Начало / All / Български стартъп променя сторидж индустрията – StorPool

Български стартъп променя сторидж индустрията – StorPool

Български стартъп променя сторидж индустрията - StorPool

Разговаряме с Боян Иванов, който е съосновател и изпълнителен директор на стартъпа StorPool. Боян е завършил математическа гимназия и има две магистратури – индустриален мениджмънт и финанси, които споделя, че определено му помагат с натрупаните знания. Изпълнителният директор на StorPool казва, че паралелно с формалното си обучение е изчел още толкова странични неща, най-вече за бизнеса и конкретни области, които са му били нужни в практиката.

StorPool е един от първите стартъпи финансирани от българския фонд LAUNCHub с най-висок праг на инвестиция от €200 000. Наскоро StorPool затвори и инвестиция от Серия А с компанията IT Web свързана с хостинг компанията SiteGround.

Разберете повече за Боян и StorPool от нашия разговор.

Разкажи ни повече за себе си, Бояне – Какво си учил? Какъв професионален опит и в кои индустрии имаш?

Винаги съм искал да се занимавам с бизнес и съм се занимавал с какво ли не. Като цяло съм по-скоро „генералист“ и имам опит от много индустрии – от инвестиции, банкиране, застраховане, недвижими имоти, през ИТ, та чак до ресторантьорство. Стигнах до извода, че човек трябва да прави това, което му е интересно и да е изцяло фокусиран в дадена област.

Български стартъп променя сторидж индустрията - StorPool_4

Какво е StorPool? Как и на кого помага вашата услуга?

StorPool е софтуер, който, съвсем простичко казано, конвертира стандартни сървъри в специализирани сторидж масиви. Концепцията е проста, но е много трудно да се направи работещо решение – на няколко сървъра се инсталира софтуер, който обединява капацитета И производителността на дисковете в тези сървъри и ги представя като един общ „басейн“ от капацитет / производителност.

Услугата дава правилния инструмент за направата на сторидж инфраструктура на всички, които градят публични или частни „облаци“ или „облачни услуги“ (private/public clouds or cloud services).

Коя е таргет групата ви от клиенти и как достигате до нея?

В момента се фокусираме върху иноваторите и ранните ползватели (innovators / early adopters). Те са няколко типа – фирми, работещи с големи обеми данни, доставчици на услуги (service providers) или средни и големи ИТ фирми. Засега достигаме до тях с директни продажби.

Каква е иновацията в StorPool?

StorPool е имплементация на концепцията за дистрибутиран сторидж – съхранението на данни се разпределя на множество стандартни сървъри. Тази концепция има радикални предимства пред сегашните централизирани решения за съхранение на данни, където данните се съхраняват върху един сторидж масив. Предимствата са както от бизнес естество – по-ниска цена, по-голяма гъвкавост на бизнеса, така и от техническа страна – по-голяма надеждност, производителност, скалируемост на системата за съхранение на данни. Концепцията е проста, но е изключително трудно да се реализира на практика, поради нерешими до момента технически проблеми. Често я сравняваме с телепортацията – проста концепция, но за момента невъзможна. В нашия случай иновацията се състои в това, че сме намерили начин да направим работещо решение.

На какъв етап сте от развитието си?

Развиваме StorPool от над две години, но все още сме в по-скоро начален стадий. Има още много предизвикателства и работа, докато преминем стартъп фазата и станем бързо растяща компания.

От колко човека се състои екипът ви?

Седем. В момента си търсим нови хора за екипа – основно софтуерни инженери (дивелъпъри) и системни администратори, макар като всеки стартъп, тези длъжности да обхващат множество различни, но все предизвикателни и интересни задачи – от срещи с клиенти, през писане на софтуер, тестове, фиксове, инсталации при клиенти, поддръжка. Повече информация има на сайта ни и ще се радваме да работим с още брилянтни български специалисти.

Български стартъп променя сторидж индустрията - StorPool_2

(Този въпрос е съвкупност от няколко подвъпроса) По време на срещата ни в твоя офис в предварителния разговор ти ни разказа за всички опити за връзка с инвеститори, които сте правили – всички събития, на които сте презентирали StorPool и ентусиазмът, с който сте подхождали:

– Приблизително на колко събития си презентирал StorPool пред публика?

Пред публика около петнадесет пъти, а пред инвеститори формално може би още толкова.

– Какво научи при търсенето на инвестиции?

Че е много бавен и времеемък процес.

