Начало / All / Предприемачество в образованието – 5 компании в България, които работят по въпроса

Предприемачество в образованието – 5 компании в България, които работят по въпроса

entrepreneur_education

Образованието е една от областите, която засяга абсолютно всички и която не се е променяла достатъчно, за да е в крак с времето, в което живеем.
В училищата и университетите децата все още се учат на партиди от по 20-30 бройки, а индивидуалното внимание и индивидуалният прогрес са неща, които не съществуват.
Там, където технологията би била безценна с помощта си, не се използва, а там, където не е направена както трябва и по-скоро натоварва, се използва.

Предприемачески погледнато, пазарът на образованието и частните уроци – единствената по-популярна алтернатива на стандартното образование, е огромен, което означава, че в образованието освен добра кауза, има и добри пари

Entrepreneur.bg започва поредица, посветена на предприемачеството в образованието или какво правят хората по света, за да променят нещо толкова солидно, масивно и непроменящо се.

В началото на поредицата ще се фокусираме върху родните предприемачи и компании, с достатъчно голяма визия, за да направят това.

Ucha.se

Уча.се

Започваме с Дарин Маджаров и компанията Ucha.se.
Инвестиция от първата кохорта на LAUNCHub, ucha.se е портал за образователни видео клипове, които покриват учебния процес в училище, от 1-ви до 12-ти клас.

Следвайки модел, близък до този на Khan Academy, Дарин успява да създаде огромно количество добре обяснени видео уроци за училищния материал по Математика, Физика, Химия, Биология и др. предмети.

Самият факт, че клиповете са обяснени в картинки, на достъпен език с чувство за хумор (което е много добро!), позволява на децата да учат по-бързо и по-лесно и да им е интересно.
До момента в портала има създадени над 1000 образователни клипа, които са гледани над 2 милиона пъти.
Интересно: Какво е ДНК и как се прави ДНК Анализ при престъпления? Видео от ucha.se.
Допълнително: LAUNCHub отвори своя трети прозорец за кандидатстване.

Nimero / Envision

Envision

Когато си говорим за технологии в образованието, то задължително трябва да споменем „много мишки на един компютър“ и софтуерния продукт на компанията NimeroEnvision.

Envision е софтуерна система, през която може да се пускат интерактивни уроци, които позволяват на всяко едно дете в час, използвайки безжична мишка, да взаимодейства с урока и да изпълнява различни поставени задачи.
Чрез тази система децата са много по-ангажирани в учебния час, а поднасяйки им урока като игра, учителите разполагат с много по-голяма сила.
Впечатляващ е фактът, че за периода 2011-а – 2012-а, Envision е използван от над 20 000 деца, в над 900 класа от над 200 училища. Също така Envision работи и с Просвета, за да може учебният материал да е максимално близък до този, който се намира в учебниците.

Nimero печелят състезанието Imagine Cup в България и участват на световните финали в Египет, през 2009 г.
През 2011-а печелят наградата за „Startup на годината“, връчена от БАИТ (Българската Асоциация за Информационни Технологии)

Освен Envision, Nimero използват и технологията на Microsoft за разпознаване на жестове и движения на тялото – Kinect, за да научат децата на математика с тяхната игра Jumpido.

Интересно – Състезанието Imagine Cup на Microsoft.
Допълнително – Walk2Help – българска компания, участник в ImagineCup.

Edukami

Edukami

Един от победителите на Empower и победителят на сезон 2 на 3ChallengeEdukami, се опитва да погледне на проблема с образованието от различен ъгъл.
Edukami представлява платформа за споделяне на мъдрост. В момента съществуват десетки платформи за знания, коя от коя по-голяма, но твърде малко за мъдрост.

Каква е разликата между знание и мъдрост, ще попитате ?
Според Виталий Филипов – съосновател на Game Craft и Edukami, мъдростта е синтезирано знание, примесено с опит, което може да вземеш само от жив човек.
Мърдостта е знания + опит.
Например, ако човек иска да търгува с Bitcoins, които нашумяха напоследък, може да подходи по метода на знанията – да изгледа курс по криптография в Coursera и да задълбае в спецификацията или да се възползва от синтезираната мъдрост, разговаряйки с някой, който се интересува от крипто-валути и търгува с тях от много време.

В световен мащаб подобни платформи за споделяне на мъдрост набират скорост, като една от популярните е Medium.

Интересно – Elevator Pitch на Edukami
Допълнително – Споделяне на мъдрост с Edukami.

