Начало / All / Виж как инвеститорите разпознават един успешен стартъп (Инфографика)

Виж как инвеститорите разпознават един успешен стартъп (Инфографика)

Успехът на един стартъп не е толкова сложен, колкото всички си мислим. Това е сравнително прост, на теория, процес за който се изискват три основни фрагмента + много постоянство и страст.

Рисковите инвеститори по цял свят имат критерии и изисквания, чрез които могат да разпознаят един потенциално успешен стартъп. Колегите ни от Funders and Founders са събрали трите основни елемента на успешните стартиращи компания в една инфографика.

Трите елемента са:

  • Отличен екип – ако има нещо, без което един бизнес не може да стане успешен, то това е добрият екип. Добрият екип от своя страна има много характеристики – правилните хора с точните умения, които се сработват като Макс и Мориц, Батман и Робин, Бърт и Ърни и т.н.
  • Пазарен потенциал – първата главна съставна част на пазарния ви потенциал е броят на вашите потенциални клиенти, или хората, които биха купили вашия продукт. В зависимост от това колко е нишово вашето предложение, ще зависи и големината на вашия потенциален пазар. Втората съставна част на пазарният ви потенциал е наличието на конкуренти. Може да сте избрали голям пазар със стотици милиони потенциални клиенти, но да имате много конкурентни бизнеси, които вече обслужват набелязана от вас ниша.
  • Добър продукт – продуктът или услугата е нещото, което вашите клиенти купуват – ако е качествен и съответства на клиентските нужди (това, което клиентите искат), продуктът ви ще бъде търсен и използван. Ако обаче сте сътворили продукт, който изобщо не отговаря на търсенето и потребностите на вашите клиенти, то може би трябва да разберете повече за тях. В тази статия даваме доста добра техника за създаване на ранен продукт (прототип), чрез който да съберете обратна връзка от своите клиенти.

Виж как инвеститорите разпознават един успешен стартъп (Инфографика)

Със сигурност това не са единствените критерии за инвестиция и успех, но според инвеститорите без тези три елемента рисковете за провал са много по-големи.

Споделете тази статия със своите приятели, за да се вдъхновят.

Infographic credit: Funders and Founders

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.