Начало / Новини / Как да изберем правилния климатик за офис помещение

Как да изберем правилния климатик за офис помещение

conference-room-768441_640Когато става въпрос за намирането на перфектния климатик за вашия офис, задачата без съмнение е трудна. В повечето случай дори не знаем от къде да започнем. Съществува голямо разнообразие от климатици във Варна и изборът никак не е лесен. Трябва да помислите за толкова много неща преди да направите своя избор. Точно поради тази причина си струва да отделите време, за да обмислите внимателно всички опции за климатизация в офиса.

 

Някои от нещата, които вероятно ще разгледате включват:

 

 • Намиране на подходящ партньор, който да предостави правилния продукт и да се погрижи за успешната инсталация
 • Разглеждане на различни оферти, които отговарят на вашия бюджет
 • Запознанство с различните видове климатици на пазара
 • Какви изисквания имате към новия климатик

 

Едно е сигурно, задачата е неизбежна тъй като работата в офис без климатик често води до ред негативни ситуации. Те биха могли да бъдат демотивирани служители поради прегряване в топлите месеци, измръзване в студените дни, заболявания и други. 

 

Нека разгледаме по-подробно какво трябва да имате предвид при избор на климатик за офиса.

Въпроси, които трябва да си зададете при избор на климатик за офис

Като за начало, необходимо е да сте наясно за какъв тип помещение ще използвате климатика. Дали това ще е малък офис, магазин, промишлено помещение, голям склад или ресторант? Що се отнася до офис пространство, помислете за това колко голямо е пространството, което ще бъде покрито от климатика. 

Каква трябва да е мощността на климатика?

Отговорът на този въпрос се намира в големината на помещението. Необходими са ви данни за квадратурата и кубатурата на вашия офис. Важно е да се отбележи, че за 1м³  за са необходими 0.04 kW. Имайте предвид, че за мощността на климатика ключова роля играе височината на офиса. Направете вашите изчисления и започнете търсенето от там. 

Какви особености трябва да бъдат взети под внимание?

Всеки офис е различен и носи своите уникални характеристики. Някои от нещата, които могат да повлияят на избора на климатик включват:

 

 • Броя на врати и прозорци в помещението
 • Видът дограма и стъклопакет
 • Какво е изложението на офиса
 • На кой етаж се намира 
 • Какъв тип строителство е сградата, в която се намира
 • Каква е изолацията (ако има такава)
 • Какви други ел. Уреди се намират в същото помещение

 

Важно е да се установят потенциалните топлинни загуби през студените и топлите сезони. Гореспоменатите фактори ще ви помогнат да получите тази информация. 

За какво ще бъде използван климатикът?

Климатиците служат за две неща – охлаждане и отопление. Но те не винаги са използвани и за двете. В зависимост от климатичните условия на локацията, в която се намира вашия офис, типа работа или други налични методи за охлаждане или отопление, вие може да използвате тази техника за едното или другото. Някои климатици са създадени специално за отоплителни цели, докато други са по-подходящи за охлаждане. Съществуват и такива, които са напълно способни да работят перфектно през цялата година и да покриват и двете нужди. 

Каква марка климатик е подходяща за вашия офис?

Тук от ключово значение е бюджетът, който сте поставили за закупуване и инсталация на климатик в офиса. Има голямо разнообразие от марки на пазара, които често се разделят в три основни категории – нисък клас, среден клас и висок клас. В зависимост от инвестицията, която сте готови да направите, вие можете да се ориентирате в една или повече категории, което сравнително ще улесни търсенето. 

 

Това са само някои от първите стъпки при избор на климатик за работното ви място. За да вникнете в дълбочина е необходимо да отделите достатъчно време за проучването на различните видове климатици. Препоръчително е да се доверите на специалист, който има опит в областта и би могъл да ви помогне с експертно мнение и съвет. Едно е сигурно, някъде там вашият перфектен климатик за офис ви очаква!


Автор: Entrepreneur Team