Начало / All / Сан Франциско: Голямата екосистема и малкият предприемач

Сан Франциско: Голямата екосистема и малкият предприемач

Сан Франциско: Голямата екосистема и малкият предприемач

Пътят на всеки истински предприемач рано или късно го отвежда до меката на предприемачеството, мястото, където всички големи мечти стават реалност, а именно Силициевата долина. Там, където да мечтаеш на дребно не е просто несериозно, а дори недопустимо.

За мое огромно щастие това лято имах уникалната възможност да бъда част от променящо живота приключение, да видя и науча много, да намеря нови приятели и да открия нови хоризонти.

Summer Entrepreneurship Program на фондация „Америка за България“ е пет седмична обучителна програма по предприемачество, която всяка година предоставя възможност на 30 младежи да инвестират лятото си умно и да опитат американската предприемаческа екосистема, посещавайки трите й основни центъра –  Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско.

Обучителната програма се провежда в най-добрия университет по предприемачество в света, Babson College.

„Слънчевата“ Калифорния

Очакванията за слънчева Калифорния не се оказаха оправдани, защото август месец не е най-топлият период от годината по тези географски ширини поради някакво завихряне на студения океански въздух на полуострова, но очакванията за наситен с предприемачество въздух нямаше как да останат незадоволени.

Много е трудно да опишеш нещо, което трябва да се изживее, но аз ще си позволя да опитам.

Казват, че в тази част на света всеки има идея за бизнес. Мислех, че преувеличават. Сгреших. Всеки, с когото успях да се срещна, е имал, има или планира да има собствен стартъп, или работи за нечий такъв. Това предизвика у мен смесени чувства – от една страна огромно вълнение, от друга страна ме накара да се запитам къде съм аз и накъде отивам.

За моя огромна радост се оказа, че в Долината вече има много българи, които работят и успяват.  От споделеното от тях разбрах, че не е важно от къде идваш, а къде искаш да стигнеш. И ако искрено вярваш, че твоят път е предприемачеството, тук е мястото, където можеш да успееш. Разбира се, влагайки много труд, здрава работа и непрекъсната мотивация да се учиш и да се развиваш всеки ден.

Какво да не пропускате в Сан Франциско?

Verizon Innovation Lab

Verizon Innovation Lab

Изключително вдъхновяващо място със спираща дъха гледка към океана. Всъщност, според мен лесно се създават иновации, гледайки към огромния всеобхватен океан. Мястото е уникално както с локацията си, така и с нещата, които се случват вътре. Самата компания е избрала като стратегически път за развитие да предоставя на млади изобретатели възможността да творят в тяхната лаборатория и да разработват продукти, които да носят добавена стойност на обществото. В така наречения show room могат да се видят както много непознати за нас продукти, така и много разработки, по които стартъпи вече работят в България.

Офисът на Telerik в Пало Алто

Или колко е яко да си българин. Оказа се, че сме поне петите българи, които преминават през това офис пространство през последния месец. Но хората там все още оставят вратите отворени за всеки, който желае да посети една от най-успешните български компании, успяла да заяви и затвърди позициите си по целия свят. Да, бих казала, че това е един от поводите за национална гордост и очаквам с нетърпение да видя следващата българска компания, която да повтори, а защо не и да потрети успеха на Telerik.

Да се разхождаш по улиците на Пало Алто е все едно да се разхождаш в света на иновациите и това да е най-нормалното нещо. И на петата минута вече ставаш част от атмосферата, в която на разстояние от няколко метра са централите на Tesla Motors, Asana, VMware, Xerox и Mashable. И задължително завършете разходката си с едно кафе в  Coupa Cafe – мястото където стартъпите се срещат, работят и тестват продукти. Уникално!

Singularity UniversityЕдна дума – Иновации

Голяма част от случващото се тук е строго поверително, затова ще издам само, че Google Glass и Oculus са малка част от нещата, които предстои да видим през следващите години. Оставям на вас възможността да използвате въображението си.

Stanford University: Обратно там, където започна всичко

Смятам, че е излишно да коментирам университета и историята му – кои компании са стартирали там, кои са възпитаниците му и други подобни известни на всички нас неща.

Благодарение на организаторите на цялата програма, имахме възможност да изживеем уникална среща с българите, които работят и успяват в Пало Алто. Да, изцяло българска среща в една от залите на Stanford, която беше изцяло на наше разположение. Чухме вдъхновяващите истории на Деян Витанов, Дафина Тончева, Тео Теодосиев, Венци Цачев и Любен Белов, които споделиха своите истории за пътя, успехите и провалите, както и научените уроци. С такива примери разбираш, че успехът е възможен, стига да го поискаш. Благодаря!

Централата на Dropbox

Централата на Dropbox

Или казано с други думи – най-впечатляващото работно място, на което съм била. И ни посрещнаха български програмисти, които работят там. Оказа се, че компанията набира кадри основно чрез лични препоръки. В случай, че проявявате интерес, не се колебайте да се обърнете към тях, изключително позитивни и отворени са да помагат. И понеже снимането в офиса в забранено, ще си позволя да издам само, че от тавана на едно от помещенията висят вратовръзки, а по средата на офиса има бар с над 20 китари в него. Оставям на вас да разкриете историите на тези мистериозни кътчета…

И още: Локалните co-working пространства RocketSpace, NestGSV и Runway, Google Innovation Centre и общо взето всичко, за което си помислите.

Не забравяйте да се забавлявате и да разгледате околността!

Освен предпремаческата атмосфера, Сан Франциско предлага на своите гости много възможности за забавление и забележителности, които не трябва да пропускате да видите. Силно препоръчвам да се разходите по крайбрежната алея, да се насладите на красивите гледки, които ви очакват, да видите тюлените, които лежат необезпокоявани на една ръка разстояние от вас, малките магазинчета за сувенири, както и задължително да опитате захаросаните ябълки, които предлагат експлозия от вкусове. Рискът от захарна болест е оправдан!

Градът крие в себе си съкровища като Lombard Street, Golden Gate Bridge, Fishermans Wharf, China Town, Union Square, а за любителите на свободния дух препоръчвам хипарския квартал Haight-Ashbury, където времето сякаш е спряло и ни пренася в годините на бийтълсите и свободната любов, придружени от подходящия аромат във въздуха.

Ако имате повече свободно време, не пропускайте и перлата на морето – Алкатраз, но имайте предвид, че трябва да запазите мястото си на ферибота отрано, тъй като интересът е голям, а местата ограничени. И за финал – вечерен круиз в залива, завършващ с преминаване под светлините на Golden Gate Bridge под звуците на прекрасна музика на живо.

Можеш ли да не обикнеш Сан Франциско? Аз определено не успях да му устоя, защото събира в себе си трите най-важни за мен неща, а именно море, живот и предприемачество. Нямам търпение да чуя за вашия Сан Франциско.

Picture 1 credit: Vladimir Vasilev
Picture 2 credit: Stephen Lawson
Picture 3 credit: Bruce Damonte and Boor Bridges Architecture

Автор: Мила Григорова

Мила Григорова
Мила Григорова е председател на Българската асоциация за регионално планиране. Занимава се с планиране и управление на териториалните системи, туризъм и европейски фондове, но голямата и страст е предприемачеството. Силно вярва, че именно то е "нещото", което ще промени света към по-добро. Освен това Мила е собственик на заведението за здравословно хранене - Freshious.