Начало / All / Августина Пашеева за Voivoda Ventures

Августина Пашеева за Voivoda Ventures

images-19Августина Пашеева е Директор Бизнес развитие за Voivoda Ventures. Това е технологичен инвестиционен фонд, базиран в Калифорния. Нейната роля е търсене и комуникация със стартиращи компании от Европа и света, оценка на бизнес и технологии на стартъпи, връзки с потенциални партньори и инвеститори в Европа и Силициевата долина. Завършва Американския университет в България с бакалавърски степени Бизнес администрация и Журналистика и масови комуникации.

 

Би ли ми разказала малко за Voivoda Venture?

Ние имаме специфични критерии, за да инвестираме в един стартъп. В сравнение с Launch Hub и Eleven инвестираме на по-късен етап в компанията. Реално се водим – Супер Бизнес Ангел Инвеститори (Angel Investors). При всички положения влизаме на етап, който е след нормалния акселератор. Примерно, компанията вече има Минимален Приложим Продукт (MVP), извършва продажби и иска фнансиране до 1,5 мил. Трябва да се види, че пазарът има нужда от този продукт, било то услуга или мобилна 7gp4c22oolj6qv5k8gao0zdhgbgd51v1gx0dozg3geyu8t8ujvапликация. Мога да ти дам пример с една компания, в която наскоро инвестирахме. Те имаха приходи от $400 – 450 хил., а след нашата помощ, която дойде м. Април, генерират $1 – 1,5 мил. Също така сме отворени към ко-инвестиции. Надявам се някоя друга компания да хареса нашия инвестиционен модел и да съвпадне с критериите ни. В крайна сметка и ние сме си стратъп, учим се и развиваме модела.

А всъщност от колко време оперирате като фонд?

Стартирахме 2008 г. Всъщност именно тогава направихме първите си инвестиции и следващите две години се занимавахме повече с тях. 2011 г. започнахме по-активно да търсим компании, а вече 2012 г. инвестирахме в 9 компании. Като искаме тази година да намерим най-добрите хора и да им помогнем с каквото можем като, разбира се, не се месим прекалено много, но не стоим и отстрани все пак.

Как става връзката с компаниите? Вие ли ги търсите или чакате те да се свържат с вас?

Много са начините, по които се осъществява връзката. Имаме апликации, които идват през Gust.com (глобална платформа за финансиране на стартъпи). Другото, което правим е да търсим партньорства с акселераторски програми от типа на Eleven и LaunchHub в България, Rockstart в Амстердам, Startup Wise Guys в Естония. Отделно работим с победители от различни състезания като Pioneers Festival.

headerHomeVentures

 

Какви са вашите критерии, за да инвестирате в една компания?

 1. Dual Foundry – Екип от двама – един бизнес насочен човек в екипа, а другият задължително трябва да е в IT сферата. Нашият опит ни научи, че повече от трима в екип не е подходяща формула за успех. Важното е да се харесаме, защото ние не просто инвестираме, а се превръщаме във ваши партньори. Поради тази причина, екипът който изберем трябва да е лесен за работа и отворен към съвети.
 2. Deep Technology – под това ние разбираме нещо, което е разработвано в последните 7 -8 месеца. Дали ще е с патент или друго, важното е да не е лесно за копиране. Трябва да има нещо уникално – алгоритъм или друг вид конкурентно предимство.
 3. Mass Market – нишовите пазари не са в нашия инвестиционен фокус. Ние се насочваме към масовите пазари, които имат милиарди потребители.
 4. Proove of Sell (Market Concept) – компанията трябва да генерира приходи и да е ясно, че има място на пазара и по-важното, че пазарът има нужда от нея.
 5. Good Deal – Търсим компании, които се оценяват грубо между 1 мил. – 3 мил.
 6. Exit – от първия ден компанията, в която инвестираме трябва да мисли как да exit-не. По принцип търсим бърза възвръщаемост, но максимум периодът е до 3 години.

Последният 7-ми критерий е неписан – изключително добро ниво на владеене на английски език. Човекът, който представлява компанията трябва да може да презентира пред инвеститори.

Пожелаваме успех на всички!

