Начало / All / Защо екипът на един стартъп е толкова важен

Защо екипът на един стартъп е толкова важен

importance-of-team-s

Бел. ред. – Най-новият автор в Entrepreneur.bg – Александра Николова е израснала пред компютъра и всичко уеб е нейна страст. Занимава се професионално с онлайн маркетинг от 8-9 години, с управление на екипи от 5-6, а от 2010-та работи над първия си стартъп Eventyard. Последните няколко месеца прекара в Лондон и Лисабон, взимайки участие в Code First: Girls програмата на лондонския акселератор Entrepreneur First и Lisbon Challenge 2013. През 2013та стана един от „30 под 30“ таланта на Forbes Bulgaria. Оттук насетне освен в Entrepreneur.bg, можете да я видите понякога зад бара във FlipFlop или зад пулта на инди партита в София тук-там.

Като че ли екипът е най-важното нещо за една изгряваща компания. Можем да стигнем до този извод и без да сме се убедили от собствен опит: фондовете, които инвестират в стартъпи по цял свят, наблягат на информацията за екипа в бланките, които попълваме за кандидатстване. Явно е важно.

Всъщност е много по-важно от това. И че всичко от утре натам зависи само от хората в екипа, е нещо което всеки стартъп ще разбере по лесния, или по трудния начин.

Ето няколко причини, поради които, според мен, екипът на един стартъп е от голямо значение.

1. Всичко зависи от хората зад проекта. Абсолютно всичко

Не разбирам защо все още има толкова много млади предприемачи, които силно вярват, че в момента, в който пуснат онлайн новия си уеб или мобилен продукт, магически хората ще започнат да го ползват. Може би заради примерите на късметлиите в Щатите, които за нула време стават милиардери? Дори да е така, те не са станали такива случайно. Успели са да пробият, защото са познавали правилните хора, които да ударят по едно рамо в правилния момент. Преди той да настъпи обаче, са минали години, през които всеки един от тях неколкократно се е чудил дали да не се откаже.

Истината е, че от момента, в който имаш брилянтна идея за печеливш бизнес, до момента, в който успееш да го продадеш за много пари има много работа. (Един от менторите, с които се запознах в Лисабон по време на програмата Lisbon Challenge, Robert Dohrendorf – основно финансов специалист, коуч и ментор на стартъпи – сподели, че средното време за един стартъп да се превърне в успешна компания е 7 години)

Именно затова е важно да си обграден от трудолюбиви хора, които знаят какво означава да блъскаш с години, преди да успееш. И които са способни да преглътнат егото и фанатичните си разбирания по някоя тема, в името на общото благо.

В нито един момент не трябва да забравяте, че всичко по този проект зависи само от вас. И че не трябва да спирате да търсите начини да успеете.

2. Как ще изглежда един стартъп пред света всъщност зависи от хората зад него

Фактът, че хората ще гледат и ползват главно продукта ти (а не теб) доста често създава грешната представа, че си невидим зад своя уебсайт или приложение. Няма такова нещо. Ти си човекът, който движи този продукт и за да има движение, ти трябва да се показваш и да си навсякъде. Понякога това е ужасно изморяваща и неблагодарна дейност, но е част от играта.

От друга страна, това не е работа за целия екип и съответно е хубаво да има един-двама, които да я вършат. И от трета страна, останалите от екипа трябва да са я опитвали преди, за да разбират колко е трудна и да уважават колегите си. Една от ябълките на раздора в стартъпите е именно неприятният момент, в който твоя съдружник не разбира колко усилия хвърляш в някаква дейност и си мисли, че едва ли не нищо не правиш. Перфектният екип се разбира само с две думи (или поглед, по-натам) и такива мисли спират да минават през главите на членовете му.

3. От екипа зависи каква компания ще имаш и каква ще е фирмената ви култура

Все ще дойде моментът, когато трябва да се назначават нови хора. Това е, може би, вторият най-труден момент за един стартъп. И изобщо – най-тегаво е когато трябва да се разправяме с хора.

Съответно с идването на нови членове на екипа, ще се оформя и културата на фирмата и начинът, по който хората в нея комуникират помежду си. Ако не си имал опит в работата с хора, да отговаряш за техните заплати и да решаваш проблеми от човешко естество, първият път ще ти е доста трудно. Ако не си сигурен в себе си, имай човек, който да ти помага за тези неща, докато се научиш. Или просто си вземи съдружник, който има опит и се е справял добре (Как да разбереш? Говори с няколко човека, на които е бил мениджър или колега).

Обобщено погледнато, всичко е съвсем просто: колкото са по-балансирани, мотивирани и опитни хората, които се борят да успеят заедно, толкова по-голям е шансът това да се случи.

Бел. ред. – В следващия материал на тема стартъп екипи ще обърнем внимание на най-важните неща, които трябва да имате предвид като създавате екипа си. Дотогава, ако има неща които силно ви вълнуват по темата, пишете ни, за да можем да подготвим още по-полезни проучвания и съвети (пишете ни коментари под статията, в twitter или facebook).


Автор: Александра Николова

Александра Николова
Алекс е израснала пред компютъра и всичко уеб е нейна страст. С онлайн маркетинг се занимава професионално от 8-9 години, с управление на екипи от 5-6, а от 2010-та работи над първия си стартъп Eventyard. Последните няколко месеца прекара в Лондон и Лисабон, взимайки участие в Code First: Girls програмата на лондонския акселератор Entrepreneur First и Lisbon Challenge 2013. През 2013та стана един от "30 под 30" таланта на Forbes Bulgaria. Оттук насетне освен в Entrepreneur.bg, можете да я видите понякога зад бара във FlipFlop или зад пулта на инди партита в София тук-там.