Начало / All / За предприемачеството и любовта

За предприемачеството и любовта

in_love_with_entrepreneurship_3

Залисани в работата по идеите си, предприемачите често забравят, че за да си продуктивен, трябва да се забавляваш и да обичаш. Винаги съществува причина да срещаш точно определени хора в живота си. Успехът в бизнеса и любовта не се изключват взаимно… И все пак, предприемачът прави усилие да си напомни, че трябва да се съсредоточи върху бизнеса. Нали именно той е любовта на живота му?

В крайна сметка, предприемачеството в любовта е най-несигурното нещо. Не инвестираш друго, освен самия себе си. Човек е способен безметежно да инвестира себе си в емоционална авантюра, без да се страхува от последиците. Добре, де. Страхува се.  Също както несигурно подхожда към идеите си. Дали ще проработи, дали ще успея да постигна нещо?

И все пак инвестира – несигурно, нетърпеливо, раздавайки 100% от себе си. Желанието да допълниш себе си с друго човешко същество често е съпроводено от дълбокото чувство на несигурност. Както в любовта, така и в бизнеса – да действаш в условията на безкрайна неопределеност не винаги е най-приятното нещо за предприемача.

Предприемачеството в началната му фаза е като силно влюбване, но не в човек, а в това, което стартира. Човек му се отдава напълно, мисли го постоянно, дори сън не го хваща. И в тази фаза, както и в любовта, счита, че това е неговото занимание завинаги. И така и трябва да бъде. При истинското предприемачество, както и истинската любов, тази начална фаза на силна отдаденост трае дълго. Често пътят към успеха е осеян с много препятствия и не винаги нещата се случват по начина, по който са BeautifulHeartпланирани.

Разбира се, както при любовта – не винаги се получава. При много велики предприемачи и бизнесмени не първото, с което са се захванали, се е оказало наистина “тяхното нещо”. Същото е във връзките – малцина са тези, които могат да се похвалят, че са успели да открият „човека” от първия път. Понякога трябва да преминеш през няколко неуспешни опита в стремежа си да откриеш съвършения за теб. В динамичното време, в което живеем, нарастват както изискванията към желания партньор, така и оправданията. Липсата на време, забързаният начин на живот, постоянните срещи с неподходящи хора в много случаи засилват страха от провал. В крайна сметка, както и в бизнеса, всичко опира до простия избор да рискуваш или не. Дали ще успееш да събереш всички необходими компоненти, които да накарат нещата да работят. Винаги имаш нужда от доза смелост, за да сътвориш вълшебство.

Затова, когато започвате свой бизнес – отдайте му се напълно. Гледайте на него като на “завинаги”. Но ако не се получи – не се отчайвайте. Дайте си време, обмислете нещата отново и ако имате нов импулс, следващото влюбване с тенденция към “завинаги” – действайте, това може да е „вашето нещо“ наистина завинаги.

И все пак, за да си успешен предприемач, преди всичко трябва да си щастлив човек. А щастието се дава на онзи, който е победил страха си  да живее. И докато в основата на предприемачеството е любовта към работата, малцина са тези, способни на такава любов. Така че, дерзайте. Вие сте хората, които имат предпоставките да обичат всички аспекти на живота си. Дали ще се възползвате от този шанс – зависи само от вас самите.

Picture credit1(blog.glazeon.com)
Picture credit2(naldzgraphics.net)
Picture credit3(reworkengine.com)

Автор: Мила Григорова

Мила Григорова
Мила Григорова е председател на Българската асоциация за регионално планиране. Занимава се с планиране и управление на териториалните системи, туризъм и европейски фондове, но голямата и страст е предприемачеството. Силно вярва, че именно то е "нещото", което ще промени света към по-добро. Освен това Мила е собственик на заведението за здравословно хранене - Freshious.