Начало / All / Инвестиции в Sofia Tech Park, част първа – Walltopia

Инвестиции в Sofia Tech Park, част първа – Walltopia

В началото на месец август Sofia Tech Park публично обяви първите три фирми, които официално ще инвестират, за да станат част от парка.
Това са компаниите Walltopia, Хемимонд и ЗМД Истърн Еуроп.

От Entrepreneur.bg с радост ще ви представим интервю и с трите компании, разкриващи бъдещите им планове за участие в технологичния парк.

Първото интервю е с Ивайло Пенчев от Walltopia и касае тяхното намерение да построят „Колайдър“ на територията на парка.

Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев

Преди да започнем с въпросите относно инвестицията в Sofia Tech Park, бихте ли ни разказали малко повече за Walltopia?

Ивайло Пенчев: Walltopia – ние строим изкуствени катерачни стени и изкуствени катерачни центровe, както и някои други продукти, които започнахме да правим през последните години – „High Ropes Courses“ (това са изкуствени въжени съоръжения, които обикновено се изграждат около високи дървета, но в случая могат да бъдат поставени навсякъде – б.а).
Също така правим и специални настилки за катерачни центрове и общо взето сме в тази област.

Катерачни стени - снимка: Stone Summit Center

Катерачни стени - снимка: www.ssclimbing.com/

На кого продавате? Къде ви е пазарът?

Ивайло Пенчев: Най-големите ни клиенти са катерачните центрове и продаваме в 42 страни по света. Също така имаме университети и училища за клиенти, както и така наречените „law-enforcement“ организации – полицаи, военни и всички места, на които трябва те да тренират. Работим и с парковете за забавление. Пазарът ни е 99% извън България.

Колко работни места създава Walltopia и само в София ли сте базирани?

Ивайло Пенчев: Офисът ни е в София, а заводът ни е в Летница, като също така имаме няколко наши фирми в други държави. В завода към момента работят 190 души, тук в офиса са 90 души и разполагаме с около 60 монтажници.
Фирмите ни извън България са базирани в Америка, Канада, Франция, Англия, Германия и Австрия.

Заводът на Walltopia - Летница

Заводът на Walltopia - Летница

Към въпроса за инвестицията на Walltopia в Sofia Tech Park – в какво точно се изразява?

Ивайло Пенчев: Там ще строим „Колайдър“ – нова концепция за „activity center“ (център за дейности), като мислим да бъде първият такъв в България, в Sofia Tech Park. Ако се окаже успешен, ще го направим и на други места по света.

Защо решихте да инвестирате точно в Sofia Tech Park?

Ивайло Пенчев: Ние имаме един терен в Младост, около 2 декара, и мислехме там да построим „Колайдъра“, но концептуално идеята за Sofia Tech Park ни се стори добра.
С Елица Панайотова (ръководителят на София Тех Парк – б.а) се запознахме случайно покрай едно награждаване за иновация. Тя ми разказа за проекта и след няколко месеца мислене от наша страна решихме, че там ще е най-подходящо да го построим. В дългосрочен план паркът изглежда като много добра екосистема, а и мястото е благоприятно.

Разкажете ни малко повече за сградата. Какво ще представлява самият „Колайдър“? Има ли нещо общо с колайдъра, който се намира в ЦЕРН?

Ивайло Пенчев: Името „Колайдър“ ми харесва, защото аз съм физик по образование. Колайдърът е един ускорител, в който засилват елементарни частици, блъскат ги и като се сблъскат, се раждат нови елементарни частици, а по тяхното поведение правят нови открития.
Идеята на сградата, нашият Колайдър, е да бъде нещо повече от спортен център, като там ще има не само спортна активност, но и духовна такава. Това ще е едно място, където ще се сблъскват различни форми на активност, с идеята да се роди нещо ново.

Предстоящият проект за Collider Activity Center

Предстоящият проект за Collider Activity Center

Как точно е структурирана сделката със Sofia Tech Park? Земята ли откупувате от тях?

Ивайло Пенчев: Ние купуваме право на строеж по пазарна оценка на мястото в парка, като след това ще строим с наши пари. Тук няма далавера – ние не взимаме нито една стотинка от Sofia Tech Park, a даваме на Sofia Tech Park. Стойността на инвестицията по първоначални сметки ще възлезе в рамките на 15 милиона лева.
Историята на самата инвестиция е, че ние се сблъскахме с Елица („колайднахме се“), на мен ми хареса идеята за парка, на нея и хареса бизнеса на Walltopia и нещата се получиха.

Министърът на икономиката, Драгомир Стойнев, излезе в публичното пространство със становището, че “паркът буксува”, а няколко седмици по-късно, бяха обявени и първите три инвестиции. Виждате ли проблем и евентуална политическа спънка за Sofia Tech Park?

Ивайло Пенчев: Аз не се занимавам с политика. Бизнесът ми е 99% извън България. Тук познавам политиката от това, което пише по вестниците и сайтовете, така че не мога да ви кажа дали ще има спънка или не.
Аз мога да кажа, че досега съм доволен от работата със Sofia Tech Park и с тях нямам никакви проблеми. Не ми изглежда да е вярно, че „паркът буксува“, но на този въпрос най-добре може да отговори Елица.

Какви съседи бихте желали до вас в парка? Кои компании биха паснали добре с инвестиция и построяване на сграда, в която да има развойна (R&D) дейност?

Ивайло Пенчев: Да са свестни. Иновативни и амбициозни компании с много работници, които да са умни и добре платени.

И за финал, ако трябва да направите паралел между предприемачеството и катеренето на стени, какъв би бил той?

Ивайло Пенчев: Най-вече, че и двете изискват усилия, като и в двата случая получаваш удоволствие, когато постигнеш резултат.

Видеоклип, представящ проекта за Collider Activity Center

 

Благодарим на Ивайло Пенчев за отделеното за това интервю време!


Автор: Радослав Георгиев

Радослав Георгиев
Предприемач, гийк, блогът - http://radorado.me Организатор на хакатони, насочени към образованието - HackFMI - http://hackfmi.com