Начало / All / Правни съвети за вашата компания от немски специалист

Правни съвети за вашата компания от немски специалист

nicolasgabrysch_osborne_clarkeВ тази статия ще изложим пред вас съветите за правните въпроси на вашата стартираща компания, които получихме при разговор с Nicolas Gabrysch. Той е партньор в Osborne Clarke – правна фирма с международни офиси във Великобритания, Германия и САЩ, класирана на 35-то място сред най-големите адвокатски фирми във Великобритания, според The Lawyer UK 200 за 2010 г. Разполагат със 711 служители и 122-ма партньори.

Nicolas консултира главно фондове за рисков и частен капитал. Съветва също предприемачи, стартъпи и международни компании, относно формирането на фирмите и тяхното бизнес разрастване в Германия.

Здравей Николас, искаме да те попитаме какво основателите на една компания могат да направят, за да я защитят правно?

Има много различни неща, които един предприемач трябва да прегледа, когато стартира компания. Три  са основните елемента, които съдържат в себе си важните аспекти, за които трябва да се погрижите, за да защитите компанията си.

Това са:

Оперативна част – запазване на търговска марка, защита на домейни, защита на интелектуална собственост на компанията, патент, сигурност и вашите права.oc_01

Договори с хората, с които правите бизнес – договори с вашите партньори, клиенти и доставчици.

Дефинирайте условия по тези договори. Сигурно имате клиенти, които са важни за вас и искате да задържите. Сключете споразумения и определете какво се очаква от двете страни.

Може би имате доставчици, от които зависи вашето производство или продуктите и услугите, които предлагате. Направете договор и с тях, така че да бъде подсигурена работата на вашата компания и ресурсите от които имате нужда. Един лесен пример, който можем да дадем, е договор за интернет и хостинг поддръжка за един онлайн бизнес.

Собственост и акционери в компанията – тук са договорите с партньори и акционерите във вашите компании. Направете така, че евентуално напускане на партньор да не наруши дейността на компанията. Дефинирайте предварително какво се случва с дяловете на дадения човек, ако напусне. Разпределете в началото задълженията си и ги заздравете с договор.

Помислете как ще възнаграждавате своите служители в началото, защото един стартъп не е сигурно дали ще може да си позволи да плаща заплати. Може да се наложи да им дадете част от компанията.

 

Много компании биват започнати само от един човек, който намира партньор в последствие. Какво би посъветвал хора, които стартират сами и търсят свои партньори след това?Nicolas_Gabrysch

Ако давате дял на ваш партньор, смятам че първо е важно да внимавате колко голям дял му давате. Преценете точно какво очаквате от него, какво трябва той да постигне. Уточнете каква е неговата работа, допринася ли със знание умения и т.н. След това оценете работата, която той ще върши според това, какво смятате, че ще спечелите и постигнете, благодарение на него. Направете груба оценка на компанията в момента и каква част от цената на компанията се дължи на неговите усилия.

Ето един много груб пример: Ако, да кажем, имате нужда от технически човек за направата на вашия софтуер,  компанията ви в момента струва 100 000 лв, преценили сте, че стойността, която той дава на компанията е 25 000 лв, тогава му дайте 25%. Това са груби изчисления.

След това идва частта, където трябва да се споразумеете за това , какво се очаква от него, в какво ще се изразява неговото участие в стартъпа.

И последното нещо е договаряне на случай, в който той не се справя добре, не работи или просто напусне. Когато започвате да работите заедно и си разпределяте дяловете, вие очаквате той да остане в компанията поне 4-5 години, а в един момент той напуска. Какво се случва с неговата част от стартъпа? В тоз случай в началото е добре да направите договор, с който да определите, че искате от него да остане в компанията 4 години, но ако напусне по-рано, трябва да ви върне дяла, които той е притежавал.

Според мен това е важно да бъде уточнено, дори и при партньори, които започват да работят заедно от самото създаване на компанията. Имали сме случаи, в които има трима съоснователи, които започват да работят заедно, но след няколко месеца един от тях със 7% дял от компанията, спира да работи по проекта, но не връща дяла си, тъй като не иска, а и няма подписано споразумение преди това. След няколко години компанията бива продадена за 100 млн. евро и човекът, който е напуснал получава 7 млн. евро, въпреки че не е помогнал за развитието й.

Благодарим на Николас за отделеното време!


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.