Начало / All / Крис Георгиев – от StartUP Foundation, в интервю за Entrepreneur.bg

Крис Георгиев – от StartUP Foundation, в интервю за Entrepreneur.bg

 Крис Георгиев ни разказва за StartUP Foundation – първата предприемаческа организация в страната.

1. Здравей Крис, разкажи ни малко за себе си – с какво се занимаваш? Какво си правил до сега? По какво си работил? Каква е ролята ти в StartUP Foundation?

Крис – Занимавам се с много неща, но това, което наистина ми е по-сърце е технологичната компания Имагга, в която съм съдружник. Имагга разработва иновативна технология за анализ на снимки, която помага за организирането и систематизирането на всякакви колекции от изображения. Скоро чух на една конференция, че всеки ден само с мобилни телефони се правят около 1,4 млрд. снимки. Много малка част биват описани с ключови думи, биват забравени някъде в някоя папка на компютъра ни, само да се сетим след време за тях, но за съжаление без да можем да ги намерим. Тук технологията на Имагга идва на помощ, като нашата цел е да предадем значение на всяка една като я направим лесно откриваема и вълнуваща, чрез набор от услуги – автоматично оразмеряване, търсене по цветове, автоматично добавяне на тагове и други.

От няколко години помагам активно на StartUP фондацията по всички възможни начини. Организирам OpenCoffee – неформални срещи на предприемачи, които се провеждат веднъж месечно. Също така съм един от съорганизаторите на Startup Weekend Sofia – мисля че последните две издания на събитието се получиха много добре, и това е само началото.

2. Какво е StartUP Foundation и каква е вашата цел

Крис – StartUP фондацията е първата предприемаческа организация в страната. През далечната 2007 г. група ентусиасти начело с Валентин Алексиев, се събират и решават да правят конференция за предприемачество. Оттогава до днес не са се спряли. Целта на фондацията е да насърчава младите хора да стартират собствен бизнес и сами да диктуват своето бъдеще. Факт е, че в страната има изключително голяма младежка безработица, факт е, че повечето млади хора като че ли се страхуват да започнат бизнес, а искат да работят за някого. Обясняваме на младите хора, че да си предприемач не е лесно – изисква доста лишения и жертви, но определено си заслужава. Малко или много, през последните години доста хора повярваха в това, което проповядваме и предприемаческата среда в страната се развива, расте, хубавее.

3. По какъв начин можете да помогнете, като организация, на един настоящ или бъдещ предприемач?

Крис – Ако предприемачът не си помогне сам, никой не може да му помогне. Разбира се, че можем да направим много неща за средата. Освен къртовската работа по развитие на бизнес идеята, намирането на инвеститор, всеки стартъп е изложен пред сходни предизвикателства – намиране на първите клиенти, набиране на качествен персонал, услуги съпътстващи основната дейност, не на последно място и насърчение, подкрепа. Това е причината да организираме множество събития, чиято цел е да запознаят предприемачите с партньори, инвеститори, доставчици на услуги, персонал и източници на вдъхновение. Убедени сме, че се получава, иначе хората нямаше да идват редовно на сбирките ни.

4. Кои са събитията и какви са форматите на събитията, които организирате? (Какво представляват? Какво се случва там? Какво целите с тях?)

Крис – Форматите са различни, защото целим различни неща чрез всички тях. Един от големите ни акценти е годишната ни конференция, която сме нарекли StartUP Conference.  Тази година конференцията се завръща с пълна сила – 2012.startup.bg. Програмата е изключително интензивна и изпълнена с много вдъхновяващи лекции –  четири основополагащи за предприемаческата общност дискусии, кръгли маси, уъркшопи и не не на последно място хакатон за мобилни приложения.

Освен в София организираме конференции с подобен формат в други градове на страната – до сега сме имали такива в Пловдив, Варна и Благоевград. Те са организирани под бранда StartUP@ и са възможни благодарение на страхотните ни местни екипи. През изминалата година правихме множество по-малки събития в Пловдив, а от скоро и в Габраво – StartUP Bootcamp – обучителни лекции, които целят да разпалят предприемаческия дух на студенти от университетите в страната.

Един от най-успешните формати, които фондацията подкрепя логистично и финансово е Startup Weekend Sofia. Уникалното на формата е възможността да осъществиш в малък екип своята идея само за 54 часа. Освен нови запознанства, интензивната програма на събитието изгражда качества, които всеки предприемач трябва да притежава, за да успее – комбинативност, възможност бързо да отреагира на промените на пазара (да намериш необходимият екип в рамките на половин час в зала с непознати хора си е голямо предизвикателство), бързи спринтове, пивот на идеята в кратки срокове, огромно напрежение породено от недостига на време и др.

Разбира се, една от основните функции на StartUP фондацията е да обучава младите хора за това как да станат успешни предприемачи. StartUP Academy е един от основните ни проекти, върху който ще поставим още по-силен акцент през следващата година. Ще се опитаме да предоставим изключително интересни и интерактивни лекции, които надграждат една над друга. Нарекли сме ги StartUP Bootcamp защото са един вид тренировъчен лагер, който възпитава предприемачески умения. Към този формат ще добавим и StartUP Talks – вдъхновяващи срещи – разговори с успели предприемачи от страната и чужбина. Двата формата на StartUP Academy взаимно се допълват и вярваме ще предизвикат множество млади хора да стартират своя бизнес. Целевата група на академията ни са младите хора в българските университети, затова всяка лекция ще организираме в различни университети в София. Желанието ни е възможно най-много хора да чуят и бъдат убедени, че да стартират свой бизнес е най-страхотното нещо, което може да направят докато още са в университета.

5. От какво според теб, се нуждае българското предприемачество?

Крис – Нуждае се от успешни проекти от рода на Skype и Instagram. Когато видиш, че хора от твоята среда успяват, това те надъхва невероятно много и ти дава крила. Вярвам, че скоро ще имаме такива примери, които да накарат все повече млади хора да се откажат от сигурната програмистка заплата и да осъществят мечтите си. Всичко останало вече си го имаме – събития, коуъркинг места, малко seed фондове като LAUNCHub и Eleven, състезания, хакатони…

6. Какво според теб е бъдещето на българското предприемачество? (Какво ни очаква? Какви са изгледите за близкото бъдеще?)

Крис – Ако кажа, че съм оптимист, все някой ще се намери да ме нахейти. Напоследък негативно настроените хора са повече, но вярвам, че читателите на сайта са от друг тип. Според мен България реално има шанс да се превърне в технологичен хъб на Балканите. Възможностите са големи, но зависи от всички нас да се възползваме максимално бързо от тях. Пътят е към това, да бъдем отворени един към друг, да заработят заедно всички организации за общото благо, да надживеем дребните амбиции и да осъзнаем че залогът е доста по-голям – просперитета на нацията ни. Силно вярвам в това.

Благодарим на Крис за отделеното време и страхотните отговори на нашите въпроси!

http://www.startup.bg/

http://www.2012.startup.bg/

 


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.