Начало / Новини / Учен от МГУ спечели 30 000 лв. награда Предприемач в науката

Учен от МГУ спечели 30 000 лв. награда Предприемач в науката

 

Д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е новият носител на наградата Предприемач в науката. Той спечели мнозинството от гласовете на журито в третия конкурс на фондация Карол Знание с проект „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“. 30 000 лв. е финансовото изражение на наградата.

Д-р Иванов е първият участник програмата Предприемачи в науката, който направи заявка за създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

По време на конкурса журито видя как работи системата – един лабораторен прототип захранваше светлините на коледна елха.

Продуктът се нарича Конструираната влажна зона (CW) за пречистване на отпадъчни води с когенерация на енергия и представлява хидроизолиран басейн с различна дълбочина. Запълва се със смес от чакъл, пясък, почва и лесноразградими органични субстрати в зависимост от характера на третираните води. Изисква по-малки капитални и експлоатационни разходи, както и минимална човешка намеса в сравнение с конвенционални методи. Разработен конкретен проект за потенциален клиент излиза четири пъти по-евтин в сравнение с конвенционална пречиствателна станция за минни отпадъчни води.

Конструираните влажни зони може да се използват за пречистване на промишлени води от предприятия с малък дебит на отпадъчните води. Пречистените води съответно може да се  ползват за поливни нужди. Тези системи могат да намерят практическо приложение при пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилни къщи, вилни зони и малки населени места.

Сред претендентите за наградата тази година имаше няколко образователни проекта, бърз антигенен тест, концепция за умни болници, производство на малки дронове, изграждане на лаборатория за измервания на нивото на CERN, решение за мухъла в баните чрез вентилация, създаване на репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки. В конкурса участват само преминалите програмата Предприемачи в науката, която се проведе от 23 септември до 9 декември.

Всички проекти можете да видите тук.

Журито на конкурса е съставено от лекторите в програмата. Тази година в 12 сесии 21 учени-предприемачи, предприемачи и лидери обучаваха учените, които на финала с pitch deck представиха научните си разработки вече като бизнес проекти. Сред оценяващите бяха българи с успешна кариера в Бостън, Лондон, Милано, Лозана и Цюрих.

Носители на наградата Предприемач в науката са трима учени до момента. Подкрепените проекти са електронно хапче за неинвазивни изследвания, екологична батерия магнезий-въздух и изграждане на планетариум. Още за лауреатите – тук.


Автор: Entrepreneur Team