Начало / All / Партизански маркетинг за малки и големи

Партизански маркетинг за малки и големи

Партизански маркетинг, наречен още горила маркетинг е моя любима рекламна стратегия, която се характеризира със следните свойства:

  • Ниска себестойност
  • Изненадващ ефект
  • Различава се от стандартната реклама
  • Поставена е на стратегически места

Поради своето разнообразие и неочакван ефект този тип реклама обикновено успява да предизвика лавинообразен ефект и да се превърне в медийна новина.

В тази статия са описани няколко примера използвани от малки стартъпи до големи корпорации. Ключовото при всички тях е доброто познаване на целевите клиенти!

Red Hat поздравява посетителите на VMworld

Red Hat поздравява посетителите на VMworld

VMworld е ежегодна конференция за клауд(облачни) услуги и виртуализация, организирана от VMware – компанията лидер в този бранш. Според различни източници Red Hat се нареждат 2ри или 3ти на този пазар където голяма роля играе, т.нар. „mind share“.

Изненадващо за всички от Red Hat използват една нива, която е точно до пистата, на която кацат самолетите на летището в Барселона, където се провежда конференцията. Тяхното лого е с размери 60 на 60 метра и е ясно видимо от въздуха. Рекламното каре от 10000 квадратни метра включва още приветствие към посетителите и хаш таг, запълнено само със зелена тревичка.

В допълнение към това, от Red Hat предлагат възможността да се спечелят няколко таблета при условие, че делегатите на конференцията туитват с определени хеш тагове или 20% намаление от цената за IT обучения при последване на определен техен Туитър акаунт.

Целевата група са IT мениджъри на висок пост, които да се поинтересуват от продуктите на Red Hat и да променят начина на IT мислене в техните организации. Характерното за тях е, че рядко излизат извън установените технологични норми в организацията, което е и един от основните проблеми на технологични иноватори като Red Hat.

IBM глобени заради графити реклама на Линукс

IBM глобени заради графити реклама на Линукс

IBM е ветеран в нестандартната реклама и един от най-големите инвеститори в Линукс (операционна система с отворен код). През 2000 година те заявяват, че ще инвестират 1 милиард долара, за да подкрепят технологията. В замяна от IBM очакват да си осигурят по-голям дял при продажбите на сървърен хардуер, който така или иначе обикновено работи с Линукс.

Една от рекламните им кампании се казва „Peace, Love, Linux“ и представлява графити изрисувани в различни градове като Сан Франциско, Чикаго и Ню Йорк. Целта е да се привлече вниманието към Линукс и софтуера с отворен код, който преди 10-15 години не беше толкова популярен.

От IBM прекаляват с рекламните графити и на общинските власти им писва. Сан Франциско налага глоба от $ 100 000 като на IBM им се налага да заплатят още около 20 хиляди за почистване на графитите и адвокатски такси. В Чикаго пък има арестуван младеж, който рисувал графити в малките часове.

В края на краищата от IBM получават широко медийно покритие за своя гаф, което вероятно оправдава глобата и непредвидените разходи. Може би дори тази вероятност е била планирана предварително.

Графитите са често срещани в горила маркетинга, но помнете че е много вероятно да бъдат сметнати за вандализъм или нарушаване на обществена собственост.

Въпрос за размисъл: сещате ли се в София, кой пръв започна да използва графити реклама преди около десетина години ?

Samsung учи цял квартал на жестомимичен език

От известно време в социалните мрежи циркулира новината за това как цял квартал в Истанбул научил жестомимичен език, за да изненада техен съсед с увреден слух. Това всъщност е реклама създадена с цел да промотира новия видео телефонен център на Samsung за хора с увреден слух в Турция.

Кампанията разчита на факта, че няма как да останем безучастни и ще споделим новината за това добро дело, дори без да сме прочели цялата статия. Това създава лавинообразен ефект и помага на Samsung да постигнат необходимата им медийна изява.

Целевата аудитория на компанията е хората с увреден слух в Турция, за които може да се предположи, че са равномерно разпределени в цялата страна, трудно могат да бъдат таргетирани по общ признак с онлайн или конвенционална реклама и които вероятно са по-малко податливи на директни продажби от вида „имате проблем, ние имаме решение“.

Поради масовото споделяне и широко медийно отразяване тази рекламна кампания със сигурност ще достигне до голяма част от целевите клиенти. Освен това създава добър имидж на Samsung като засяга темата за интеграцията на хората с увреден слух, което може да бъде използвано и в следващи рекламни кампании.

Разговор с робот в социална мрежа

Разговор с робот в социална мрежа

Наскоро излезе новината, че „робот разговаря с хора в Tinder“. При опит за запознанство красивата Ейва започва лежерен чат, в който тя задава някои странни въпроси като например „Какво те прави човек“. След това тя обявява, че събеседникът и е преминал теста и му изпраща връзка, към нейни снимки в Instagram.

Оказва се, че Ейва обаче не е човек, а робот, който рекламира новия филм на режисьора Алекс Гарланд – „Ex Machina“. „Нищо кой знае какво“ – бихте си казали, все пак не е толкова сложно да се програмира софтуер, който да води елементарен разговор. Във всеки смартфон има такъв!

Филмът разказва за изкуственият интелект Ейва, който трябва да премине теста на Тюринг, т.е. успешно да може да се представя за човек. Тематиката на филма е любима на всеки в IT сферата и относително непозната за широкия кръг от публиката.

След разговор с опростената версия на Ейва обаче, много хора извън техническите среди със сигурност ще се заинтересуват от това що е то изкуствен интелект и може ли да съществува редом с нас. Те определено ще отидат да гледат филма, което е и крайната цел на рекламата.

Брандирани подложки за бира за програмисти

Брандирани подложки за бира за програмисти

Difio е мой провален стартъп, който предоставяше услуги насочени към програмисти. Всеизвестно е, че програмистите обичат да пият много бира, когато се събират заедно. А какво е общото между всички програмисти отишли на IT конференция – всички отиват на обяд в най-близкото заведение, за да не пропуснат следобедните лекции.

Така се роди идеята за брандирани подложки за бира, които да се използват по време на различни IT събития. Достатъчно беше само да проуча района около мястото на провеждане на събитието и да отбележа най-вероятните места, който ще бъдат посетени на обяд от повечето хора. В замяна можех да предложа информация за това колко души и кога се очакват във въпросното заведение, за да може собствениците да се подготвят.

Хубавото на този вид кампания е, че не изисква разрешение от организаторите на събитието и е по-евтина отколкото да бъдеш спонсор на конференцията. Недостатъкът е, че програмистите трудно могат да бъдат ангажирани с реклама, докато пият бира!

Въпрос за размисъл: кой друг в IT бранша у нас използва бирена реклама ?

От къде да започна?

Ако вече се питате от къде да започнете ви предлагам няколко идеи:

100+ Guerrilla Marketing examples

Guerrilla Marketing: 20+ Examples and Strategies to Stand Out

Guerilla Marketing Ideas and Examples 

Пожелавам ви успех с нестандартните реклами! Ще се радвам да споделите идеи или експерименти, които сте правили, в коментарите под статията.

Cover Picture credit: Shepard Fairey x Gary Baseman
Picture 1 credit: The Register

Автор: Александър Тодоров

Александър Тодоров
Александър Тодоров е open source хакер, технологичен ментор на студенти от HackFMI и сериен предприемач с разнородни интереси. Обича да пийва хубаво вино в приятна компания и да готви специални кюфтета :).