Начало / All / Предприемач в България. Защо не? – Иван Александров

Предприемач в България. Защо не? – Иван Александров

Предприемач в България. Защо не? – Иван Александров

Съвместно с най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина „Кариера в България. Защо не?”, осъществяваме рубрика, в която представяме българи, получили своето образование в чужбина и завърнали се в България, за да стартират бизнес тук.

В тази статия от поредицата ви представяме Иван Александров – предприемач, основател на българския онлайн супермаркет eBag.bg. Иван е живял и учил в Братислава, Словакия.

Научете повече от разговора ни в с него:

Кои са трите думи, които най-добре те описват?

Силно мотивиран, постоянно развиващ се, отдаден

Къде си учил извън България и колко време прекара там?

Завършил съм средното си образование в Братислава, Словакия. Прекарах три прекрасни години там, през които имах възможност да пътувам доста и да се докосна до Австрийската и Унгарската култура. Срещнах се с доста различни хора, които ми повлияха доста положително и най-радостното е, че 15 години по-късно още поддържаме връзка.

С какво се занимаваш в момента/над какво работиш?

Преди три месеца стартирах  www.ebag.bg и той вече задмина по обороти и клиенти всички останали подобни проекти на пазара взети заедно. eBag е онлайн супермаркет чрез който можете да направите седмичните си покупки на хранителни стоки и продукти за дома. Вече имаме и множество потребители, които разчитат на нас не само за седмичните си покупки. В онлайн магазина може да откриете над 6,000 продукта, разпределени в 11 категории, в това число и пресни стоки.

Поръчки се приемат всеки ден, а доставките се извършват между 12:00 – 21:00 часа в удобен за вас часови диапазон на територията на град София. Всички предлагани продукти се зареждат от ТВ “Фантастико” в деня на доставката. Това е разпознаваем бранд и хората харесват възможността да закупят продуктите – пресни храни, плодове и зеленчуци, тестени изделия, пакетирани храни, био храни и т.н., онлайн и да ги получат вкъщи още същия ден. Осигуряваме доставката в рамките на същия ден на поръчки, направени до 11:00 часа.

Дали работи? Имаме над 700 доставени поръчки от както сме стартирали. Цената на доставката е 2.5 лв при плащане онлайн и 4.5 лв при плащане при доставката. Онлайн магазинът приема плащане с кредитна карта, epay.bg и с почти всички ваучери за храна.

Какво те накара да се върнеш в България и да започнеш работа по собствен бизнес тук?

След, като завърших средното си образование исках да се върна в България и така и направих. По това време си нямах представа с какво искам да се занимавам и в какво ще намеря призванието си. Знаех само, че искам да уча в Пловдив, защото този град ме привличаше много и тръгнах натам където ме дърпаше сърцето. След, като завърших в Пловдив се върнах в София и навлязох в областта на дигиталния маркетинг. През следващите 6 години бях част от една дигитална агенция. Когато се присъединих имаше екип то 4 човека, а 6 години по-късно, когато я напуснах като управляващ директор – екипът беше от над 50 човека и офиси в три страни. Това се случи преди година. Тогава узря и идеята ми за онлайн супермаркета и се впуснах в това ново приключение.

Смяташ ли, че България е добра дестинация за стартиране на бизнес?

Много зависи какъв бизнес ще стартираш. Пазарът ни е прекалено малък и трудно можеш да валидираш бизнес модел, който би работил във Великобритания, САЩ или Китай. От друга страна, ако си насочен към вътрешния пазар – имаш голямо предимство, че го познаваш отлично и че в него има много малко компании, които предлагат услуга или продукт на високо ниво.

Ако можеше да промениш един бизнес фактор в България, какъв би бил той?

Всичко свързано с държавната администрация става много бавно и трудно. Ако това се подобри бизнесът ще бъде много улеснен.

Кои бяха предизвикателствата, които срещна в стартирането на бизнес в България?

Предизвикателствата са много и от различен тип. Като всеки стартиращ бизнес и при мен времевият и финансовият ресурс са кът. Затова е много важно постоянно да приоритизираш нещата и да се стремиш да ги разрешаваш възможно най-бързо.

Какво би казал на българските студенти в чужбина?

Бих ги посъветвал, след като завършат, да по работят известно време в чужбина и да съберат професионален опит и след това да вземат решение накъде да продължат.

И като за финал какво би казал на хората, които имат идея за стартиране на бизнес?

Бих им казал да се срещат с други хора, които стартират и развиват бизнес. Да видят компаниите, които са получили финансиране. И да видят, че има много, които не са успели. Това за мен означава няколко неща и те са моите съвети. Първо, успехът на компанията зависи от уменията и усилията на екипа, а не просто от страхотната идея. Второ, времето и наличните пари са силно ограничени и трябва всеки ден да правите най-доброто с времевия ресурс, с който разполагате, защото от него зависи дали всичко ще се случи. Трето, няма грешки, има само опит. Грешка е да вярваш в идея и да не направиш всичко тя да се случи. Грешка е и да очакваш, че всичко ще се случи по най-перфектния начин. Грешка е да мислиш, че след три години бизнес средата, както и бизнесът ти, ще изглеждат както в момента. Всичко е в ръцете ви!

Бел. ред Благодарим на Иван за отделеното време! Пожелаваме му успех с развитието на eBag.bg!

Прочетете и останалите интервюта от поредицата: 

Предприемач в България. Защо не? – Моника Георгиева

Предприемач в България. Защо не? – Свилен Рангелов

Предприемач в България. Защо не? – Ангел Георгиев

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?” събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи компании в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.
 • shop24.bg

  Браво! Но как разбра, че си задминал всички взети заедно?
  За всеки по отделно мога и да се съглася за броя поръчки, но за оборотите …

 • http://shop24.bg shop24.bg

  Струва ми се, че тази рубрика не е съвсем подходяща за Иван. Все пак се е върнал преди 15 години, а е предприемач от „вчера“. Рубриката е за млади хора изкарали образованието си и/или работили в чужбина, зарязали перспективите, които са имали там и дошли да си пробват късмета, да пренесат наученото в чужбина тук в България.
  Така го разбирам, може и да греша.
  А иначе съчетаването с рекламата е ок. Шапка му свалям. :)

  • Boris

   Ти ако не коментираш под статия или реклама на ebag.bg няма да спиш спокойно :)

   • http://shop24.bg shop24.bg

    уча се ! И е в рамките на добрия тон. :)

  • Екип

   Благодарим ви за коментара и оценяваме факта, че се придържате към добрия тон! :)
   В този случай решихме, че Иван е добър пример за нашата рубрика, защото е имал възможност да остане в чужбина, но не го е направил. Успял е да научи много неща и да се докосне до различни култури. След завръщането си тук със сигурност е имал и възможност отново да замине, но е продължил да се развива в България.

 • Венцислав Каменов

  Здравейте! Представлявам първият от сега действащите в България онлайн супермаркети Supermag. Много е добре, че влизат все по-големи специалисти в нашия бранш, т.к. дейността ни става все по-популярна, а и хората придобиват все по-голямо доверие в този тип услуга. Поздравявам г-н Александров за професионалното налагане на магазина си и разчитам на коректност в изказванията му. Изречения от типа на „Онлайн супермаркетът на София“ и недоказуема и подвеждаща информация относно оборотите на конкурентите аз лично, както и другите колеги никога не сме си позволявали и вярвам, че високият му професионализъм ще се прояви и в това отношение. Успех!