Начало / Любопитно / ERP.BG вгражда изкуствен интелект и автоматизира творческите дейности Изкуственият интелект ще направи с творческите професии това, което автоматизацията направи с производството

ERP.BG вгражда изкуствен интелект и автоматизира творческите дейности Изкуственият интелект ще направи с творческите професии това, което автоматизацията направи с производството

ERP.bg_Artificial Intelligence

Изкуственият интелект ще направи с творческите професии това, което автоматизацията направи с производството
ERP.BG вгражда изкуствен интелект (ИИ) в софтуерните си решения за управление на бизнес процеси. Така бизнесът ще бъде по-ефективен и ще повиши значително производителността си. Това е революционен процес, които ще се развива стремглаво. Индустрия 4.0 направи така, че всички повторяеми дейности се автоматизираха и хората, с качествата си, станаха по-важни. Индустрия 5.0 даде на технологиите човешки облик. Тези процеси се случват сега с творческите дейности, които благодарение на ИИ ще повишат допълнително ролята на човека. Чрез способността за вътрешно осмисляне и логика, той става още по-ценен. Хората и ИИ заедно ще поставят началото на Индустрия 6.0.

„Вграждаме успешно ИИ в продуктите на ERP.BG. Това е наша основна бизнес цел и посока на развитие, защото вярваме, че най-добрата версия на настоящето е бъдещето. Изкуственият интелект ще направи с творческите професии това, което автоматизацията направи с производството. За ежедневните дейности обикновената автоматизация е по-ефективният инструмент. Но ние вграждаме ИИ точно там, където има най-голям елемент на творчество.“ споделя Иван Аржентински, изпълнителен директор и създател на ERP.BG.

Съвременният изкуствен интелект успя по математически път да класифицира, преведе, да раздели на части и да обобщи смисъла на едно изречение. Този процес започва преди няколко десетки години от невронните мрежи. През 2017 г. големият напредък прави Google като създава т.нар. Transformer. Google translate e пример за Transformer. След това, Open AI надгражда и универсализира платформата, за да постигне това ниво на усъвършенстване на робота. Изкуственият интелект, като например Сири – асистентът на Apple или Алекса – асистентът на Google, ще стават все по-умни, по-разговорливи, ще ни разбират по-добре и ще ни отговорят по-ясно.

Роботите успяха да разберат изказа на човека и да го преведат в математически формули, но не могат да направят повече от това, защото им липсва вътрешно осмисляне и логика, характерни само за човека. ИИ може да разбере добре зададен въпрос, да отговори подробно, но може и да започне да говори красиво като „сладкодумен лъжец“. Този процес се описва с понятието „халюциниране“. Способността на роботите да украсяват „измислиците“ си и възможността им да ги правят да звучат реалистично, е опасна. Затова най-добрата употреба на ИИ е като асистент. Той може да помага, да създава, но човек трябва да осмисли, да заключи и да вземе решение.

„ИИ не може да замени хората, но може да намали броя на ангажираните в дадена дейност. По този начин същият брой хора ще могат да изпълняват повече на брой дейности. Повишава се ефективността и не изчезва напълно нуждата от една или друга професия. Компаниите ще бъдат по-производителни и ефективни, а ролята на хората ще става още по-важна. Именно творческата автоматизация ще направи така, че хората да станат по-ценни. Човек ще може да се развива там, където наистина му е интересно. Ще прави повече и по-смислени неща. Хората са и ще бъдат най-важния капитал. Умните компании ще запазят хората си, ще произвеждат още повече и по-ефективно, и ще разширяват бизнеса си. Когато този процес се разясни и се разбере правилно от всички, страхът от изкуствения интелект ще изчезне.“, допълва Иван Аржентински от ERP.BG.


Автор: Entrepreneur Team