Начало / All / Как Start It Smart направи партньорство със световния стартъп бранд Startup NEXT и какво означава това

Как Start It Smart направи партньорство със световния стартъп бранд Startup NEXT и какво означава това

Вчера предприемаческата организация Start It Smart обяви своето ново партньорство с най-успешната преакселераторска програма в света Startup NEXT, която е част от бранда UP Global, обединяващ инициативи като Startup Weekend, Startup NEXT, Startup Digest и Startup Education.

Партньорството е ключово, имайки предвид, че новото име на преакселераторската програма на Start It Smart ще бъде допълнено и ще изглежда така: Start It Smart | Pre-accelerator (in partnership with Startup NEXT).

Като част от световната мрежа, Start It Smart | Pre-Accelerator ще има достъп до световно известни лектори, ментори, знания и разработени материали по предприемачество.

Разбира се, основен бенефициент на тази стойност ще са стартъпите, които участват в програмата. Те ще имат видимост пред голям брой акселератори и инвеститори, които са в световната мрежа на Startup NEXT.

Искахме да разберем повече за начина, по който това силно партньорство се е заформило, затова се свързахме с президента на Start It Smart Петър Шарков и му зададохме няколко въпроса. (Hint: някои от нещата, които Петър казва, могат да бъдат приложени във всякакъв тип партньорства).

Здравей, какво ново се случва в Start It Smart?

Петър Шарков: Необикновени неща се случват в организацията, с която се занимавам последните години – Start It Smart. И тези необикновени неща са свързани с бързото израстване на един от проектите ни – Start It Smart | Pre-Accelerator, с който успяхме да направим много ключово партньорство със световния бранд Startup NEXT.

Как Start It Smart направи партньорство със световния стартъп бранд Startup NEXT и какво означава това

В какво се изразява партньорството със Startup NEXT?

Петър Шарков: Ползите от това партньорство са много и за двете страни и тепърва ще ги развиваме. На пръв поглед всички стартъпи, които минат през преакселератора и продължат развитието на проекта си ще имат видимост пред цялата мрежа от акселератори и инвеститори, партньори на Startup NEXT. Това носи със себе си и много голяма разпознаваемост на българската предприемаческа система из целия свят. Отделно това партньорството има за цел непрекъснато да подобрява качеството на програмата, материалите и резултатите, като имаме постоянна обратна връзка от всички партньорски програми. Не на последно място, фактът, че партнираме със Startup NEXT, дава възможност да привлечем вниманието на още повече чуждестранни компании и инвеститори към случващото се в България.

Това е световноизвестна организация, как успяхте да направите контакт с нея?

Петър Шарков: Историята е интересна. Тъй като от една година пиша по всички възможни канали за контакт с тяхната организация и не получих никакъв отговор, бях останал с впечатлението, че може би нашият регион още не ги интересува дотолкова. Преди няколко месеца се случи нещо, което отвори вратичката – имах възможността да се запозная с Виктория Стоянова, която е координатор на Startup Weekend за Европа. Запознанството се случи по време на Startup Weekend Sofia (тази година), където човек от нашия екип ме срещна с Вики. След като си разменихме няколко думи вече търсехме място, на което да седнем и да й разкажа повече за Start It Smart | Pre-Accelerator. Говорихме си около час и половина. Тогава Вики ми каза: “Още утре ще ти пиша и ще те запозная с Matt French, който е директор на програмата Startup NEXT.“

Какъв беше целият процес на договаряне и затваряне на партньорството?

Петър Шарков: Нещата се случиха по много интересен и неочакван за мен начин. След като имах контакт с него – пред мен стоеше сериозно предизвикателство – какво точно да направя и да им разкажа за да спечеля доверието им. Разбира се първото нещо, което направихме по email е да си уговорим скайп разговор – говорихме около 1 час, в който разказах подробно за дейностите на организацията и за “скритите” съставки на преакселераторската програма.

Основното нещо за което си мислех по време на разговора беше – дали те ще са съгласни да направим партньорство между двете програми или единствената възможност е да вземем техния бранд и да заличим нашия (нещо, което определено нямаше да направим:)).

Е, случи се най-доброто за нас. Разбрахме се, че в градове и държави, където има съществуваща преакселераторска програма (не задължително да е в един и същи формат, но да има едни и същи цели), може да се пробва оформянето на ключово партньорство.

Един-два дни след разговора Matt ми изпрати документ, който беше започнал да пише във връзка с партньорството ни. Така през следващите две-три седмици заедно с помощта на екипа на Start It Smart успяхме да оформим един много ценен документ, който впоследствие разбрах, че ще се ползва за още само две преакселераторски програми, с които ще си партнират засега (и двете в САЩ).

Целият този процес отне 3 месеца.

Какво ново можем да очакваме във втория сезон на Start It Smart | Pre-Accelerator?

Петър Шарков: Новите неща за сезона тепърва предстоят. Важното е, че още от втория сезон влиза в сила партньорството ни със Startup NEXT, за което участниците в програмата могат само да се радват. Също така може да очакваме и международни гости по време на програмата.

Тъй като обичаме новите знания, кажи ни какво научи ти лично за себе си при договарянето на това ново партньорство за Start It Smart?

Петър Шарков: Първото нещо, което научих лично за себе си е, че независимо къде се намираш по света, можеш да работиш или да си партнираш с хора от целия свят!

Също така, за пореден път се убедих, че когато става въпрос за предприемачество, всички са готови да търсят възможности за колаборация.

Третото, което искам да споделя е, че човек трябва да следва мечтите си. Хубаво е тези мечти да са толкова хубави и позитивни, така че да те стимулират да ги превърнеш в реалност! А превръщането им в реалност става, като просто се правят „малки“ последователни стъпки към успеха.

 

Бел. ред – Благодарим на Петър за подробните отговори и за отделеното време! Пожелаваме успех на Start It Smart в развитието на втория сезон на преакселераторската им програма!


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.