Telerik Academy / Kids Academy

Академията на Телерик

Една от най-успешните български компании в глобален мащаб, направи нещо невиждано досега в подготовката, създаването и обучението на кадри за ИТ сектора у нас.
Пазарът на тези кадри е далеч от насищане и интересният факт е, че университетите не могат да „произведат“ достатъчно кадри, за да се покрие нуждата.

Изхождайки от мнението, че вместо човек да мрънка, е по-добре сам да си реши проблема, Телерик създава Академията на Телерик с идеята да покрива своите нужди за ИТ кадри.
Това, което се получи след няколко години на опериране на Академията е, че тя се превръща в паралелен университет за много млади хора, които искат да станат софтуерни инженери.
И след като не всички, минали през Академията стигат до работа в Телерик, това означава, че пазарът на труда приема инжекция от добре обучени и подготвени кадри не само в областта на информационните технологии, алгоритмите и софтуерното инженерство, а и в така наречените „меки умения“.

В онлайн системата на Академяита има над 11 000 души, които са се регистрирали за някой курс, а присъствено са минали над 5000.

Освен курсовете за програмисти, се провеждат и семинари на интересни теми, като ИТ Право и Презентационни умения.

Разбира се, за да има дългосрочен ефект в подобряването на ИТ образованието, трябва да се почне много по-рано от университета.
По тази линия съществува разновидност на Академията на Телерик – Детската Академия за програмиране, чиято цел е да запали интереса на деца между 4-ти и 6-ти клас.

SoftAcad

SoftAcad

Следвайки глада за програмисти и тенденцията за „Софтуерни Академии“, наложена от Telerik, SoftAcad успяват да се преборят на пазара, като предоставят както курсове по основни технологии за програмиране, така и „Корпоративни Академии“MentorMate Academy за разработка на iOS приложения и Академия за Разработчици на Игри, съвместно с Imperia Online.

Все повече фирми усещат нуждата от обучение на качествени кадри, разбирайки, че някой трябва да вложи пари в образование под някаква форма. Тук SoftAcad осигуряват нужното качество, сравнимо с Академията на Телерик, допълнено от възможността за по-лични и по-близки отношения с хората, които се обучават (поради по-малкия брой на групите)

Тенденцията е, хора, минали през SoftAcad, бързо да си намират работа в индустрията.

SoftAcad е компания, чието развитие си заслужава да бъде проследено.

А има и други!

Със сигурност тези 5 компании не са единствените, които правят нещо за образованието в регионален и глобален план.
Много от вас биха попитали – А къде са Заедно в Час ? Отговорът би бил – очаквайте скоро :)

Секцията за коментари е отворена, така че ще се радваме на вашата обратна връзка, коментари и въпроси :) !


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com
 • Веселин Русинов

  Robopartans също са много готини :)

  • http://radorado.me Rado Rado

   Robopartans – ето кого забравихме 😉
   Във втората поредица, ще им отделим специално внимание и на тях. Благодаря за предложението !

  • http://seojedi.biz Андрей Димитров

   Доста интересна статия, в интерес на истината не бях чувал повечето от тези компании, но се радвам, че все пак има хора, които се опитват да наложат предприемачески дух у младите хора. Пожелавам им успех.

 • Добромир Иванов

  и Junior Achievement работи доста по въпроса Радо 😉

  • http://radorado.me Rado Rado

   Разбира се !
   Добромир – ще е хубаво да се засечем и да си поговорим, за да може да извадим на бял свят какво се готви и в кухнята на JA България 😉

 • http://mapto-on.blogspot.com Мартин
 • Даниел

  От „безплатния“ сектор: българската група за Khan Academy

  • http://radorado.me Радослав „РадоРадо“ Георгиев

   А възможно ли е линк към тази група ? Звучи интересно :)

  • Даниел

   Към Радослав и другите заинтересовани: http://www.khanbg.org . Винаги търсим преводачи, особено, ако желаят запишат гласа си като учители! Предлагаме сертификати за CV-то ви :-)

 • http://seoteo.info/ Теодор Захариев

  Още повече пък, в момента Телерик стартира нов курс по SEO, което е пряко свързано с предприемачество. Лектори са едни от най-уважаваните сео специалисти в България http://academy.telerik.com/student-courses/web-design-and-ui/seo-course/lecturers и курса ще е много интересен. Препоръчвам да се запишете, ако регистрациите не са затворени още.

 • Pingback: България - Силициевата долина на Балканите - 2013? - Sofia Valley()