Начало / All / Българският Dropbox на стероиди – Filement

Българският Dropbox на стероиди – Filement

Българският Dropbox на стероиди - Filement_welcome screen

Filement е българска стартъп компания, която разработва система, предоставяща достъп до потребителско съдържание, независимо от устройството или услугата където то се намира. През лесен и удобен web интерфейс можете да достигнете съдържанието на своя компютър, cloud акаунт, smart устройство и/или рутър, като това  може да бъде използвано (напр. слушане на музика) и споделяно директно от съответното устройство или cloud услуга.

Направихме разговор с екипа на Filement, в който те ни разказаха за развитието на услугата си, функционалностите й и бъдещите им планове за разрастване.

В какъв етап на развитие сте?

Екипът на Filement: В момента основният ни фокус е интегрирането на Filement в компании и популяризирането му сред крайните потребители. И в двете направления имаме задоволителен успех, но не си позволяваме да лежим върху резултатите си, а постоянно работим по подобряването им. Желанието ни е в рамките на годината да финализираме преговорите за интеграция на Filement услугите в потребителски устройства.

Кой може да използва Filement? Коя е таргет групата ви от потребители?

Екипът на Filement: Filement разполага с много богата палитра от разнородни услуги. Това го прави адекватен за компании, които го интегрират в работния си процес и за крайни потребители, които използват различни устройства, cloud услуги и търсят лесен, универсален и не на последно място личен начин за работа със своите файлове.

Българският Dropbox на стероиди - Filement_logo

Какво ви различава от Dropbox и от останалите cloud услуги? С какво сте по-добри?

Екипът на Filement: Услуги като Dropbox и Google Drive предоставят на потребителите пространство за съхранение на данни на техните сървъри. Filement предоставя на потребителите си унифициран web базиран интерфейс, който обединява всички устройства и услуги които потребителите използват.

В случай, че нашите потребители използват Dropbox и/или Google Drive и имат персонален компютър, то те могат да бъдат достигани и информацията в тях използвана, прехвърляна между тях и директно споделяна през Filement. С други думи, услуги като Dropbox, Google Drive и т.н., са просто функционалност във Filement.

Къде виждате Filement след пет години?

Екипът на Filement: Пет години са доста дълъг хоризонт за услуга, която практически е в началната си фаза на стартиране. Всичко, което правим, го правим с идеята и фокуса то да се наложи като Услугата (не просто услуга) в своята област, която да бъде интегрирана в различни устройства и която се използва от компаниите и потребителите вършейки добре работата си. За достигането до такъв статус е нужно неимоверно количество работа от всички настоящи и бъдещи членове на екипа. Едно е ясно – работим в тази посока и ще направим всичко, което е нужно и възможно от наша страна, за да постигнем резултата, към който се стремим и желаем.

Българският Dropbox на стероиди - Filement_team
Част от екипа на Filement

Знаем, че екипът ви е доста силен технически, как се събрахте заедно?

Екипът на Filement: Събра ни работата. Работим заедно от дълги години, като през времето сме развивали различни бизнеси заедно. Работата заедно и чистите отношения помежду ни ни направиха не само колеги, но и много близки приятели.

За да бъде ефективен един екип, е нужно отношенията да са ясни и чисти. Всеки да знае своята роля и задължения и да отговаря и действа с ясната идея, че се работи за общата цел. Обичаме да казваме, че в нашата организация няма „аз“ има „ние“, т.е. разглеждаме всичко като едно цяло а не отделни единици.

Каква е стратегията ви за привличане на потребители, явно не искате да ги довеждате на сайта един по един. Целите ли нещо по-мащабно?

Екипът на Filement: Една от главните посоки, към които сме насочили Filement, е интегрирането му в различни устройства. Така ще можем да използваме комуникационните канали на хардуерните производители и тяхната потребителска база. Това е основен фокус от развитието на Filement и работим усилено там.

Каква беше стойността, която получихте от участието си в Eleven? Кои бяха двете най-полезни неща?

Екипът на Filement: Гласуваното доверие, което получихме при избирането ни от Eleven, беше и все още е най-силният ни мотиватор. Всички знаем колко е трудно да се развиват иновативни идеи в средата, в която се намираме, но с помощта на Eleven много врати се отварят и нещата се случват. Спокойствието да знаеш, че можеш да се концентрираш над работата си без да се притесняваш, е много ценно и дава своите резултати.

Какви са функционалностите, които потребителят получава безплатно?

Екипът на Filement: Цялата функционалност на Filement е безплатна и достъпна за потребителите. С времето ще добавяме допълнителни „power user“ услуги, които ще бъдат платени, но основният пакет от функции ще остане безплатен.

Можете ли да убедите читателите ни да използват Filement с две-три изречения?

Екипът на Filement: Със своя удобен и универсален интерфейс Filement можете да обедините всичките ви устройства и cloud услуги в една система. Можете да работите със своето съдържание, да прехвърляте файлове от едно устройство/услуга към друго, независимо къде на планетата се намират, без нуждата от кабел. Може да споделяте файлове и папки директно от устройството/услугата, където те се намират. Използвайки личните си ресурси и устройства, които вече притежавате, пестите пари, вашите данни са на вашите устройства и не сте зависими от условията за ползване на cloud услугите.

Благодарим на Filement за отделеното време. Пожелаваме им успех в развитието.

http://www.filement.com/


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.