Начало / All / Развитието на София Тех Парк с Елица Панайотова

Развитието на София Тех Парк с Елица Панайотова

Elitsa_Panayotova1 “Искаме да направим технологичния парк “a place to be” за хора, които са с иновативно мислене, предприемачески дух и най-вече хора, които са готови да обменят идеи”

Елица Панайотова – изпълнителен директор на София Тех Парк

Елица Панайотова е архитект с разнообразен опит и над десетгодишна професионална практика в областта на проектирането и инвестиционното консултиране. Завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия, с магистърска степен по Градско планиране и архитектура. Втората си магистърска степен по Градско планиране и жилищна политика получава от Университета в Линкълн, Великобритания.

Професионалната й кариера започва в средата на деветдесетте години, предимно с градоустройствени проекти – Бизнес Парк София, градски център на София. Заемала е поста Изпълнителен директор на “Алфа Дивелопмънтс преди да развие собствено архитектурно бюро – “Скица студио”. Сега г-жа Панайотова е изпълнителен директор на София Тех Парк ЕАД, държавно дружество, собственост на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), натоварено със задачата да създаде научно-технологичен парк на територията на град София.

Госпожо Панайотова, какво следва за реализирането на проекта за технологичен парк след създаването на държавната компания “София Тех Парк”?sofia_tech_park

Компанията “София Тех Парк” EАД беше регистрирана юни месец тази година и реално ние все още сме един стартъп. Нужно ни е време да заработим, да изкристализираме идеята и да видим как тя може да се приложи, след което да намерим ментори, с които вече да задвижим тази идея до успешен проект. Това, което ние направихме за тези няколко месеца, е да съберем екип, който да  работи в дружеството, подписахме споразумение с Техническия и Софийския университет, идентицифицирали сме съвместни проекти, по които може да работим с тях. Занимаваме се и с чисто административна част по прехвърлянето на терена, който е определен за развитието на технологичния парк. В процес на разписване сме на тази дългосрочна концепция и се надяваме от началото на следващата година да започнем да я обсъждаме по обстойно.

Смятате ли, че технологичният парк ще подпомогне конкретно предприемаческата среда? По какъв начин стартиращите бизнеси ще могат да се възползват от “София Тех Парк” ?

Първото нещо, което според мен е трябва да се случи, е наистина да има пространство, където предприемачите да се събират. Именно тяхното присъствие ще превърне парка в място, където всеки иска да отиде, защото там ще се случва нещо. Искаме да направим технологичния парк “a place to be” за хора, които са с иновативно мислене, предприемачески дух и най-вече хора, които са готови да sofia_tech_park_2обменят идеи. Един от големите проблеми в българското общество е, че предприемаческият дух не е много силно развит. Този проблем е чисто психологически и е заложен в манталитета ни. Именно този проблем се опитваме да решим, създавайки място, където хората се учат на предприемачески дух и споделяне на идеи. И всичко останало е инфраструктура, която искаме да изградим за стартиращи и малки, и средни бизнеси, които нямат възможност да инвестират сами. Под инфраструктура нямам предвид само офис и високоскоростен интернет, но и определени лаборатории и оборудване, които да подпомагат конкретна дейност и изследователска работа, която се превръща накрая в продукт или бизнес. Това всичко е само част от стъпките, които възнамеряваме да предприемем.

Имате ли планове за други инициативи, чрез които да подпомагате предприемачеството, странично от Тех Парк?

За мен технологичния парк има два компонента. Единият осигурява техническата среда, върху която да се извършват тези събития и да има място, където да се събират хората. Второто нещо е платформа, която е виртуалният компонент, т.е. искаме да подпомогнем като платформа процесът на изграждане на екосистемата. Ние все още нямаме такава екосистема за иновации и има още много неща, които трябва да се случат, но имайки държавата зад гърба си, разполагаме с определена  видимост и чуваемост, защото чрез тази платформа могат да се поставят проблеми, които  да бъдат изкоментирани. Това се превръща в един дискусионен форум за предприемачи, което за мен е много важен елемент.

Благодарим на г-жа Елица Панайотова за отделеното време. Желаем й успех с развитието на проекта!

Снимка1 – Юлиан Донев @ сп. Мениджър

Снимка2 – Капитал


Автор: Mirela Yordanova

Mirela Yordanova
Мирела е амбициозна млада дама и автор в Entrepreneur.bg. Писането и журналистиката винаги са били нейна страст и силно вярва в позитивното мислене като метод за постигане на целите. Тя е студент по бизнес мениджмънт, мечтател по душа и предприемач по призвание.
 • http://startitsmart.com Radoslav Georgiev

  Много са малки изображенията. Имате ли схемата в по-добра резолюция ?

  Иначе относно парка –
  initLab, Betahaus, SOHO, The Roof вече съществуват без гръмко оповестяване, че ще съществуват.

  Лично според мен, още инфраструктура не е най-нужното нещо на България в момента.

  Пространство, където предприемачите да се събират – това вече се случва. Вижте Betahaus – събития на Start It Smart и StartUP събират предприемачите в България.

  Истината е, че те са просто една шепа хора.

  Политическият привкус на този парк само спомага за липсата на доверие от предприемачите към това начинание.

  Надявам е Елица и екипът и да бъдат отворени към екосистемата и да работят с нея. Да видят какви са наистина нуждите и да използват тези пари по-разумно.

 • Pingback: София Тех Парк и Entrepreneur.bg подаряват 10 билета за BVForum | Entrepreneur.bg()

 • http://atodorov.org Alexander Todorov

  Според второто изображение паркинга ще е на мястото на дърветата. Ако е така, жалко, нека технологичния парк бъде иновативен дори в строителството си и не посяга към дърветата.

  Относно парка: БИЦ ИЗОТ не е ли точно това? В него се помещават няколко фирми с технологични продукти в сферата на електрониката и софтуера.

  Според мен предприемачите, особено в ИТ сферата и сега се събират заедно и обменят идеи. Проблем аз виждам в това че идеите или създадените продукти трудно стъпват на пазара в локален и глобален мащаб. Това убива малките компании. София Тех Парк как ще реши този проблем ? Скептичен съм, че изобщо ще успее да помогне, дано да греша.

  • http://radorado.me Радослав Георгиев

   Здравей Сашо :)

   Въпросът със схемите ще го отнесем към София Тех Парк, а скоро може да очакваш още доста ексклузивни подробности за проекта от Entrepreneur.bg

   Другото е един от основните проблеми на нашите предприемачи – има много хора, които не разбират от технология и иновации. С този парк, това може да се адресира по добър начин, като се въвлекат университетите в кюпа и започнат да обръщат внимание на предприемаческата екосистема.

   Разбира се, дали това ще стане, само времето и нашите усилия ще покажат 😉