Начало / All / Предприемачески дух и здравословна храна – Мила Григорова

Предприемачески дух и здравословна храна – Мила Григорова

Предприемачески дух и здравословна храна - Мила Григорова (Freshious)

Мила Григорова е родена и израснала във Варна. Там завършва средното си образование и според нея прави първите си крачки в предприемачеството абсолютно несъзнателно, стартирайки малък сезонен бизнес за сувенири. След дълго обмисляне на възможните варианти за висше образование, взима решение да кандидатства в СУ, където преди месец се дипломира успешно като горд носител на званието Бакалавър по Регионално развитие и политика. Мила продължава образованието си в магистърска програма “Планиране и управление на териториални системи”, която има за цел да завърши през есента на 2014 г. Смята, че макар и без наличието на очевидна връзка между нещата, с които се занимава и изучаваните специалности, висшето образование е това, което й дава по­-различен и нестандартен начин на мислене.

Здравей Мила! С какво се занимаваш в момента?

Занимавам се с много неща, което ме прави изключително щастлива. За огромна моя радост от м. април 2013 г. заемам позицията на вицепрезидент на Start It Smart – едно от начинанията, с което се гордея най-много. Предприемаческата организация е единственото място на света, където се чувствам истински на мястото си и правя неща, които вярвам, че носят огромна стойност на обществото. Мисията ми е да споделям с други млади хора натрупаните знания и да им помагам да развиват собствените си идеи. Това ми дава прекрасното чувство, непозволяващо ми да заспя, а да искам да мисля и да работя.

От друга страна работя и по един доста амбициозен онлайн проект, който е свързан с crowdfunding на партита. Екипът, с който работя, ме мотивира изключително много и мисля, че имаме сериозни шансове за успех.

Знаем и за друг твой проект – Freshious. Какво е Freshious?

Freshious е заведение за бързо здравословно хранене, колкото и странно да звучи тази комбинация. Целта на Freshious е да предоставя на клиентите си вкусна и полезна храна, достъпна на една ръка разстояние.

Как стартира заведението и какво те подтикна към това (каква беше мотивацията ти)?

Freshious се роди като решение на мой личен проблем. Откакто се помня се опитвам да спазвам хранителни режими, за да контролирам теглото си и да ям по възможно най-здравословния начин. Това се оказа доста непосилна задача, защото в забързаното ежедневие, когато си в движение, е много трудно да си набавиш вкусна и здравословна храна. Както казват много жени, най-лесното нещо е да започнеш диета. Аз го правя почти всяка седмица.

Freshious се случи доста спонтанно. Аз имах идея за такъв тип заведение от доста време, но общо взето основно я разказвах на хората, обмислях различни концепции и не предприемах кой знае какви действия по реализирането й. Тогава се запознах със съдружничката ми – Елиана Бенковска, която разполагаше с подходящо помещение и имаше идея да го трансформира в заведение за хранене. Много бързо се напаснахме и два месеца по-късно се роди Freshious.

Freshious_Мила Григорова

Срещна ли някакви проблеми при отварянето?

Не бих казала, че сме имали кой знае какви затруднения. Когато стартираш бизнес с толкова много любов, не виждаш проблеми, а по-скоро решения. Бих казала, че всяка стъпка от процеса по реализиране на Freshious ми е донесла огромно удоволствие и радост. Научих и много неща, които никога нямаше да ми се наложи да науча, ако не бях преминала през целия процес.

Би ли ни споделила нещо ценно от това, което ти се е наложило да научиш?

Научих много интересни неща – например, че ти трябва отделна мивка с две корита, за да можеш да предлагаш яйца на клиентите си. :) В общи линии всичко, което научих покрай отварянето на Freshious, беше абсолютно ново за мен. Никога не бях се занимавала с бизнес, свързан с храна и нямах почти никаква представа какво и как трябва да правя. Тук много ми помогна и менторът ми, Александър Ковачев, който ми даде много ценни насоки за това, което ми предстои.

Винаги съм вярвала, че цялата необходима информация за всеки стартиращ предприемач е налична някъде в пространството, просто трябва да намериш начин да достигнеш до нея. А когато се впускаш в подобна авантюра трябва да си готов да учиш и да се развиваш всеки ден. Бизнесът с храни е изключително отговорен, защото всяка грешка може да доведе до реално отражение върху здравето на хората. Именно заради това във Freshious се стремим да спазваме всички изисквания и норми, защото те не са създадени случайно. Не бих казала, че е лесно, но никой не ми е обещавал да бъде.

Доста хора не смеят да започнат подобно начинание, опасявайки се от административни трудности, „параграф 22“ и пр.  Има ли такова нещо и как ти, едва на 23, се справяш с такива „плашила“?

