Начало / All / Деян Витанов – български сериен предприемач, базиран в Силициевата долина

Деян Витанов – български сериен предприемач, базиран в Силициевата долина

deyan_vitanovДеян Витанов е български сериен предприемач, базиран в Силициевата долина в Калифорния, САЩ. Ноември 2012 г. Деян съоснова третия си стартъп – Vertigo, в сферата на HTML5 мобилните игри в реално време. Първата игра на Vertigo се развива с изключително бързи темпове, растейки с 75% месечно и с игрални сесии два пъти по-дълги от тези на други мобилни игри.Vertigo е финансирана от водещи инвеститори в Силициевата Долина, начело с Innovation Endeavors, инвестиционен фонд на Председателя на Борда на Google, Ерик Шмид.

Преди Vertigo, Деян е съосновал 2 компании: Philanthropedia (продадена през 2011 г.) и CPP-Home (продадена през 2003 г.). Деян е Магистър по Бизнес Администрация от Станфорд (2009 г.), програмира от 9 годишен и е бивш състезател по информатика. През свободното си време той обича да помага на предприемачи и да пише за стартъпи на сайта си www.deyanvitanov.com

Какво научи при набирането на инвестиции в Силициевата долина?

Деян: Най-важното нещо, когато събираш инвестиции в Долината, е да можеш да представиш добре размера на идеята и по-специално, тя трябва да има изключително голям потенциал. Няма какво да се лъжем, повечето стартъпи не работят, инвеститорите знаят това, така че каквото и да си се заел да правиш, то трябва да е с голям потенциал. Трябва да можеш да убедиш хората, от които искаш пари, че твоята идея го има и че ти ще можеш да се възползваш от него.

Има ли някакъв фактор в момента, с който България е по-добро място за стартиране на бизнес от Силициевата долина?deyan speaking new

Деян: За стартиране на бизнес, може би, но за стартиране на голяма компания, не мисля. Голямото предимство на България е техническия талант, който имаме. Това е един от много важните съставни елементи на текущата Силициевата долина. Една евентуална нова Силициева долина би имала нужда и от много капитал, който да позволява на идеите да изскачат, да се развиват и някои от тях да стават големи компании. Като цяло капиталът е мобилен, така че България не би имала проблем с това. Според мен отново най-важното е размерът на пазара. Това е мястото където сега България има уникална възможност. В момента българският пазар е малък и той ще остане малък, но ние сме част от Европейския съюз, близко сме до много големи пазари, така че ако българските предприемачи могат да намерят идеи, които да са приложими извън границите на страната, тогава нещата могат да станат доста интересни.  Имаме техническия талант да ги реализираме, финансиране може да се намери, но е трудно да се надскочи средата, в която се оперира. Мисля, че това е посоката, в която трябва да се работи.

Подобна статия: Стевица Кухарски – “Който банкрутира, консултира.”

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправял при развитието на своите компании?

Деян: Отидох в Силициевата долина с цел да науча как се правят големи компании. Това е уникалното тук – родно място на много големи проекти. Може би най-трудното нещо беше да разбера как работи Силициевата долина. Какъв е механизмът на функциониране, който е много различен от това което съм виждал в Европа. Стартъпи има навсякъде по света, но Долината работи по един много уникален начин. Това мога да кажа, че беше най-голямото предизвикателство за мен.

Кое според теб е ключово за развитието на един стартъп?DSC_0065

Деян: Мисля, че най-важното е да има пазар за продукта или услугата, която стартъпът се е заел да предлага. Всичко е важно –  екипът, самата идея, финансирането и т.н., но най-важното е да има пазар и по възможност той да бъде колкото се може по-голям. Важно е той да съществува и да е голям или да има данни да се разрасне.

Подобна статия: Югослав Петкович – успял търговец, бизнес ангел и сериен предприемач.

По какъв начин успяваш да се върнеш обратно на линия в моментите с ниска мотивация?

Деян: Има две неща. Първото е, че хората, които се занимават със стартиране на компании трябва да са силни психически – меко казано. Това е много емоционална работа и изисква психическа устойчивост. Второто нещо е, че един предприемач трябва да има съдружник, просто защото е твърде трудно и има много работа за един човек. Не че не може да се получи и като си сам, но в моменти, в които си надолу, това много помага.

Аз съм се уповавал на тези две неща – моята психическа нагласа и стабилност и съдружника ми – Петър, който е там за мен, когато ми трябва и обратното.

Благодарим на Деян за отделеното време! Пожелаваме му успех при развитието на своите компании!


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.