Начало / All / 4 основни ключа в комуникацията с публиката при презентиране, от Любомир Стоянов

4 основни ключа в комуникацията с публиката при презентиране, от Любомир Стоянов

Любомир Стоянов е собственик на Slides.bg – платформа за споделяне на презентации, електронни книги и документи. Той също така е от хората, които стоят зад Ninjapresenter – семинар, от който ще научите техниките на нинджа презентатора.


Попитахме Любо за някои от най-важните съвети, свързани с комуникацията:

 

1 .Свържете се с публиката – когато започвате – поздравете. Кажете нещо интересно (и по възможност забавно), за да разчупите ледовете. Представете себе си и темата, която ще изнесете пред  хората.

Имам познати, които започват с виц, други, които започват с история, случвала им се докато пътуват в метрото на път за залата, трети просто питат: „Някой от вас притеснявал ли се е като излезе пред голяма публика и трябва да изнесе презентация?”. Обикновенно почти всички кимат с глава. В този случай казват: „Е значи знаете как се чувствам в момента”.

Каквото и да става, усмихнете се – това е най-добрата връзка, която можете да направите с публиката.

 2.Бъдете интерактивни – задавайте въпроси, показвайте клипове/продукти, помолете някой от публиката да излезе и да ви асистира. Така ще задържите вниманието и няма да сте скучни.

Учените са изчислили, че вниманието на посетителите в залата е активно около 20 мин. Опитвайте се на 20 мин. да правите нещо интересно, което да въвлече публиката в това, което правите.

На един семинар, на който имах възможност да присъствам, лектора почти непрекъснато канеше човек от публиката, който да участва в демонстрациите му. Освен това той подаряваше едни гривни и пчелички като награда на всички, които участваха с въпроси или отговори. Хората обичат да им се подаряват някакви неща.

3.Използвайте гласа си – така можете да направите емоцията, която предавате още по-въздействаща. Забавяйте темпото и тембъра си на важните точки, докато забързвате на по-маловажните. Не бъдете монотонни. Най-доброто упражнение за подготовка е да се запишете на аудио/видео и да преслушате записа. Пуснете го на вашите приятели. Попитайте ги дали сте скучни през първите 2 минути. Ако отговорят „да” – то трябва да промените своя говор.

За вдъхновение препоръчвам да гледате stand up comedy. Там макар да участват актьори, те много  умело си играят с интонацията на гласа и емоциите. Пробвайте се сами пред огледалото. Гарантирам, че след 3-4 опита ще сте сравнително по-добри.

 4.Поддържайте контакт с очите – чували ли сте израза , че очите не лъжат?  Много е важно да поддържате визуален контакт с публиката си. Не гледайте в пода или тавана. Гледайте публиката. При това не се взирайте в един точно определен човек, а говорете на повечето от тях. И е изключително важно да ги гледате в очите или на нивото на очите (за референция прочетете повече за тъй нареченото „трето око”). Всеки поглед по-надолу може да се приеме като сексуален намек и вариантите са два – или отсрещния човек да го приеме като комплимент или да се почувства некомфортно, а вие не бихте желали това да се случи.

Още интересни съвети можете да чуете на семинара „Нинджапрезентър”, организиран от Slides.bg


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.