Начало / All / Български стартъп гради бъдещето на спортното преживяване

Български стартъп гради бъдещето на спортното преживяване

Join The Players - Logo

Спомняте ли си последното видео от спортно събитие, което гледахте – футболен мач, тенис, волейбол, баскетбол или хандбал? Спомняте ли си красивите повторения на ключовите моменти във видеата на тези мачове – забавен кадър, на който се вижда перфектното движение на играча и отбелязването на точката?

Сега си представете, че когато вие играете някои от тези спортове като любител, имате достъп до такива видео технологии, които заснемат всяко ваше движение. След това можете да изгледате целия мач, да подобрите техниката си, да премахнете грешките и да се насладите на отбелязаните точки.

В тази статия ви представяме българският стартъп „Join The Players“, който развива технология даваща възможност на тези, които играят любителски спортове, да получат същите ползи, които имат професионалните играчи.

Ето нашия разговор с екипа на Join The Players:

Кажете ни повече за Join The Players. Какво правите и какъв е проблемът, който решавате?

Николай Андонов (JTP): В днешно време има около 260 милиона души в света, които играят футбол на любителско ниво – и това е само за футбол – има и много други спортове, които са страшно популярни, като тенис, крикет, баскетбол, волейбол и т.н. Хората там са не по-малко емоционално привързани от професионалните спортисти към тези спортове – играят всяка седмица, дават сърцето си на терена и се забавляват или страдат от резултата. След като мачът им приключи обаче,  единственото нещо, което остава от играта, е споменът за нея. Няма нищо друго, което да им припомня за силните моменти, невероятните изпълнения или красивите голове – само разпалените разговори на по бира с приятелите от отбора.

Тук се намесваме ние – даваме възможност на тези, които играят любителски спорт, да получават същите ползи, каквито имат професионалните играчи – HD видео записи на мачовете си, кратки видеа (тип репортажи) с най-интересните моменти и голове, състезания за най-добри голове и спасявания, както и различни статистики за играта им. Така тези хора могат да гледат, коментират и споделят най-вълнуващите моменти със своите приятели, както и да ползват всичко това, за да стават все по-добри индивидуално или като отбор.

От колко човека се състои вашият екип и каква е ролята на всеки един?

Николай Андонов (JTP): Екипът сме общо 6 човека, като има и още трима, които ни помагат с различни видове дизайн – уеб, индустриален, графичен. Антон, Диян, Георги и аз (Николай) сме основателите на проекта, като Антон и аз се грижим за развитието на бизнеса, докато Диян и Георги са се фокусирали да развиват продукта – Диян предимно софтуера, а Георги – хардуера. Отделно Добрин е нашият маркетинг човек, а Христо се грижи за техническата поддръжка на системата ни.

Вярваме, че успехът ни до момента се дължи основно на факта, че искрено искаме да развием спортното преживяване на милиони хора по света и караме нещата да се случват. Готови сме да дадем шанс на други талантливи хора, които споделят нашите ценности, да покажат какво могат и да разберат какво могат да постигнат заедно с нас.

Join The Players - Екип

Двама от партньорите в проекта - Антон Ценов и Николай Андонов.

От какво се състои решението, което предлагате?

Николай Андонов (JTP): Решението ни представлява една система от хардуерна и софтуерна част. Хардуерът се състои от сървър и ударо-устойчиви камери, а софтуерната част от алгоритми за обработка на видео и репортажи, сайт с профили на играчите и админ панел за управление на системата.

На какъв етап сте с продукта?

Николай Андонов (JTP): Основната част от продукта ни е готова и работи на четири футболни игрища в София, където вече повече от година записва успешно всички мачове, които се играят там (имаме успешно доставени повече от 2,000 мача). В момента разработваме допълнителни възможности на системата като услуга за автоматично генерирани репортажи на мачовете – 2-3 минутни видеа с най-интересните моменти, разработваме нова версия на кутията за камерата, която е още по-устойчива на тежки метеорологични условия, както и изцяло нова версия на сайта ни, който е с много повече възможности за потребителите.

