Начало / All / Д-р Бъртън Лий, за Силициевата долина и стартъпите

Д-р Бъртън Лий, за Силициевата долина и стартъпите

burton_lee_smart_startД-р Бъртан Лий е лектор по Европейско предприемачество и иновации в инженерния департамент на Станфорд и управляващ директор в Innovarium Ventures, базирани в Силициевата долина.

Д-р Бъртан Лий беше лектор на конференцията „Летящ старт“ 2013 организирана от Junior Achievement България, където той успя да отговори на нашите въпроси.

Какво прави един стартъп подходящ за Силициевата долина?

Д-р Бъртън Лий: Силициевата долина търси стартиращи компании, които са скалируеми (scalable) на глобално ниво, лидери в своята пазарна ниша и с пробивен продукт. Щом говорим за ICT (ИКТ) сектора, стартъпите трябва да имат потенциал за бърз растеж, да са „viral“, да не са вече съществуващи изкопирани продукти или услуги. Държим и на напредъка на локално ниво, връзката с клиенти и достъпа до пазар, а в най-добрия случай да имат вече осъществен приход.

А какво прави Силициевата долина подходяща за един стартъп?

Д-р Бъртън Лий: Това, което прави Долината специална за ICT (ИКТ) компании е, че можете да бъдете по-близо до първите си клиенти (early adopters) и предприятия и наличието на повече финансиране, което предполага и повече конкуренция, разбира се. В Долината имате и достъп до много талант, особено в сферите на продуктовия и интерфейс дизайн. Средата предоставя и много безплатни знания, посредством нетуъркинг събития и конференции – винаги можеш да попиташ друг предприемач “Как направи това?, Как направи онова?”

Защо един студент би избрал Станфорд, като университет, където да учи?

Д-р Бъртън Лий: Един студент би избрал Станфорд, за да бъде в Силициевата долина, за да бъде в много благоприятна среда за стартиране и развитие на компании. Станфорд има много добро инженерно училише, медицинско училище, бизнес училище и други, които са сред топ три в своите категории. Бил съм и в много други университети, но Станфорд засега според мен е най-добрият. Забавно е, пълно е с любознателни студенти, които са готови да поемат рискове и професори, които искат да бъдат в тяхна полза.

Какви са възможностите за стипендии и финансиране на обучението в Станфорд?

Д-р Бъртън Лий: Повечето студенти в нашия университет, разбира се в зависимост от доходите на семейството, най-често взимат студентски заеми от американски банки. Някои студенти получават частични стипендии от университета, но най-вече зависи от училището. Например в бизнес училището повечето студенти не получават стипендии, защото се предполага, че ако направите MBA в Станфорд, ще можете доста бързо да изплатите студентския си заем от банката, започвайки нормална работа след това. От друга страна, ако след завършването решите да стартирате компания и да бъдете предприемач, бизнес училището на Станфорд има вътрешни фондове, с които ще ви помогне да изплащате заема си през първите една-две години. Като цяло студентите в инженерните специалности имат най-голям шанс за получаване на стипендии и облекчения в таксата за обучение.

Как може български предприемач на посещение в Силициевата долина, да направи връзка с потенциални инвеститори?

Д-р Бъртън Лий: Като начало обърнете много голямо внимание на презентациите си. Бъдете сигурни, че получавате добри съвети от ментори относно своя pitch. Относно връзката с инвеститори, най-добре е някой, който вече работи с такива от Долината да ви представи пред тях. Това може да бъде инвеститор, който познавате от България или предприемач, който вече ги е срещал.

Какво бихте казали на българските предприемачи?

Д-р Бъртън Лий: Трябва да дойдете в Силициевата долина за поне две до три седмици, за да опознаете нашата екосистема и начина, по който ние мислим. Ще осъществите много контакти, ще видите какви компании инвеститорите намират за интересни и подходящи за инвестиции. Ще говорите с хора за продуктов дизайн и привличане на клиенти. Ще се срещнете с други европейски стартъпи и ще разберете каква е тяхната история, какво е било успешно за тях и къде са сбъркали.

Благодарим на д-р Бъртън Лий за отделеното време!

Видео от лекцията на д-р Бъртън Лий на конференцията „Летящ старт“ 2013

Picture 1 Credit (www.jabulgaria.org)
Picture 2 Credit (www.jabulgaria.org)

Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.