 


Автор: Mirela Yordanova

Mirela Yordanova
Мирела е амбициозна млада дама и автор в Entrepreneur.bg. Писането и журналистиката винаги са били нейна страст и силно вярва в позитивното мислене като метод за постигане на целите. Тя е студент по бизнес мениджмънт, мечтател по душа и предприемач по призвание.
 • priatel

  Племенницата на собственика е директор бизнес развитие :) голяма шуробаджанащина в тоя фонд а! 😉

 • http://www.voivoda.com Partner

  Приятел, коментарът ти изглежда малко глупаво за семеен инвестиционен фонд :-)

 • polo

  така и не разбрах какви са капиталите които стоят зад този фонд. eleven and launchub поне са ясно разпознаваеми и открити, тези в кои компании са инвестирали, колко успешни exits имат? Пак е тайна, не е това е целта на подобни фондове за рисково инвестиране!

  • http://entrepreneur.bg Nikola Yanev

   За доста фондове не стават ясни горе изброените от вас неща, но за това се намесваме ние и нашия раздел „Финансиране“, който стартира скоро, където ще даваме нужната информация относно състоянието, постиженията и главните критерии на един фонд. Съвсем скоро очаквайте развитие в раздела.

 • Avgustina Pasheeva

  @Polo Здравей, капиталът е акумулиран от успешни exits на founder-а на фонда, който е българин имигрирал в Щатите преди 20+ години. Eleven и Launchub оперират с пари от Европейския съюз, а ние с наши. Относно компании, в които сме инвестирали има лист на http://www.voivoda.com (портфолио), който ги изброява и предоставя основна информация за тях. Това е стандартна практика в този бизнес. Критериите упоменати в статията са ориентировъчни и винаги има изключения например миналата година, както и тази инвестирахме в B2C стартъпи. Успешните exits станаха 5, като 2 от тях през 2012.

  За в бъдеще ти препоръчвам ако се интересуваш от фондове не само в България, но по света както и компании да поглеждаш в http://www.cunchbase.com, както и на самите сайтове на фондовете/компаниите.

  @Nikola Извинявам се за сайтовете, които сложих в отговора.

 • Polo

  Здравейте Pasheeva,
  аз разгледах сайтовете за които споменавате, но това което е интересно за мен е следното: осигуряването на фондовете по линия от ЕС /ЕИФонд/ е поради факта че се очаква значителна част от проектите на acceleration и seed фаза да бъдат на загуба или да не достигнат очакваните и заложени параметри. От това следва и предположението ми как вашата компания със собствено финансиране, където цената на ресурса ви е по-скъпа, ще покрие този риск от загуба или недостигане на заложените очаквания? Американските /а и европейски фондове за рисково инвестиране/ залагат на популярност и широка мрежа от референти за успех? Techstars, Y Combinator, FRWD и много други! Как смятате да спечелите своето име сред тях?

 • Pasheeva

  @Polo Вече сме спечелили име в Калифорния и не само. Имаме ко-инвестиции например с 500 Startups, TechStars, XG Ventures, David Rose (CEO of GUST), Innovations Endeavor, Kima Ventures и други. Риск винаги има, ако питаш как го ограничаваме, това е през ко-инвестиции с различни инвеститори от мрежата ни, която наброява около 2,500 такива и се увеличава с всеки изминал ден. Това са хора с връзки и background от компании като Google, Yahoo!, IBM, Cisco, WMvare и т.н. и които спомагат по различни начини за развитието на стартъпа. Също така работим близко с портфолио компаниите ни, за да постигнат тези заложени очаквания и milestones. Работим също с така наречените early stage VCs и Супер Ангели. Поради background-а на нашия основател, имаме тим, който може да помогне и с техническата част от проекта, development, engineering, mobile т.е. в някои случай имаме реален принос в технологичният компонент и можем да следим и коригираме грешки, които забележем. При ангелите стандартната възвращаемост на инвестицията е 2.5 пъти. За VCs само 3% от всички такива фондове по света правят възвращаемост, а инвестират безумно много пари, така че гаранция никога нямаш, но това е част от играта :) Ние сме фокусирани върху резултати и пак повтарям 5 exit-a за последните 5 години е достатъчно добър пример за нашите усилия и дейности. Ще се радвам скоро да видя такива от Eleven и Launchub и NEVEQ, защото смятам,че България има потенциал да се развива в тази насока.