Начало / All / Променяй света, докато ходиш, с Walk2Help

Променяй света, докато ходиш, с Walk2Help

Walk2Help_cover4

Ивелин Моллов и екипът му насърчават благотворителността чрез Walk2Help, достъпно за Android, Windows Phone и iOS. Приложението е част от VIVA Apps на VIVACOM.

Какво е Walk2Help?

Ивелин: Walk2Help е мобилно приложение със социална цел, което дава възможност на хората да допринасят за благотворителни каузи, просто ходейки.

Как става това? Всяка кауза има за цел да събере определено количество километри. Давам пример: последната ни кауза е за 150 ваксини, които нашият специален партньор VIVACOM ще дари на приюта за кучета в Г. Богров, стига всички хора, обединени от целта, да извървят 10 000 километра за един месец. Няма значение кой къде ходи – в парка, на работа, в планината или просто на разходка, трупа километри и ги дарява за кауза. Когато се събере нужния брой километри, тя се счита за осъществена и спонсорът изпълнява обещанието. Каузата за приюта в Г. Богров за една седмица събра 6000 километра, което е супер кратко време. Има извървяни около 70 000 километра от старта на приложението.

Кой е екипът, който работи по проекта в момента?

Ивелин: Отначало се събрахме четири човека за състезанието Imagine Cup – Иван правеше дизайна, той го прави и до днес, Ивайло правеше уебсайта – back end и front end, Сашо работеше по back end-а на самия API, а аз, освен че ръководех екипа, развивах и Windows Phone приложението.

След състезанието част от първоначалния екип остана в компанията, която ни придоби, друга част от хората започнаха друга работа. След придобиването към нас с Иван се присъединиха още четирима – Цветомир, който пое работата по Windows Phone приложението, Филип, който се зае с уебсайта, Димитър, който изграждаше Android приложението и Галин, който направи iOS приложението.

Всеки си е фокусиран върху нещо, върху което работи.

Кога стартирахте?

Ивелин: Нашият старт беше “тих”(Смее се). Официалното пускане беше Юли 2011, защото трябваше да сме го стартирали за състезанието, в което участвахме – Imagin Cup, за което ще разкажа по-подробно, тъй като е много важно за историята ни.

Започнахме тихо, никой почти не разбра, като впоследствие надграждахме и се развивахме. Вече близо две години от пускането на приложението се движим в много правилна посока, постигайки целите си. Още в началото целта ни беше да работим за много големи каузи. Първата беше за храна на стойност 300 лв. – 100 кг боб и 40 л олио за дома на отец Иван в Нови хан. Докато сега правим каузи на стойност хиляди левове.

ivelin_mollov_Walk2Help

Кой финансира каузите?

Ивелин: Хората предлагат каузи – на сайта или в приложението ни, за които впоследствие се гласува. Даден спонсор може да види колко подкрепяна е инициативата и да я финансира или ние търсим спонсори, отправяйки директни предложения за силно подкрепяна кауза. Тяхното желание е по един или друг начин да се включат в нещо, което повече хора харесват, защото така се рекламират.

Ние нямаме спонсори за себе си. Нашият проект е с нестопанска цел, като в момента се издържаме от компанията, която придоби приложението още след състезанието. Там се движим като стартъп, просто те ни помагат да не се занимаваме с финанси, документация и т.н., така че сме съсредоточени изцяло върху работата.

Какво ви мотивира да направите Walk2Help? Как се зароди идеята?

Ивелин: Имах среща в офиса на Microsoft България. До там отидох с такси, защото закъснявах, но след това реших да се върна пеша и се замислих за това каква е разликата в това, как съм се придвижил – спестил съм някакво количество въглероден диоксид, опазил съм околната среда, спестил съм пари и съм по-здрав. Помислих си, че хората трябва да разберат колко много ползи има от ходенето. Впоследствие се добави и функционалността с каузите, още една допълнителна мотивация – да събираш точки ходейки, след това да ги даваш за нещо.

 smartphone_screen_walk2help

Участвали сте в Imagine Cup?

Ивелин: Да, участвахме. Това е най-голямото технологично състезание в света и е организирано от Microsoft. Има локални финали, като от всички държави се изпраща по един отбор на международния финал. Ние спечелихме локалния финал в България и представихме страната на световното в Ню Йорк през 2011 г. Там не успяхме да спечелим, но опитът от участието ни е невероятно ценен. Гледайки назад, си давам сметка, че ако не беше това състезание, нямаше да имаме толкова силна мотивация да се съберем като екип, да направим нещо и да го пуснем в срок. Част от програмата на събитието беше и усилено менторство, така че аз го виждам като един вид акселератор.

Извървяли сте дълъг път до тук. Имате екип, имате уебсайта, приложенията за различните операционни системи. Какво следва от тук нататък?

Ивелин: За момента разработката е на тих ход, защото доста неща научихме по трудния начин. Отделяхме много време на някои функционалности, които си мислехме, че ще бъдат полезни и интересни, но когато ги пускахме, нищо не ставаше. Искаме сега да опознаем много повече крайния потребител – когато разработваме нещо, да знаем че се търси и ще се използва. Опознаваме нашите потребители и спонсори, научаваме много, пренасочваме усилията си…

Съвет към стартиращите: не хабете усилия за перфектната разработка на нещо с пълните му функционалности, преди да сте го валидирали. Направете нещо, което да е достатъчно и готово за ползване. MVP

Ако не вярвате силно в това, което правите, няма смисъл да го започвате.

Благодарим на Ивелин за отделеното време и изчерпателните отговори. Желаем на него и на целия екип на Walk2Help успех в развитието напред!

Приложението във VIVA Apps

vivaapps


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.