Начало / All / ШЕСТ факта, които да вземем предвид, изграждайки екипа на своя стартъп

ШЕСТ факта, които да вземем предвид, изграждайки екипа на своя стартъп

ШЕСТ факта, които да вземем предвид, изграждайки екипа на своя стартъп

В идеалния случай създаването на екипа на твоя първи/пореден стартъп става по съвсем естествен начин. Една идея събира хора, които с удоволствие работят заедно и в процеса на действие остават тези, които наистина искат да работят по нея в дългосрочен план. В реалността това също може да се случи, но промените в екипа имат своите отражения върху всеки член и рано или късно на всеки му се налага да взема решения, които не са лесни.

Нещата, с които ще се сблъскаме са доста повече от шест, но ми се иска да обърнем малко внимание на едни шест, които са си чисто човешки и някои от тях често се пренебрегват:

С приятели невинаги може да се работи

Имаше една народна мъдрост, че не трябва да правиш бизнес с приятели. Не съм я чувала извън България, но може би не само тук е актуална. Но пък разбирам защо е актуална тук…

Истината е някъде по средата, защото от 2006-та година винаги съм работила с приятели под една или друга форма. В някои случаи са ми били шефове, в други – заедно сме работили за трети лица, а в най-скорошния – правим бизнес заедно и сме равностойни. Разковничето е, че трябва да умееш да преценяваш с кои от приятелите си би могъл да работиш и дали можеш да им се довериш и да разчиташ на тях. Трябва да си имал поглед над работата им по един или друг начин, иначе няма как да знаеш. Има приятели за по бира, има и приятели, с които можете да изградите страхотни неща заедно.

Най-бързият тест е, ако трябва да препоръчаш някого за работа и да поставиш името и репутацията си на масата, би ли препоръчал точно този човек тогава?

Ако премълчаваш нещо, рано или късно ще му го излееш (и ако е късно, изливането ще е грозно)

Не си позволявай да трупаш разочарования от своите партньори и да не ги обсъждаш с тях навреме. Ако нещо наистина те притеснява, говори възможно най-скоро. Ако трябва на кафе или питие, за да е по-емоционално и искрено.

Когато настъпи моментът на истината не забравяй, че може и да не си ти правият. В реалния живот няма прав и крив, за всеки проблем между двама души има и двама виновници (в еднаква или различна степен). Опитай се да се поставиш на мястото на човека срещу теб и да го разбереш напълно. Ако си попаднал на правилния човек, наистина ще се разберете нормално. Ако не можете, значи не би следвало да работите заедно.

Още по темата: Защо екипът на един стартъп е толкова важен

Ако съдружниците ти имат лоши навици, това невинаги значи, че ще провалят фирмата (но понякога значи)

Бавене на задачките; пиене до късно твърде често; ставане късно и други подобни – това са предпоставки нещата да не се получат за в бъдеще, защото ако някой от съдружниците ти не успява да се стегне, малко вероятно е да го направи на по-късен етап.

Трябва да умееш да измерваш рисковете и доколко лошите навици на останалите около теб могат да се отразят на цялостната работа. Ако въпросният ти колега в останалите отношения е перфектната съставна част на екипа, то тогава просто наместете програмата, така че вредният му навик да не пречи на останалите. Бъдете малко по-широко скроени, защото ценни хора се намират все по-трудно. А и живеем във време, в което може да се работи във всички часове на денонощието (разбира се, в зависимост от бранша и типа бизнес).

Всеки трябва да разбира от все повече неща

Що се отнася до съдружниците в една фирма, важно е всеки да работи там където му е силата. Но това изобщо не означава, че всичко останало не трябва да те интересува.

Най-малкото с цел да не бъдеш прецакан, трябва да разбираш поне малко от финанси, счетоводство, данъчно право, трудово право, индустрията, в която работи фирмата ти, твоята си специалност (била тя програмиране, ИТ, маркетинг, бизнес развитие или друго). Отказът на някой от съдружниците да се запознае поне малко с нещата, които правят останалите показва, че или го мързи, или подценява работата им, или го е страх да навлиза в материя, от която не разбира и грам. При всички случаи, това не е добър индикатор и трябва да поговорите как да решите проблема му.

Колкото по-опитни и добри в работата си са колегите ти, толкова по-голям е шансът на проекта да успее

Предишният опит, почерпените знания и качества от него и завързаните контакти в много ситуации могат да бъдат супер ключови. Що се отнася до съдружници – много по-добре е да имаш опитни такива, с много контакти и идеи как да се случат нещата. Що се отнася до служители –  добре е да имаш и по-неопитни хора, които да обучиш и с които да работиш дълго време след това, на базата на изградено доверие и взаимно уважение. Никога недей да пренебрегваш ентусиазма на неопитния и готов да намери своя ментор в твое лице!

Още по темата: Инвеститорът споделя: Какъв е идеалният стартъп екип

Винаги, винаги ще работиш с хора

Хората около теб ще идват и ще си отиват. Ще хабиш купища нерви и усилия да работиш добре с тях, но рано или късно някой все си тръгва.

Научи се да не го приемаш лично. Имай волята да освободиш от работа човек, който вече не ти е полезен и само взима енергията ти, да бъдеш човек в отношенията си с хората, но и да не позволяваш да ти се качват на главата, да бъдеш твърд, когато трябва и да бъдеш сърдечен през останалото време.

Едно знам със сигурност – добрите лидери не са тези, които са наложили някаква диктатура и хората се боят от тях. Това са хората, които само заради начина, по който гледат на света, живота и работата си, са намерили последователи, които вдъхновяват.


Автор: Александра Николова

Александра Николова
Алекс е израснала пред компютъра и всичко уеб е нейна страст. С онлайн маркетинг се занимава професионално от 8-9 години, с управление на екипи от 5-6, а от 2010-та работи над първия си стартъп Eventyard. Последните няколко месеца прекара в Лондон и Лисабон, взимайки участие в Code First: Girls програмата на лондонския акселератор Entrepreneur First и Lisbon Challenge 2013. През 2013та стана един от "30 под 30" таланта на Forbes Bulgaria. Оттук насетне освен в Entrepreneur.bg, можете да я видите понякога зад бара във FlipFlop или зад пулта на инди партита в София тук-там.