Начало / За стартиращи / Нова proptech имотна платформа бори фалшивите обяви за недвижими имоти

Нова proptech имотна платформа бори фалшивите обяви за недвижими имоти

proptech

През последните две години отбелязахме както нови рекорди при сделките с недвижими имоти, така и пълен обрат в последните месеци в сектора. Точно пандемията роди новата proptech платформа за недвижими имоти Реалистимо, която използва нестандартен подход при показване и сортиране на обявите за хора които са в процес на покупка или наем на нов апартамент или къща.

Филтриране на актуални обяви за недвижими имоти

Исторически платформите за обяви за имоти имат проблеми с изтекли и фалшиви обяви. Постигането на чист индекс с актуална информация се оказва трудна задача заради обема на информация която подобна платформа обработва ежедневно.

Сайта за имотни обяви Realistimo.com използва различни методи да атакува този проблем като докладване на проблемни обяви, рейтингова система на публикуващите, статистики за цени и параметри на обявите (и такива, които са извън рамките на нормалното), сравнение на всяка нова обява със стари обяви и дори се експериментира с изкуствен интелект и трениране на невронни мрежи за по-точно идентифициране и изчистване на проблемните обяви. През декември тази година в Реалистимо са активни обявите за недвижими имоти в София и с това са активирани и много от филтрите.

Персонализация на съдържанието

Социалните мрежи като Facebook и TikTok използват много фактори за да предоставят персонализирано съдържание на потребителите. Фактори като местоположение, говорим език, предпочитания и други се използват от алгоритмите за кюриране на съдържанието за всеки отделен потребител.

Като иновативен стартъп който тепърва се бори да се наложи на пазара, платформата за недвижими имоти Реалистимо използва подобни параметри за да се персонализира съдържанието на потребителите. Локацията на търсене е основен параметър по който системата персонализира съдържанието за да се показват недвижимите имоти от предпочитаните локации на по-добри позиции. Езиковите предпочитания както и зададените филтри също са част от този алгоритъм.

Но може ли целия този процес на откриване на правилния имот да става автоматично без ежедневно търсене на обяви на недвижими имоти?

Активно известяване за недвижими имоти

Процеса на търсене на подходящ дом може да отнеме месеци. Не винаги желаният имот може да бъде избран от текущо предлаганите. Ето защото потребителите предпочитат да получават активно известяване при публикуване на нови обяви базирано на предварително зададени параметри и филтри.

Реалистимо стартира “Запазени търсения” с активно известяване като безплатна услуга за регистрирани потребители. Така потребител който търси имот в дадени квартали в определен ценови диапазон и големина получава ежедневно съобщения по Вайбър с новите имоти.

Независимо че пазара за недвижими имоти е охладен спрямо силния сезон след пандемията, някои платформи за обяви за имоти продължават трескава работа по нововъведения в сферата на видео разходките, 360 градусови обиколки. Реалистимо е нов играч на пазара и по всичко личи че интересното тепърва предстои.


Автор: Entrepreneur Team