Начало / All / Как да „вдигнем самолета“ или Как се задвижва машината „бизнес“? – историята на Борил Богоев

Как да „вдигнем самолета“ или Как се задвижва машината „бизнес“? – историята на Борил Богоев

boril_bogoev2Разкажете ни малко за себе си.

Обикновено се представям като „онлайн предприемач“ и съм изключително щастлив, че кариерата ми се разви в тази посока. Обичам тръпката да мога да достигна до стотици и дори хиляди хора с помощта на едно кликване на мишката и да им помогна с решаването на техен конкретен проблем.

Първият ми досег с дигиталното беше във втори клас, но голямото влюбване се случи няколко години по-късно. Спомням си как един приятел ми каза, май беше около 1993-94 г, “Чу ли, че се е появило нещо много яко. Викат му “Интернет”?”

От момента, в който за първи път влязох в Мрежата, знаех, че това е нещото, с което искам да се занимавам. И имайте предвид, че тогава нямаше социални мрежи, нито Google. Усещането да си свързан с целия свят беше страхотно.

Сега почти всички мои професионални дейности са свързани с Интернет. Осъществявам кампании, провеждам обучения и комуникирам с клиентите и партньорите си основно в Мрежата. Така спестявам време и средства, и в същото време, ми доставя удоволствие.

Как стартирахте бизнеса си?

За добро или за лошо, аз не стартирах бизнеса си, а той стартира мен. През далечната 1999 година направих първия си сайт, а през 2002 се появи и първият ми истински клиент. Постепенно броят на клиентите нарасна – препоръчваха ме един на друг. Беше много вълнуващо – всяка седмица имах обаждания от непознати хора, които ми казваха общо взето едно и също – “Еди-кой си ми каза, че правиш сайтове, направи един и за мен.”

Всъщност, като се замисля, през последните 12 години, не съм инвестирал нито един лев в реклама и маркетинг на услугите си. Единственият начин да намирам нови клиенти бяха препоръките и личните контакти.

От 2005 година значително намалих дейността си в областта на уеб дизайна, защото – специално за мен – това не беше добър бизнес модел. Поставяше ми ограничения, които не можех да преглътна.

Тогава се ориентирах към онлайн бизнес на англоезичния пазар, маркетирайки собствени информационни продукти. Стараех се да се задържам върху гребена на вълната. Преминах през различни онлайн бизнес модели – блогове, афилиейт маркетинг, онлайн магазин. Натрупах много полезен опит и контакти.

През 2010 реших, че е време да се завърна на българския пазар. Стартирах предлагането на услуги в областта на Интернет маркетинга. А през 2011 на бял свят се появи и първият ми голям онлайн курс на български – “Летящ старт в Интернет маркетинга”.

Каква е темата Ви за семинар „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“и как смятате, че тя ще помогне на присъстващите?

Темата ми на семинара е “Как да вдигнем самолета – Мощен маркетинг с нулев бюджет”. Ще представя някои идеи, стратегии и тактики за достигане до голяма аудитория с минимални средства.

Повечето стартиращи бизнеси не разполагат със седемцифрени бюджети за реклама. Въпреки това, съществуват хиляди примери за успешно стартирали начинания с малки маркетингови инвестиции.

Целта ми е да успея да вдъхновя присъстващите, да ги окуража да осъществят идеите си и да не позволяват липсата на бюджет или наличието на малък такъв, да ги спре по пътя към успеха.

boril_Kak da „vdignem samoleta“ ili Kak se zadvizhva mashinata „biznes“?

Какво според Вас е най-ценното при маркетиране на бизнес с минимален бюджет?

Според мен, креативният подход и ефективното използване на комуникационните канали биха могли да доведат до успех всяко едно начинание.

Основната задача при маркетирането с минимален бюджет е една: да постигнем максимален ефект с минимални инвестиции. Тоест, искаме да предизвикаме лавина, нещо като горски пожар, но не в планината, а в умовете и сърцата на хората.

Трябват ни лостове с голяма ефективност. Трябват ни не стратегии и методи, които да ни позволят да се задържим на повърхността, а такива, които да ни изстрелят в космоса.

От какво трябва да се пазим при търсене на клиенти без бюджет?

Мисля си, че най-важното, от което трябва да се пазим е лошото планиране, липсата на измеримост, оптимизация и нереалистичните очаквания.

Една маркетингова кампания трябва да се планира и координира качествено и адекватно. Това важи с още по-голяма сила за ситуацията, в която не разполагаме с голям бюджет. В този случай, липсата на пари се компенсира с креативност, много работа и дори – хитрост.

Друг важен елемент е измеримостта. Нашата основна задача е постоянно да оптимизираме ефективността на нашите маркетингови дейности. Както казахме, искаме да постигнем максимален ефект с минимални инвестиции. За тази цел трябва да следим изкъсо всички основни метрики, да анализираме ситуацията и да правим промени в подхода и стратегията си, ако се налага, за да получим по-добри резултати.

Също така, не трябва да си мислим, че бизнесът ни може да експлодира и да се превърне в следващия Facebook или Microsoft за една нощ. Липсата на средства не е нещо, на което да се радваме. Бюджетът винаги е решаващ за успеха. Когато стартираме с малък бюджет, основната ни цел би трябвало да бъде да си осигурим по-голям, като използваме максимално ефективно средствата и в двата случая.

Повече за „маркетинг с нулев бюджет“ ще научим от Борил Боговев на семинар „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“, който се организира от фирма Web and Events и ще се проведе на 20 април 2013 в ИЕЦ, София.

За повече информация или регистрация за семинара, посетете сайта на събитието www.zero-business.com

Photo Credit2: http://blogatstvo.com

Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.