Начало / All / За страха от предприемаческия провал

За страха от предприемаческия провал

Straha ot predpriemacheskiq proval

Казват, че апетитът идвал с яденето. И може би донякъде е така. Колкото повече бизнес възможности виждаш, толкова повече от тях ти се иска да реализираш. В генетичната структура на всеки истински предприемач е закодирана тайната формула на успеха, чието разгадаване е основно препятствие при реализирането на успешен бизнес проект. И въпреки жестокото чувство на несигурност, което е присъщо на всеки иноватор, стремежът към успех се оказва основният двигател за постигане на високите цели. И все пак , за да се провалиш, трябва първо да опиташ. Осмеляваш ли се?

В случай, че си поел по дългия път на променянето на света към по-добро и вярваш, че идеята ти ще пожъне успех, със сигурност настъпва момент, в който се изправяш на кръстопът: ще се проваля ли или ще успея?

Той, страхът

Честно казано, аз се страхувам всеки ден. Дори всяка нощ. Събуждам се и започвам да преосмислям всяка стъпка, която съм извървяла към постигане на поставените цели, анализирам и търся елемента, който не работи и проваля цялата система. Познато? Ако не, то за мен си истински късметлия. Честито!

Но аз продължавам да се страхувам от провала. Виждам го всеки ден, той ме дебне като неприятел във всяко едно действие, което предприемам. Хубавото е, че от мен зависи дали ще го допусна в бизнеса и живота си. И точно това е моята сила. Силата да управлявам себе си и живота си. Редица предприемачи заемат статична позиция и гледат безучастно как бизнеса им се проваля, вцепенени от ужаса какво следва. Аз не искам да бъда този предприемач. Ако се проваля, искам да обикна и провала си. Защото дори той ще носи моя почерк.

Ползите от страха

Провалът по своята същност представлява неуспех в дадено начинание. Със сигурност мога да се сетя за поне 50 трактовки на ползите и позитивите от него, но няма да го направя. За мен провалът си е провал. Кофти идея, лошо стечение на обстоятелствата, недобра стратегия. Случва се. Доста често за съжаление.

Но какво печелим от страха? Доста силно човешко чувство, което е мой непрестанен спътник. Странно е как след отшумяването на първоначалната еуфория от намирането на „бизнес чудото на века“, той е първото рационално чувство, което взема надмощие и заема стратегическа позиция при направляването на всички решения. Пропорционално е нарастването му с нарастването на реалните капиталовложения. И какво от това? В случай, че си изминал половината път, не ти остава нищо друго, освен да го игнорираш. Реално погледнато страхът не е лошо чувство. Той е един от малкото естествено вградени ни измерители, които ни правят истински, чувстващи и можещи човешки същества. Аз обичам да се страхувам. Тогава осъзнавам, че наистина правя нещо, за което ми пука. Тогава се чувствам наистина жива.

С ясно съзнание заявявам, че обичам всичко, което правя. И правя всичко, което обичам. И ме е страх безумно поне веднъж на ден. И не ме е страх, че ме е страх. Напротив. Животът и бизнесът се отблагодаряват на този, който е имал смелостта да рискува.

Казано по друг начин: нито едно мое действие няма да промени света глобално, ако се страхувам да опитам. Но всяко едно мое преднамерено бездействие ще промени мен като личност и ще ме превърне в човека, който не искам да бъда.

Ще си позволя да цитирам един от най-важните хора в живота ми, а именно баща ми: „Никога не сме били особено богати, а и трудно ще станем много бедни. Ти трябва да решиш коя искаш да бъдеш?“

Аз искам да се страхувам от провала и да опитам целия свят. А ти кой искаш да бъдеш?

Picture credit: Capture Queen

Автор: Мила Григорова

Мила Григорова
Мила Григорова е председател на Българската асоциация за регионално планиране. Занимава се с планиране и управление на териториалните системи, туризъм и европейски фондове, но голямата и страст е предприемачеството. Силно вярва, че именно то е "нещото", което ще промени света към по-добро. Освен това Мила е собственик на заведението за здравословно хранене - Freshious.
  • becky

    Здравейте, аз съм г-жа Беки Ovia, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? сте били отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да се инвестира в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че правят надеждни и бенефициент на помощ и ще бъде готов да ви предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (beckyovia99@live.co.uk)