Начало / All / Българският стартъп Eventyard

Българският стартъп Eventyard

eventyard_bg

Eventyard ви помага да намерите събития, които харесвате според вашите интереси и локация. Eventyard e един от екипите в програмата на инвестиционния фонд Eleven.

Здравейте! Представете ни екипа, който стои зад Eventyard.

Алекс: Аз съм Алекс и съм общо взето третия член в хронологичен ред, включил се в екипа – бях поканен от Кико и Олег. Тогава работех в XS Software, бях VP Marketing, почти четири години – това ми е най-силният опит, който имам в работата. Преди това се занимавах около три години с Google AdWords, онлайн маркетинг кампании и дигитален маркетинг. Бях и уеб администратор в една туристическа агенция. В момента в екипа ни всеки прави всичко, но аз най-вече се фокусирам върху маркетинга на Eventyard.

Олег: Аз съм Олег – диджея в екипа, пускам музика от време на време (Смее се!).  Занимавам се главно със Social Marketing на Eventyard. Правил съм много различни неща. Предишният ми стартъп е roboti.bg, с него имам така да се каже закалка за Eventyard. С Кико сме работили заедно в Шоуто на Слави над три години в една стая като системни администратори. Може да се каже, че сме доста силен екип. Идеята беше на Кико – той ме покани да работим заедно, аз приех и така тръгнаха нещата още през 2009 година. Освен това съм и co-founder на Fruit Sessions, който е моят DJ лейбъл.

Кико: Аз съм Кирил. Работил съм като системен администратор през последните 7 години във фирми като Seven-Eight Productions, Шоуто на Слави и Икономедия. От Икономедиа научих много за Project Management-а, учех от най-добрите такива в България. Сега в Eventyard, както каза Алекс, всички правим всичко, но аз наблягам на Project Management.

Имаме и отсъстващ член, той се казва Християн и е нашият програмист, също е co-founder. Имахме щастието да се запознаем с него чрез проекта на Олег – roboti.bg. Християн е много ценен за екипа има над 10-годишен опит в уеб програмирането и е нашият Батман –  излиза само по тъмно(Смее се).

Освен Християн имаме още един страхотен програмист – Васил и креативен уеб дизайнер – Чавдар. Много държим на всички от екипа, защото без тях нямаше да се получи всичко.

 eventyard-founders

Какво е Eventyard?

Кико: Eventyard ви помага да намерите събития, които харесвате, по един много по-различен начин от другите сайтове. За разлика от тях, където събитията ти биват препоръчвани от приятели с различни от твоите интереси или такива където ти се налага сам да ги търсиш, Eventyard прави точно обратното – според твоите интереси и локация той ти показва това, което най-много би ти харесало. Платформата е за цял свят.

Как дойде идеята за Eventyard? Как започна всичко?

Кико: Идеята дойде още през Октомври  2009 г., когато просто исках да разбера кога какво събитие има в София. След това заминах на една екскурзия до Виена, където също имахме голям проблем с намирането на събития и тогава вече разбрах, че наистина трябва да има място, където можеш да разбереш къде какво се случва в даден град. 2009 регистрирахме домейна, който не е сегашния, беше старото ни име , но оттогава се случиха много неща. Минахме през изчистване на идеята и екипа. Минахме през много перипети през последните години и Май 2012 г. пуснахме сайта.

Кое е било най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли като екип и какво сте научили от него?

Алекс: За мен определено най-голямото предизвикателство беше изчистването на екипа. Това е нещото, което най-трудно успяваш да стиковаш и имаш ли го веднъж трябва да го пазиш супер много. Хората, които работят заедно по някакъв проект са винаги най-важното нещо.

Олег: За мен също изчистването на екипа беше голямо предизвикателство. Човешкият фактор е много важен. Просто хората, които бяхме преди това, трябваше да разберат, че сме един екип, а не че всеки самосиндикално си прави някакви неща.

Кико: Научихме, че е важно да не се бавят нещата.EY-logo

Олег: Ако бяхме стартирали още 2009-2010 ситуацията щеше да е по-различна, фондовете LAUNCHub и Eleven нямаше да ги има, ние бяхме по-малки, а и в последствие си заздравихме екипа.

Какво бихте посъветвали един отбор, който кандидатства сега за финансиране от Eleven?

Алекс: Екипът да е сигурен, че това всъщност са хората, които искат да работят заедно. На второ място да не бъде тясно скроен по отношение на своята идея, тоест да е отворен към промени, мнения и тн. Ако кандидатства, да се опита да изчисти абсолютно всичко около проекта, да може да го представи умело, защото за 15 минути трябва да могат да обяснят всичко за идеята.

Кое беше благоприятно, за това да влезнете в програмата на Eleven?

Олег: Бяхме себе си, бяхме естествени, имаме идеята и сме сигурни, че тя ще успее.

Каква е следващата стъпка в развитието на проекта?

Алекс: В момента тя е поредица от много и малки стъпки. Общо взето в момента искаме да изчистим самия продукт до такава степен, че да е удобен за ползване. Това е доста голямо предизвикателство, защото изисква много работа и обратна връзка, която трябва да събираме от много места, за да се уверим, че вървим в правилната посока. Имаме за задача да направим мобилна версия, рекламна кампания и евентуално нещо друго. Малки на брой, но много неща, които се времеотнемащи, но може би точно те ще обърнат обстоятелствата.

В края на Декември пуснахме нова версия на сайта с чисто нов дизайн. Големите бъгове са оправени, back end-а е преправен, за да бъде стабилен сайта в момента. Сега през Януари започваме рекламна кампания и искаме да залеем София със средствата, които имаме.

Ако искате да ни помогнете, ползвайте сайта, харесайте ни във Facebook и ни давайте обратна връзка.

Благодарим на Eventyard за отделеното време! Пожелаваме им успех с бъдещото развитие на проекта! :)


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.