Начало / All / Къде можете да преживеете страх, приключение, мистерия и радост за един час?

Къде можете да преживеете страх, приключение, мистерия и радост за един час?

Къде можете да преживеете страх, приключение, мистерия и радост на едно място?

Да, нашият екип преживя страх, приключение, мистерия и радост за един час, когато преминахме през приключението на стартъпа Dextrophobia Rooms. Това е авантюра, която трудно може да бъде описана – просто трябва да се изживее.

Екипът на стартиращата компания Dextrophobia Rooms е съставен от млади и амбициозни хора, които предлагат нов вид екипно забавление.

Вижте какво ни разказа Александър Грозданов, част от екипа на стартъпа.

Какво е Dextrophobia Rooms?

Александър: Dextrophobia Rooms са първите по рода си физически помещения в България, предназначени за отборно забавление под формата на real life room escape game. В тях отбори от 2-ма до 5-ма души участват в надпревара с времето, а оръжията, с които разполагат са само тяхния интелект и съобразителност. Веднъж влезнали в стаята, екипите са заключени и разполагат с един час, за да решат всички пъзели, загадки и мистерии, за да стигнат успешно до тайния й изход.

Какво преживява един човек във вашата стая? 

Александър (Dextrophobia): Стаята е изпълнена с интригуващи главоблъсканици – механични пъзели, химически експерименти, логически задачи и много други. Освен интелекта си, екипите са предизвикани и да използват отборни умения, за да извършват вдигащи адреналина предизвикателства. През единия час престой в Стаята, екипите разбулват и вълнуваща история, която ги води и им помага в тяхното приключение и откриването на тайния изход.

От колко човека се състои вашият екип и откога работите по тази идея?

Александър: Екипът ни се състои от седем души, като всеки един от нас е с различен профил на образование – програмиране, икономика, материалознание и т.н. Ангел, Светлин, Петър, Мариела и аз (Александър) сме колеги от университета, а Димитър и Божидара са наши изключително близки приятели.

Всичко започна миналата година в началото на месец март, когато по случайност по време на полет, разглеждайки брошурата на WizzAir Magazine посветена на Будапеща, попаднах на отделна страница с детайлно описание на ново и модерно забавление, случващо се своевременно в Унгария. За малкото оставащо време от полета решението беше взето, а на кацане споделено с всички бъдещи членове от екипа на Dextrophobia Rooms – щяхме да открием такова място с правилния екип и на правилното място – София, България.

Екипът на Dextrophobia Rooms

Младите и свежи хора, създатели на Dextrophobia Rooms.

Знаем, че сте били част от първия сезон на Start It Smart | Pre-Accelerator, какви са впечатленията ви от програмата?

Александър: Участието ни в програмата изигра решаваща роля за откриването на Стаята в началото на юни. Прегръщането, имплементирането и адаптирането на Lean методологията към спецификите на проекта, след 6-месечна работа, ни накара да отворим врати пред първите клиенти само две седмици след началото на програмата. Двуседмичните run-ове, в които, на база обратната връзка, променяхме и развивахме първата си Стая, ни помогнаха да отбележим изключително бърз прогрес по време на програмата и направиха възможно откриването в толкова кратък срок. Връзките, контактите и менторството ни помогнаха да завършим визията си, да очертаем краткосрочните си планове и да изградим маркетинговата стратегия, съпровождаща старта.

Какъв е бизнес моделът и как този бизнес генерира приходи?

Александър: Бизнес моделът е прост – 30 лв. базова цена, плюс 10 лв. на човек от екипа. Така например, ако екипът е от 4-има (като възможният брой играчи е между 2-ма и 5-ма), цената е 30 лв. + 4 х 10 лв. = 70 лв. При средна посещаемост ще можем да достигнем break even point за по-малко от 5 месеца.

Къде срещнахте трудности в пътя си дотук и как ги преодоляхте?

Александър: Най-голямата трудност за екипа, беше да изградим стандартизиран модел за работата ни в Стаята и да я съчетаем подходящо с основните си задължения. Желанието ни да извършим всичко със собствени усилия и собствени ресурси, постави трудни задачи по пътя в синхрона и приоритизирането на задачите, но с времето успяваме все по-успешно да си делегираме отделните задължения и да смазваме движещите механизми.

Къде се намира първата ви стая?

Александър: Първата ни стая се намира на  ул. Цар Самуил 50Б. С разчупена подредба на помещенията и централна локация, след две седмици безуспешни обиколки, се влюбихме в помещението от пръв поглед.

Имаше само един проблем – помещението имаше нужда от сериозен ремонт, а ние нямахме средствата да наемем професионалисти, които да го извършат. Затова и взехме решение – всичко ще си правим сами и ние ще станем професионалисти в това, което вършим. От тогава спазваме този принцип за всичко в стаята – от група програмисти, икономист и истински майстор  се превърнахме в зидар, шпакловчик, специалисти по микроелектроника и механика, бояджия и всички останали дейности нужни за създаването на необходимото ни съоръжение.

Кога да очакваме втората Стая?

Александър: Скоро. Ще започнем работа по втората ни Стая в момента, в който постигнем стабилност и достатъчна популярност на първия проект. Веднъж допуснали всички възможни грешки с първата Стая, ще направим всичко възможно да ги избегнем при следващите.

Какво бихте казали на хората в България, които имат идеи за собствен бизнес?

Александър: Едно от най-важните неща, които научихме при създаването на сегашния проект е, че бизнес СЕ прави с приятели. Без помощта, която получихме от приятели и познати по време на създаването на помещението, откриването на Стаята щеше да е невъзможно. Обединяването на младите и перспективни хора в България и колаборацията между тях е от взаимен принос за всички проактивни личности и е пътят за изграждането и доразвиването на гражданско и бизнес общество – така нужно на страната ни

Запишете за Dextrophobia Rooms приключение със своите приятели и дайте мнението си за проекта.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
  • Nedyalko Nedyalkov

    Успех момчета !