Начало / All / LAUNCHub за стартъпите, в които ще инвестират

LAUNCHub за стартъпите, в които ще инвестират

Вторият прозорец за кандидатстване в Акселератор – програмата на LAUNCHub, отваря след броени дни. Зададохме няколко въпроса, на членове от екипа на фонда, които ще ви помогнат да подготвите по-добре апликацията си за финансиране.

Допитахме се до Тодор Брешков – Managing Partner и Румен Илиев – Portfolio Manager

Наличието на какво е най-важно при стартъп на Acceleration фаза, който бихте финансирали?

Румен (LAUNCHub): Имаме четири основни критерия, ще се опитам да ги подредя по важност:

1.       Екип. Под екип имаме предвид само основателите, без служителите. При тях гледаме до колко са убедителни, какъв е техния опит до сега, до колко се допълват, дали имат необходимите умения, за да създадат един продукт. Най-добрият екип според нас е комбинация от технически и бизнес хора. Единият от тях саздава продукта, а другият го продава.

Тодор (LAUNCHub): Отдадеността, която виждаме в основателите на проекта е ключова. Ако това е проект, който правят просто между другото, със сигурност няма да сме впечатлени.

Румен (LAUNCHub):

2.       Напредък, който са постигнали досега (Traction). След като екипът търси финансиране, преди това трябва да са посветили време и усилия на тази идея. Избягваме проекти, които са се появили твърде скоро или такива, които са възникнали отдавна и сега понеже има възможност за финансиране започва работа по тях.

3.       Потенциал на услугата/продукта. Това е комбинация от фактори, които включват:

–          Какъв според нас е пазара;

–          Дали е scalable;

–          Дали може да излезе извън страната;

–          Имат ли конкуренция;

–          Колко голямо може да стане в бъдеще.

 

4.       Последното нещо, е общото впечатление от екипа. Това е едно пакетно впечатление от всичко това, което показват. Гледаме по какъв начин се изразяват, как представят себе си и идеята си. Доколко разучават, движат се и имат желание за развитие. Важно е те да са умни, не само технически но и бизнес.

Кои са етапите на финансиране, през които един стартъп може да мине при вас?

Румен (LAUNCHub): Първият е Акселератор (Accelerator). В него ние даваме 30 000 евро инвестиция и искаме между 8% и 10% от капитала на фирмата. Винаги на този етап нещата са фиксирани. Интересното при нас е, че акселератора не е с фиксирана продължителност, тоест той е гъвкав. Ние не казваме: „Ето го този пакет, след 3 месеца трябва да се случи еди какво си.” Това нещо може да се случи след един ден, но и след една година. Ние няма как да определим кога да свърши Акселератор програмата. Има екипи, които просто се движат по-бързо, харчат по-бързо и тн. Други имат по-бавно темпо.

Например с една от компаниите, които избрахме от отварянето на първия прозорец, в рамките на един месец договорихме и следващия етап на финансиране.

Постоянно повтаряме на нашите екипи, че трябва да постигнат Investable Milestone и да си определят burn-rate, с който да го постигнат, тоест следващия етап, на който един инвеститор би се интересувал да вложи голяма сума пари. Този етап трябва да се подсигури, например с валидиране чрез клиента или пазара, възможно най-бързо.

Тодор (LAUNCHub): Вторият етап е Seed. Двата етапа са свързани и обяснихме как става преходът от първи към втори.

По-скоро сега можем да кажем как една компания влиза директно на Seed без да минава през Акселератор. Всъщност това е една от основните разлики между нас и Eleven.

За да се влезе в Seed финансиране, реално отново трябва да се мине през разглеждането на тези четири критерия, които вече споменахме, където те са още по-валидни. Включваме и един вече разработен продукт или услуга и валидиране пред клиента. Критериите са същите, но с по-голям фокус върху всеки един от тях. Ако при Акселератор етапа можем да направим компромис с присъствието на някое от изискванията, сега компромисът е много по-малък.

Една компания има много по-голям шанс да получи Seed пари, минавайки през Акселератор, защото ние през тези няколко месеца работим с екипа – разбираме до колко добре работят заедно, до колко са мотивирани, фокусирани и как функционират в такава среда. Тогава е много по-лесно да им дадем допълнителни пари.

Парите, които се получават на Seed етап са вече според уговорката със съответния тийм. Могат да вземат най-високия тикет от 200 000  евро или да са по-малко. Процентите също зависят от договарянето, като винаги сме миноритарни. По никакъв начин не търсим мажоритарни дялове.

Колко отбора смятате да пуснете на LAUNCHub Long Weekend?

Тодор (LAUNCHub): Между 16 и 20 екипа.

Румен (LAUNCHub): При нас са няколко кръга на selection:

–          Първо има един вътрешен pre-selection. При последното отваряне при нас тук отпаднаха половината;

–          След това има вътрешен кръг, на който останалите се разпределят между вътрешен човек (от нашия екип) и външен (съдия). Външният човек е специалист от тяхната област;

–          След този кръг ги свалихме на 40, с които имахме или лични интервюта или скайп разговори;

–          От тези 40 избрахме 16, които всъщност отидоха на Long Weekend-а. Основната цел на дългия уикенд е да ги опознаем по-добре, както и те нас.

Накратко, какви са нещата, които получава един стартъп от вашата програма?

Румен (LAUNCHub): Контактите – това за мен е най-ценното, което даваме. В региона развиваме една мрежа от ментори, партньорства и контакти, които да ни подкрепят. Във всеки един момент може да се намери човек, който да помогне на някой от екипите с каквото и да е;

Програмата – опитваме се да фокусираме екипите главно върху пазара и клиентите, поне в началото;

Парите;

Помагаме им да намерят следващ етап от инвестиции.

Посетете страницата на LAUNCHub.

 

Благодарим на Румен и Тодор, за времето, което ни отделиха, за да отговорят на нашите въпроси.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.