Начало / All / Предприемачество в България. Защо не?

Предприемачество в България. Защо не?

На 12.09 се състоя шестото издание на форума Кариера в България. Защо не?

Започвайки от рано сутринта и въпреки ремонтите на почти всички пътища, водещи до Интер Експо Център, форумът се пръскаше по шевовете от изложители и млади ентусиазирани българи, които търсят кариерна реализация у нас.

Кариерната част на събитието беше силна – 60 компании с щандове, разположени на целия първи етаж, се опитваха да спечелят вниманието на младите кандидати, така че който си е търсил кариера в България, вярвам че я е намерил точно там!

От Entrepreneur.bg решихме да обърнем внимание на предприемаческата страна на нещата – какво коментираха част от панелистите (хора, говорещи по панели на събития : ) ) относно възможностите за развитие на бизнес в България, както и няколко интересни компании, които присъстваха на самия форум.

Започвайки с първия панел, България 2020: Перспективи и рискове и участниците в него – Елена Маринова (Президент и Съдружник в Мусала Софт), Елица Панайотова (Управител на София Тех Парк), Зоя Паунова (Изпълнителен Директор на Astra Zeneca за България) и Иван Бедров (Журналист с над 20 години опит), се казаха много важни и до болка познати неща.

Панелистите
Панелистите

Както винаги дискусията започна с това, че липсват IT кадри не само в България, но и в световен мащаб (Hint: Има голям пазар за създаване на IT кадри) и дефакто, ако човек иска да си намери работа, винаги може да тръгне по пътя на IT индустрията.

След това, обсъждайки предимствата да работиш тук, се стигна до един много важен извод – В България човек има възможност да участва в създаването на нещо ново от самото му начало! (Hint: Това означава, че тук има огромен неразработен пазар за голяма част от световноизвестните бизнеси. Локалното не е толкова лошо :))
Тук няма толкова зверска конкуренция, каквато човек би намерил в по-големите световни предприемачески екосистеми (Лондон, Сан Франциско и т.н.), а хората все още не се отпускат да правят интересни неща.
Тук съществува ментална бариера, чувство за маловажност и голяма доза нещастие.

И стигайки до това, което всички знаем (че сме една от най-не-щастливите нации), дойде ред и на въпроса: „Как да преодоляваме недостатъците на България?“

Ето и най-важният извод, който бе направен – Всичко е до нагласата и начинът, по който гледаш на нещата! Дори и 5 дипломи от Харвард няма да са ти достатъчни, ако си с грешната нагласа.
Много неща в България трябва да се изграждат от самото начало, така че големи очаквания всичко да е готово и подредено за нас само ще ни разочароват. Трябва сами да създадем това, което липсва. „Can do“ нагласата и поведението може да са решаващ фактор в много аспекти, затова трябва да ги развием като нация. Защото като отидеш някъде в чужбина, дори и да не говориш чуждия език, твоето поведение е универсално и в такива ситуации най-добре се разбира какво не е наред.

Тук Елица Панайотова даде много интересен пример с нейна съседка, която й връчила CV-то на дъщеря си, казвайки: „Знам как става работата!“. Специално IT индустрията от много време е преминала на професионално ниво, където нищо не се случва по тези методи. И отново – всичко опира до начина, по който се гледа на нещата.

Дискусията по въпроса свърши с много хубав разказ за това, как чужденците виждат нашата държава – „It is undiscovered heaven!“ (Превод: България е неоткрит рай!)

И да не забравяме - залата беше пълна

Разбира се, медийното отразяване на събитията в България също бе дискутирано.
В България слуховете са по-силни като новина, от истинатаоето Тери Пратчет го е казал универсално – „Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.“ ).

И както Иван Бедров спомена, от цялата кампания „Инвестирай в България“ имаше огромен негативен отзвук за липсващи 5 пиксела на картата.
Съществуват много важни неща, около които не се вдига шум и много маловажни (като горепосоченото), около които се вдига страшно ненужен шум… – по този начин Елена Маринова обобщи дискусията.

Форумът приключи с думи на Зоя Паунова: “ Всеки човек има неподозирани за него възможности, до които не достига, заради поставените от самия себе си ментални бариери. Повече хора трябва да бъдат с „Can-do“ нагласа!“

Фото-Будката фурор

След панела имаше отворен networking, в който хората си говореха по различни теми като предприемачество и образование, с познати лица от екосистемата.
Гледайки предприемачески на нещата, една дървена кутия с фотоапарат в нея, пред който може да се снимаш с различни реквизити, ми направи добро впечатление.

Фото-Будката под наем от PhotoKing създаде голям фурор.

Снимка от PhotoKing на Форума
Снимка от PhotoKing на Форума

 

С подобно предприемаческо мислене и подходящо обличане на идеята, хората от PhotoKing предоставят малко по-различен инструмент за всяко събитие, да успее да ангажира своите посетители и да ги накара да се забавляват, както и да остане спомен.

Разбира се, всяка снимка от Форума се качваше и в съответния Facebook албум!

И за финал и обобщение, от Entrepreneur.bg горещо ви препоръчваме да участвате следващата година във форума „Кариера в България. Защо не?“. Дали ще бъдете обещаваща млада компания, която търси талант или просто свободен електрон сред море от ентусиазирани хора – заслужава си :)


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com