Начало / All / Създател на Netscape и топ инвеститор в Долината – Марк Андриссен (Видео)

Създател на Netscape и топ инвеститор в Долината – Марк Андриссен (Видео)

Поредицата ни от статии, с които целим да ви запознаем с най-светлите, иновативни и смели предприемачи по света, продължава с пълна сила. В тази статия ви представяме документалния филм за компаниите и живота на Марк Андриссен.

В ранните си предприемачески години (1994г.) Марк е създател на първия компютърен браузър – Mosaic, по-късно Netscape. Творението на Марк и неговия екип, става причина за началото на т.н. „Браузърни войни“, с Майкрософт като конкурент, където години наред двете компании водят битка за надмощие в пазара на интернет браузърите. В последствие Майкрософт надделява чрез интеграцията на Internet Explorer във всяко продадено копие Windows 95 и няколко години по-късно Марк и екипът му са принудени да продадат Netscape на компанията AOL за 4.2 млрд. долара. С последни сили Netscape пуска браузъра Mozila Firefox, който и до днес е един от предпочитаните инструменти в интернет.

През следващите години Марк Андриссен и неговият нов партньор Бен Хоровиц се впускат в ново стартъп предизвикателство – LoudCloud/Opsware, което в последствие през 2007 година им носи 1.7 млрд. долара след придобиване от HP.

В днешно време Марк и Бен са партньори, в един от на-големите VC фондове за рисков капитал в света – Andreessen Horowitz, който двамата създават през 2009 година. До днес фондът е инвестирал в над 266 компании, някои от които Facebook, Pinterest, Twitter, Skype, Zynga, Groupon и други.

Разберете повече за вдъхновяващата история и предприемачески път на Марк Андриссен в документалния филм:

Споделете тази история със своите приятели, за да запали и техния предприемачески пламък.

Picture credit: JD Lasica


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.