Начало / All / Spirit of Burgas – предприемачески дух и музика

Spirit of Burgas – предприемачески дух и музика

spirit_of_burgas_crowd

Иван Вълков е от организаторите, от 2008 до 2012 година, на най-големия музикален фестивал в България – Spirit of Burgas. Роден през 1959 г., първите му 30 години преминават във времената на старата система – “…така че реално с такива неща, свързани с музика и т.н., стартирах късно, тоест след като бях навършил 30 г.”. По това време той е басист и има група. С приятелите си отваря звукозаписно студио, където по-късно групи като Нова генерация, Ревю, Eр малък и Ера, записват своите парчета. Започват да издават техните албуми, да организират промоционални концерти, на даден етап и международни такива. Идва 2004 година, когато с MTV организират събитие, наречено MTV Exit. Иван и приятелите му започват обсъждане с продукционния екип на предаването за open air фестивал в България и през 2008-ма той става факт.

Как започна Spirit of Burgas и защо решихте да се случи това?

Иван Вълков: В онези години много се говореше, че само България няма такъв open air фестивал – с мулти жанрове, с много сцени и т.н. Ние всички така благородно завиждахме на Exit, на Sziget, в Турция организираха Rock`n Coke, в Румъния – B’estFest. Някак си това ни действаше на самочувствието и много се коментираше, че трябва и в България да се проведе такъв фестивал. Хората, с които правихме MTV Exit бяха работили по големи фестивали в Англия – Glastonburry, VFest и др., така че решихме да комбинираме тяхното ноу хау с възможността за България. В същото това време в Бургас, четвъртия по големина град в България и осигуряващ 30% от БВП, нищо не се случваше. Дефакто беше замрял, приемаше се по-скоро като транспортен възел, отколкото като културен и фестивален център. И тогава, в разговори с представители на общината, дойде идеята в Бургас да се направи такъв фестивал. Има прекрасно място там – централния плаж и прилежащия парк. Има логистика, летище, магистралата, така че в дългосрочен план транспортно и логистично е много добра позиция. Така с подкрепата на общината стартирахме фестивала.

Снимка: Avtora.com

От колко човека се състои екипът, който стои зад организацията?

Иван Вълков: Главният екип варира, но обикновено е десетина души, които работят целогодишно. В последните два-три месеца броя на служебно заетите лица нараства до няколко десетки и се стига до около 1500 души, които работят по времето на фестивала. Само охраната е няколко стотин човека. Организационния екип по време на самия фестивал също експандира – около 250 души, които пряко са заети с неговата организация. Имаме и доброволци – над 110 човека всяка година, които асистират на отделните мениджъри в отделните звена. Мащабът наистина е голям… Много се говори за Spirit of Burgas, но едва когато човек влезе вътре, разбира за какво става дума.

Кое е това, без което Spirit of Burgas нямаше да е толкова успешен? „Секретният сос” може би? : )

Иван Вълков: Духът. Ние нямахме кой знае какви финансови средства и трябваше с много ентусиазъм, комбинации и т.н. да се завъртят всички неща, да се сглобят елементите. Но най-вече позитивният дух, който беше в екипа, работещ над организацията. Всички бяха много мотивирани и вдъхновени да стане нещо хубаво, с което да се гордеем, оттам дойде и това име – Spirit of Burgas (Духът на Бургас).

Как бихте довършил изречението: „ Когато организираш едно наистина голямо събитие, първо трябва да…”?

Иван Вълков: Да го премислиш много добре, това е най-напред казано. Да стъпиш на някакъв предишен опит, тъй като не можеш да правиш скокове – трябва стъпка по стъпка да се развива и кариерата на един човек, а и познанията му. Не може изведнъж да направиш нещо голямо. Трябва да си минал през по-малки неща.

Какво най-вълнуващо ви се е случвало покрай организацията на фестивала? Дали сте се запознал с някого или пък нещо неочаквано се е получило?

Иван Вълков: Не мога да отделя едно най-вълнуващо. Това бяха хиляди вълнуващи неща ежедневно, по-скоро поток от вълнуващи неща.

Може би някакъв акцент?