– Спомена, че сте комуникирали с няколко различни инвеститори преди да затворите Серия А инвестицията, какви бяха впечатленията ти от тях и какъв е съветът ти за предприемачите при работата с тях?

Моят съвет е да проучат много добре инвеститорите, с които ще работят. Първата стъпка е да се провери дали фирмата отговаря на формалните изисквания на инвеститора – етап на развитие, сектор, размер инвестиция, географско разположение. По-важното е да се фокусират върху инвеститори, които имат експертиза в дадения сектор – да са инвестирали в подобни компании на подобен етап и подобни размери инвестиция. Да не забравят, че най-накрая те не разписват сделка просто с даден фонд, а реално с един от основните управляващи партньори в този фонд, който е техния „проводник“ там – той или тя трябва да имат необходимата компетенция в тяхната сфера, да са съвместими с членовете на екипа като характер и като стратегия за развитието на бизнеса.

Ти си бил в Силициевата Долина. Може да се каже, че си опознал средата и хората там. Какво все още липсва на България, за едно наистина благоприятно развитие на стартъпите.

Много неща липсват – цялостна екосистема, повече примери за успешни български предприемачи, образование на предприемачите и другите участници в екосистемата. По мое мнение в последните години в България (поне в София) има значителен прогрес, макар това да е процес, който ще отнеме време. Като цяло мисля, че имаме потенциал да станем „Силициевата Долина“ поне на Балканите, а защо не и на централна и източна Европа. Така или иначе бизнесът става все по-глобален и за когото има повече смисъл да е някъде другаде – нищо не спира тези хода да се преместят.

Български стартъп променя сторидж индустрията - StorPool_3

Част от екипа на StorPool решава казус по продукта.

Какви са плановете на StorPool занапред?

Амбицията ни е след 5 до 10 години StorPool да е един от глобалните лидери на сторижд пазара. Малко налудничаво ни гледат хората – да тръгнем от България и да станем лидери в огромен пазар – звучи нереалистично. А нас това много ни мотивира – първо има няколко български фирми, които са го направили в различни сектори, включително и в ИТ и второ – по-добре да работим здраво за постигането на висока цел – глобалния пазар – и да не я постигнем, отколкото да имаме ниска цел и да я постигнем…

В какво ще вложите наскоро привлечената инвестиция?

Повече клиенти и все повече функционалност на продукта. Това означава основно разширяване на екипа и привличане на нови клиенти.

От какво имате нужда в момента?

Талант! Всеки един стартъп има огромна нужда от хора, които са образовани, опитни, мотивирани, енергични и искат да направят нещо с живота си! Рисковете в стартъпите са огромни, но възможностите за растеж и натрупване на опит и знания са феноменални. При нас се създава нещо, което никога не е съществувало до момента. Нещо което не правят дори в офисите на най-големите софтуерни компании в България, тъй като в голямата си част те са съпорт центрове. При нас хората ще учат много повече и ще създават истински иновации. При нас е много по-вероятно нов служител да говори с висшия мениджмънт на компании от Силициевата Долина, до които нямат достъп дори средните мениджъри на същите тези фирми, работещи в България…

Има ли причина, поради която съжаляваш, че си стартирал StorPool в България, а не в Силициевата долина, Лондон или Берлин, например? И в същия ред на мисли има ли причина, поради която стартирането на иновативна компания точно в България се е оказало благоприятно за развитието ви?

Не съжалявам за нищо. Специално StorPool го стартирахме там, където можехме – не сме търсили идеални условия – просто видяхме възможността и действахме веднага. Аз вярвам в започването оттам, откъдето си и имаш някакви условия. Ако нещата се развиват добре, ще се преместиш където „трябва“. За мен всяко място има предимства и недостатъци, но всеки може да си направи реална преценка къде би имал конкурентни предимства и по-голям шанс за успех.

За стартирането ни в България – предимствата са основно, че познаваме средата, имаме някаква мрежа от контакти и разходите по направата на продукт са по-ниски отколкото на повечето други места. Освен това в България има много талантливи и опитни ИТ специалисти.

Бел. ред. – Пожелаваме на екипа на StorPool да изпълни своята цел и гордо да извърви пътя към лидерската позиция на глобалния сторидж пазар. А на Боян Иванов, благодарим за отделеното време.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.
  • Stanimir Genov

    Не разбрахме какво й променя на сторидж индустрията? Това са стандартни функционалности в днешно време. Pool-овете ги има във всеки FreeBSD например. Има разработени програми от много време насам..и се ползват от много повече от две години..
    Пак си мислим, че сме измислили нещо ново май ..