Начало / All / Христо Попов в интервю за Entrepreneur.bg

Христо Попов в интервю за Entrepreneur.bg

Христо Попов Има повече от 17 години опит в продажби, маркетинг и мениджмънт като: Член на Scenario Planning Team в Shell International; Оперативен директор в Shell Bulgaria; Генерален Мениджър в Shell Taiwan, Оперативен директор Бизнес развитие SAB Mille, Генерален мениджър Inter snack Bulgaria.

Христо Попов е основател на 31 компании в сферата на търговията, бързо оборотните стоки, недвижимите имоти, Интернет търговия и др.През последните 10 години е осъществил над 90 сделки с недвижими имоти, менажирал е 8 сливания и е извършил 3 успешни продажби на компании.

В момента е изпълнителен директор на 100% Think Fresh.

Фото Виктор Леви

 Въпрос Каква е Вашата мотивация като предприемач? (Какво Ви кара да продължавате всеки ден?)

Отговор – Предприемачеството е най-хубавата работа на света!  Основното удовлетворение идва от възможността нещо, което се ражда само като идея в главата ти, да видиш как се реализира  на практика. Другата съществена, а също и много мотивираща част е създаването и развитието на екипа и организацията – машината, която трябва да може да осъществи идеите.  Няма друга работа на света, в която да са впрегнати толкова много различни човешки дейности, области, умения – психология, математика, дизайн, креативност, техника, и т.н. и т. н.

Въпрос Как се връщате „back on track“, след евентуален провал? (Как успявате да започнете отново, ако нещата се объркат?)

Отговор – Това е най-трудната част от работата на предприемача – умението да минеш през всичките  емоционални и финансови  “up and downs”,  без да загубиш вярата в идеята и в собствените си способности. Това е и едно от най-важните умения на предприемача. И ако не си зверски влюбен в това, което правиш, се отказваш, както правят повечето хора. Ние съдим другите по това, което са направили, а себе си – по това, което искаме да направим. Силата на предприемача да преминава през тежки периоди идва от визията, от мечтата и идеята какво МОЖЕ да се направи. Затова отстрани, за хора, които нямат същия поглед  напред, това поведение изглежда налудничаво. Не трябва също да се забравя, че не е важно колко пъти побеждаваш и колко пъти губиш. В нашия занаят е важно като победиш  –  колко пари печелиш и като загубиш – колко пари губиш. Но дори и това бледнее пред  огромното удовлетворение да видиш една идея или мечта, превърната в реалност.

Въпрос Каква е основната разлика между бизнеса в България и в чужбина?

Отговор – Не мисля, че може да се каже къде е по-трудно и къде – по-лесно. Просто условията са различни. На запад цялата система е по-смазана, инфраструктурата работи, хората са с по-стегнати организационни умения и трудови навици. Фирмите, с които неминуемо трябва да работите, като доставчици или партньори, са с много по-високо ниво на професионализъм. В същото време конкуренцията е многократно по-голяма, свободните ниши са много по-малко, а да се направи нещо ново, изисква много по-напредничава идея и умения. Така че е въпрос на личен избор – дали искаш да се състезаваш на писта в зала с група елитни спринтьори или искаш да прокарваш пътеки през джунглата.

Въпрос Има ли нещо, което българските предприемачи имат като предимство, спрямо предприемачите в останалите страни? (Някакъв фактор или факт, който е благоприятен?) 

Отговор – Ние сме повече „улични бойци”, защото липсата на добре уредена система изкарва на преден план трудности, които ги няма на запад. Преодоляването на тези трудности развива определени качества. То е за сметка на по-глобалното виждане и на усещането, че светът е в краката ти, както е в доста развити страни на запад.

Въпрос Има ли някакво неписано правило, което да се спазва, когато българска компания излиза на международния пазар? (Важно нещо, което до бъде преценено при евентуално разширяване на дейността на компанията, в други страни?)

 Отговор – Много са малко областите, в които ние можем да сме конкурентни. Аз не вярвам в битката с цени – там винаги печелят по-големите, а и не вярвам в приказката „сбъднати мечти на ниски цени”. Получаваш това, за което плащаш. И всеки път, когато купуваме кило кренвирши за пет лева, не трябва да го правим с усмивка и удовлетворение за спестени пари, а с лека тъга. Така че не съм голям оптимист за потенциала на български фирми да са конкурентни на световния Пазар. Считам обаче, че можем да сме по-добри на регионално ниво – доста от хотелите например, които имаме (с изключение на заобикалящата ги инфраструктура и обслужването в тях), са вече по-добри от гръцките, а те са в този филм от много по-дълго време от нас.

Въпрос Какъв е единственият най-важен съвет, който бихте дали на предприемач, започващ своята компания сега?

Отговор – Започни веднага! Но знай, че повечето от идеите няма да сработят и това е ОК, стига да запазиш вярата в себе си. Обгради се с най-добрите хора, които можеш да намериш и не си откъсвай погледа от cash – a.


Автор: Никола Янев

Никола Янев
Никола Янев е основател на Entrepreneur.bg, Президент на предприемаческата организация Start It Smart и организатор на събитията Sillicon Drinkabout Sofia. Пътува, чете, стартира и дава максимума от себе си. Вярва в доброто, хуманността и своите цели.