Стартирането на бизнес не е лека задача. Напротив – заедно със стремежа към успех трябва да се съблюдават и редица фактори, които да го направят възможен. Честно казано аз винаги съм обичала да чета административни документи и закони, защото за мен е важно да съм информирана какви са правата ми като гражданин на тази държава. Факт е, че съществуват редица административни трудности, но по-лошото е, че голяма част от хората влагат много усилия в това да заобикалят правилата, вместо да изградят бизнеса си така, че да не се притесняват от административни санкции и проверки.

Държавата изпълнява функцията на регулатор и няма как да действаме в стерилна обстановка като се абстрахираме от установените правила и норми. Вярвам, че човек трябва да се страхува от нещата, които не може да промени или предвиди. Всичко друго е въпрос на лична съвест и отговорност към собствения си труд. Аз оценявам с изключително висока степен собствения си труд и труда на колегите ми, така че ако най-страшното нещо е да чакам час или два на някоя опашка в определена администрация или да подготвя 100 страници документи, аз избирам да не се страхувам, а просто да го направя.

Предприемачески дух и здравословна храна - Мила Григорова (Freshious)_2

Кои са основните конкуренти на Freshious?

Основният конкурент на Freshious е съзнанието на хората. За съжаление голяма част от хората не съзнават ясно необходимостта да обръщат внимание на нещата, с които се хранят. За мен е изключително важно да успея да се справя именно с това. От друга страна, ако трябва да говорим за реална конкуренция, като такава могат да се възприемат всички вериги за бързо хранене, които са разположени в близост до нас. Разбира се, за всеки влак си има пътници. Основната ни таргет група са хора с осъзната потребност да се хранят здравословно и да поддържат тонус и добро настроение през целия ден.

По какво твоето заведение се различава от веригите наоколо?

Освен сандвичите и салатите, Freshious предлага на своите клиенти и така наречените от нас чаши здраве. Те могат да са обикновени фрешове или различни комбинации от зеленчуци, здравословни мазнини и протеини. Целта ни е да предлагаме необходимата доза витамини и полезни вещества дори без да се налага да оставате да се храните в заведението. От друга страна залагаме изключително много на качеството на продуктите, както и на възможността всеки клиент сам да моделира ястието или питието си по собствен вкус.

Какъв е произходът на продуктите, с които работите и мислите ли да насърчавате българското им производство?

Аз лично не съм фанатик на тема био- и еко- продукти. Вкусът на зеленчуците на село не е сертифициран като такъв, но въпреки това е най-вкусното нещо, което съм опитвала. Бабите ни не са спазвали никакви хранителни режими и не са чели подробно етикетите на всяка една стока. Въпреки това са били в перфектна форма и чудесно здраве. Това е и философията ми при избор на продуктите във Freshious. Всяка една от стоките, които влизат в магазина, съм я тествала лично и гарантирам за нейните вкусови качества, както и за съдържанието й. Генномодифицираните продукти мисля, че могат да бъдат разпознати с просто око.

Листните зеленчуци, например, ни се доставят от една малка ферма до Варна, която граничи пряко с фамилната ни къща. Те са сертифицирани производители, които не използват пестициди и нитрати и мога да кажа, че салатите и подправките им са превъзходни. Тук проблемът с някои плодове и зеленчуци идва от тяхната сезонност. Сами разбирате каква е разликата между доматите през зимата и лятото. Все пак се стараем да поддържаме високо качество през всички сезони, осигурявайки на клиентите си превъзходен вкус и много витамини по всяко време. И разбира се винаги предпочитаме работата с български производители. По-вкусно от родното няма :)

Какви са бъдещите ти планове за Freshious?

Планове имам много. Засега съм се фокусирала върху стабилизирането на първата локация. Надявам се до 6 месеца да разкрием още една, а защо не и да стартираме в други градове в страната.

Какво е посланието ти към младите предприемачи?

Никога да не се отказвам от преследването на мечтите си. Всяка една мечта е достъпна реалност, стига да имаме смелостта да опитаме да станем точно тези, които сме искали.

 

Благодарим на Мила Григорова за отделеното време! Пожелаваме й успех с развитието на Freshious! : )


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
  • мария

    най-обикновени сухи сандвичи. аз го определих като едно от менте местата за здравословно хранене. съжалявам, че се изказвам така негативно, но това е истината. имат още много да работят

  • http://www.floyd.bg Stanimir Lyubenov

    Бих посъветвал Мила, да смени пластмасовите дъски за рязане с дървени – първо ще я доближи по-близо до природосъобразната й концепция, второ – по-хигиенично е. Успех!