Service”.

Бих казал, че партньорите са от ключово значение за успеха по два начина. Първо, предоставят достъп до страхотни услуги и помощ, включително менторство, инфраструктура и публичност, което облекчава напрежението и насърчава растежа. Второ, да имаш едно или няколко големи имена до себе си, е като знак за качество и потенциал.

Като имаме предвид, че сте румънски екип, можеш ли да ни кажеш какво им трябва на румънските стартъпи, за да продължат своя растеж във вашата страна?

Влад Раду(Gameleon): Бих казал, че възможността за разрастване на мащабите е може би най-важното, върху което трябва да се съсредоточат, както и намиране на добър партньор (не просто инвеститор) в същия бизнес, който може да им помогне да увеличат мащабите си и да предложи ценен опит и знания за това как действа целевия пазар.

 

Редакторски екип: Спрямо нещата, които Влад Раду споделя с нас относно успехите на Gameleon слеo победата на How to Web Startup Spotlight 2012, само можем да гадаем какво очаква българските тазгодишни победители в състезанието – Smart Hand. Очаквайте супер интересен материал с тях скоро.

Този материал е част от кампанията “Let’s grow together” („Да растем заедно”) и е осъществен заедно с How to Web, най-важното събитие за уеб и технологии в Югоизточна Европа. How to Web 2013 се състоя на 20 и 21 ноември в Букурещ. По време на How to Web се организира и Startup Spotlight, най-важното състезание и ориентационна програма за най-добрите 32 стартъпа от Централна и Източна Европа.

Преводач: Павел Константинов
Cover photo credit: Intel/Todd Eckelman

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.