Начало / All / Нови 5 компании в портфолиото на LAUNCHub

Нови 5 компании в портфолиото на LAUNCHub

LH_metal_plate2_small2Фондът за сийд инвестиции LAUNCHub посреща началото на бизнес сезона със седем нови инвестиции, пет от които са в нови компании. Досега обявяването на новоприетите компании ставаше факт в рамките на месец след провеждането на „LAUNCHub Long Weekend“, този път обаче, екипът на фонда беше възложил „домашно“ на някои от стартъпите, след събитието в края на юни месец.

„Домашното“, което най-добрите стартъпи от LAUNCHub Long Weekend #3 са получили, има общо с изпълнението на неща като: интервюта с клиенти, допълване на екипа, изчистване на концепция и валидиране на хипотези.

Тези действия от страна на екипа на фонда, показват желанието им да бъдат възможно най-сигурни в това, че стартъпите, в които инвестират 30 000 евро, са правилните и възможно най-обещаващи.

В началото на месеца към портфолиото на фонда се присъединиха гръцката компания Codebender, както и българските StatAce, EdHub, Play for Job и Cloudrunner.  Освен петте нови вложения в LAUNCHub са факт и две последващи инвестиции в две от компании на фонда  – Dragon Inside и Deed. С това към към 1 Септември 2013 , LAUNCHub вече е инвестирал в 25 компании от 5 страни – България, Македония, Хърватска, Румъния и Гърция, а вложеният ресурс възлиза на приблизително 2 милиона евро.

За краткия период от създаването на LAUNCHub, сийд фондът е успял да реализира последваща инвестиция за 28% от портфолиото си, да привлече ко-инвестиции за 20% от тях и е в процес на преговори за инвестиции от типа Серия А за две от своите компании.

iMediaShare-logo-md

Една от най-бързо развиващите се компании от портфолиото на LAUNCHub,  iMediaShare, съвсем наскоро получи последваща инвестиция от легендарния Тим Дрейпър, който инвестира в компании като Hotmail, Skype, Baidu, и Tesla. Инвестицията на Тим Дрейпър представлява част от т.нар серия А финансиране на компанията на обща стойност 2 милиона долара, водена от европейски инвестиционен фонд. iMediaShare изгражда първия виртуален ТВ оператор като доставя видео съдържание на телевизорите от ново поколение директно от облака, осигурявайки на потребителите удобен начин за избор на съдържание посредством мобилния телефон или таблет. Приложението, ползвано от 7.5 млн. потребители, беше един от първите проекти, в които LAUNCHub направи инвестиция от 200 хиляди евро в края на 2012 година.

 

Повече за новите компании в портфолиото:

Codebender е онлайн платформа за програмиране на Arduino, която може да се използва от любители на електрониката, професионални инженери, както и дизайнери.

StatAce е онлайн софтуер за статистически анализи, който предлага ефикасна обработка на голямо количество данни, лесна употреба, споделена среда за екипна работа, пазар за статистически процедури и гъвкав абонаментен модел.

  • Play for Job

Play for Job е онлайн платформа под формата на игра, която цели да подобри процеса при предлагане на работни места и набиране на хора.

Едхъб разработва платформа, базирана на ново поколение образователни информационни технологии, която ще улесни софтуеърните компании в интегрирането на продуктите им към училищните информационна инфраструктура.

  • Cloudrunner

CloudRunner е платформа за автоматизация, която улеснява управлението и поддръжката на IT инфраструктурата и може да се използва в целия цикъл на създаване на софтуер – от изграждане и тестване до инсталиране, конфигуриране, управление и одитиране.

 

Общото възприятие е, че прогнозата за развитието на българската стартъп екосистема е силно оптимистична. Това е малък пазар, но в същото време жаден за и заслужаващ внимание. Все повече България е давана за пример като страна в региона, коят наистина се откроява по отношение на своята предприемаческа екосистема във високите технологии.

 

Повече за LAUNCHub:

Live Blogging – LAUNCHub Long Weekend #3

LAUNCHub шортлистна 16 отбора, за Long Weekend #3

LAUNCHub за стартъпите, в които ще инвестират

 Снимка: Entrepreneur.bg

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.