Иван Вълков: Най-вълнуващо е, когато се отворят вратите първия ден, хората влизат и всичко тръгва. Цялото напрежение от подготовката пада от плещите ти, защото виждаш, че фестивалът започва. Това е първата вечер – винаги е било най-вълнуващо на всеки един фестивал, защото тя е един black point – извървял си, образно казано, избутал си камъка до върха на хълма и стигайки тази точка, го пускаш да се търкаля надолу.

Какво е най-важно за организацията на едно събитие от мащаба на Spirit of Burgas?

Иван Вълков: Най-важното е добре работещият екип, доброто съчетание на хората, които работят, тяхната експертиза, всеотдайност, професионализъм. Все пак, ако трябва простичко да го кажа – „Сговорна дружина планина повдига”. Това е. Всички въпроси впоследствие могат да бъдат решени. Когато има един здрав, добре работещ, мотивиран и сговорен екип, могат да се поемат и решат всички проблеми.

spirit_of_burgas_atmosphere

Кой е най-трудният момент, за който един организатор на голямо събитие трябва да се подготви?

Иван Вълков: Най-трудният момент е постигане на финансова стабилност на един проект. Колкото и да е добър проектът, ако финансово не успееш да го подсигуриш, започват проблеми – това важи за всеки бизнес. Тъй че това е най-голямото усилие – не само да бъде хубав един фестивал, но да бъде и финансово успешен.

Какво е важно при намирането на спонсори?

Иван Вълков: Най-важно е да има хармония между елементите на самото събитие и развитието на съответния спонсорски бранд. Например имахме Jack Daniels рок сцена, подкрепена от Jack Daniels, тъй като самия бранд съпортва рок, джаз, блус. В един мултижанров фестивал всеки един стил и елемент се позиционира и трябва да го хармонизираш със съществуващите брандове на пазара. Тогава вече ви съвпадат интересите и може да работите заедно. Т.е. самият проект трябва не да бъде просто една мечта, която осъществяваш в някакви елементи, но когато го правиш (то е хубаво да се запази мечтата), трябва да се види как точно тя ще се разпредели на елементите, как всеки елемент да хармонизира с потенциален таргет на някой бранд.

Открихте ли нещо за себе си и научихте ли нещо ценно от развитието на формата дотук?

Иван Вълков: Както се казва, човек се учи докато е жив : ) На много неща се научих, тъй като с всяка една тема, свързана с организацията през тези пет години, съм задълбочавал познанията си. Пак, това е един поток, не само едно нещо и не само аз – всички в екипа се учим.

Благодарим на г-н Вълков. Пожелаваме нов успешен сезон на Spirit of Burgas, както и нестихващ ентусиазъм за нови проекти.

 

Източник снимка #2: www.avtora.com
Източник снимка #3: Светослав Драгиев – On Stage Media

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • Азмодан

  А този чичак, защо тънко пропуска да спомене колко народ е излъгал през годините, на колко хора не е платил, колко слаба организация имаше на фестовете и тн. Дай като ще говорим за нещата, да говорим за всичко.

  • Марко

   A този „чичак“, както го наричаш, невежи нещастнико без капка реална представа за това как се организира такова мащабно събитие, си даде здравето за да създаде най-красивия музикален фестивал съществувал някога в България! И да, фестивалът не само не е на печалба а търпи все още загуби и ЕДИНСТВЕНО любовта към тази „рожба“, всеотдайността на всички приели това събитие заедно с Иван Вълков за своя мисия, с цената на адски много усилия и жертви, както казва Михаил Детелинов, този фестивал продължава да съществува и да радва своите фенове, част от които съм и аз, и ще просъществува въпреки изказвания на профани и за радост на всички меломани! Дълбок респект, поклон и благодарност за създаването на Spirit of Burgas, извоювал си име и авторитет в Европа като един от най-красивите, привлякъл туристи от цял свят и променил облика на Бургас! Да пребъде!

 • Mihail Detelinov

  „Спирита“ е първият истински летен фестивал в България! Доколкото знам досега нито едно негово издание не е било на печалба т.е. той се прави на загуба, на инат, „на мускули“ с цената на много жертви понеже реално страната ни все още не е готова да издържи фестивал от такъв ранг (последен пример – „Elevation“). На Иван Вълков и екипа му САМО – респект и благодарност, с пожелание творението им – Spirit of Burgas да пребъде!!!