Какъв е напредъкът с клиенти, който имате?

Николай Андонов (JTP): Работим с една от най-големите мини футболни лиги в София, в която има регистрирани повече от 10 000 играчи и инсталираме системата ни на още няколко футболни комплекса в столицата.

Кои са преките и непреки конкурентни решения, които съществуват?

Николай Андонов (JTP): Най-често срещаното решение в момента за видео записи на аматьорски футболни мачове са хора с ентусиазъм, носещи камера на терена, с която записват видеото и след това ръчно го обработват и разпространяват сред играчите – естествено, това е много трудоемко и става доста по-бавно от автоматична система за записи като нашата. В България нашето решение няма аналог, а в световен мащаб има много малко подобни услуги (в САЩ, Италия и Швейцария), които разработват системата си от съвсем скоро – не повече от 2 години.

JTP_Camera

Удароустойчива камера на JTP

Какъв е бизнес моделът на Join The Players и как генерирате приходи?

Николай Андонов (JTP): Ние си партнираме с мини футболните лиги, където играят най-запалените футболисти и имаме няколко варианта за монетизация – или записваме всички мачове, които се играят в лигата и тя ни плаща цена на запис или инсталираме системата си на игрищата и отборите, които искат да имат видео запис ни плащат за това.

Къде се затруднихте в развитието на Join The Players? Съответно – как се справихте?

Николай Андонов (JTP): Най-трудно ни беше да изградим техническото решение – цялата система от хардуерни и софтуерни компоненти – така че тя да е стабилна при всякакви метеорологични и други условия, за да доставя непрекъснато по автоматизиран начин огромен брой видеа. По пътя си дотук сменихме няколко вида камери, различни видове сървъри и техническите специалисти на проекта написаха хиляди редове кодове и различни алгоритми, така че системата да работи стабилно и всичко това да е максимално лесно и достъпно за крайните потребители.

Какъв е планът за развитие на Join The Players до 2 години?

Николай Андонов (JTP): В близко бъдеще планираме да пуснем нови възможности на услугата ни като 100% автоматични репортажи на мачовете, както и изцяло нов и по-добър уебсайт. Също така искаме да разраснем решението си в други европейски страни и да навлезем в други потенциални спортове.

JTP_Website

Преди повече от година получихте инвестиция от Eleven. Вашият екип е известен като един от малкото стартъпи, които успяват да балансират темпото, с което изразходват получените пари. Кажете ни каква е тайната. Дайте няколко съвета за финансов мениджмънт (burn rate management) на стартиращите предприемачи.

Николай Андонов (JTP): Ние винаги сме се стремили да правим най-доброто за компанията и да откриваме възможно най-бързо кои са нещата, които ако направим, ще ни донесат най-голяма стойност. Обикновено те не са много и изискват от нас освен усърдна работа и доста фокус върху тях, така и резултатите са най-явни. В същото време не сме отделяли ресурси за многото други неща, за които при финансиране биха могли да се харчат пари – хубав офис, прекалено големи заплати, посещаване на скъпи събития и т.н.

Благодарим за отделеното време и пожелаваме успех на Join The Players


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
 • Влад

  Интересно, но като знаем историята на всички eleven startup-и този дали ще генерира някакви приходи?!

  • Екип

   Да, прав сте за повечето стартъпи, но по дефиниция стартъпите са нещо доста несигурно. Дори има статистика, че 9 от 10 всъщност се провалят.

   Интересното при Join The Players и това, което ни грабна, е че те всъщност вече имат плащащи клиенти, с които работят – най-голямата мини-футболна лига в София и други спортни комплекси.
   Дори споменаха, че водят преговори с чуждестранни клиенти.

   И все пак, само времето ще покаже. Пожелаваме им успех, а на теб Влад, благодарим за коментара. 😉