Начало / За стартиращи / Eleven стартира нова инвестиционна програма за предприемачи на ранен етап

Eleven стартира нова инвестиционна програма за предприемачи на ранен етап

Eleven Team

  • Eleven Ventures, фондът за рисков капитал, базиран в София, стартира Eleven Alpha – тримесечна програма за амбициозни основатели от Югоизточна Европа, които се намират в начален етап на развитие на своя стартъп.
  • Избраните стартиращи компании получават инвестиция от 300 хил. евро за 10% дял, индивидуален подход и достъп до цялото знание, опит и ресурси в изграждането на компании от Eleven.
  • Процесът по кандидатстване е бърз и лесен – по-малко от два месеца от апликация до затваряне на сделката.
  • Кандидатстването е отворено до 19 ноември. Програмата ще стартира в средата на януари 2023 година и ще продължи до април 2023.

 

Eleven Ventures, българският фонд за дялово финансиране, подкрепящ технологични компании в ранен етап на развитие в Югоизточна Европа, обявява старта на Eleven Alpha. Екипът на фонда и избраните предприемачи ще работят заедно по индивидуален план за развитието на стартъпа. Основателите ще получат достъп до дългогодишния опит на екипа на Eleven в изграждането на стартиращи компании, широка мрежа от контакти, и общност от съмишленици. Като част от програмата фондът инвестира €300 000 за 10% дял във всяка одобрена компания.

Процесът на кандидатстване е опростен и бърз, което позволява на предприемачите да се фокусират върху развитието на бизнеса си. Състои се от кратка форма за кандидатстване (необходим е pitch deck), среща с инвестиционния екип на Eleven и среща с партньорите във фонда като последна стъпка, след като стартъпът премине предварителния подбор.

За кого е Eleven Alpha?

Екипът на Eleven Ventures има за цел да бъде най-ранният партньор на технологичните предприемачи. Eleven Alpha е насочена към основатели в начален етап на развитие на техния бизнес. Това може да означава да имат само смела идея и груб прототип или вече първи плащащи клиенти. Четирите приоритетни вертикали на Eleven (Fintech, Healthcare, Future of Work, Future of Food) остават на фокус, но вратата е отворена за стартъпи и в други индустрии.

Сделка за еднорози?

Набирането на финансиране може да бъде дълъг и сложен процес за много предприемачи. За да адресира това, Eleven прави инвестиция от 300 хил. евро в участващите компании срещу 10% дял. Екипът на фонда гарантира максимум два месеца от затваряне на апликациите до приключване на сделката. Условията са фиксирани и подобни на първоначалната инвестиция на Eleven в Payhawk (първият български еднорог), откъдето идва и името „сделка за еднорози“. Предварителен инвестиционен договор е публично достъпен и може да бъде разгледан от всеки.

От алфа до бета.

След потвърждаване на сделката, основателите получават достъп до цялото ноу-хау в изграждане на компании и ресурси от Eleven. Екипът ще осигури постоянна подкрепа и ще работи лично с предприемачите, за да разработи индивидуален план за развитие на компанията, който да им помогне достигането на следващия етап. Програмата е разделена на три части:

  1. “Discover” част, където предприемачите ще могат да опознаят по-добре клиентите си, да говорят с тях и да разберат техните болки, нужди, изисквания. Това е моментът, в който те поставят основите на своята компания.
  2. “Design” част, където предприемачите прецизират стойността, която носят на клиентите, научават се да изграждат продукт, който клиентите желаят, проектират бизнес модела и се научават как да го модифицират, тестват и валидират своите хипотези.
  3. “Deliver” част, където основателите изграждат стратегия за излизане на пазара, започват да продават на първите си клиенти, установяват основите за растеж и работят над своята стратегия за следващ рунд на финансиране.

Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven, коментира за Eleven Alpha: „Ние търсим “строителите на бъдещето” със смели идеи. Eleven Alpha обединява всичко, което научихме през последните 10 години и го прави достъпно в структурирана форма за амбициозни предприемачи, които тепърва стартират изграждането на своите компании. Искаме да бъдем техен партньор в първите им стъпки, които смятаме и за най-важни за крайния успех.”


Автор: Entrepreneur Team